Visst kan Västerviks befolkningsutveckling påverkas!

Svar på ledartexten "Befolkningsprognosen – inget att ta med ro" den 24 april.

Att påverka befolkningsvecklingen i kommunen är absolut inte omöjligt, menar skribenterna och ger ett antal exempel på hur en positiv befolkningsutveckling ska kunna uppnås.

Att påverka befolkningsvecklingen i kommunen är absolut inte omöjligt, menar skribenterna och ger ett antal exempel på hur en positiv befolkningsutveckling ska kunna uppnås.

Foto: TT

Debatt2022-04-30 06:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördagens VT (24/4) diskuterades befolkningsprognosen i Västerviks kommun.

Ledarsidan skrev att övriga partier förutom M inte hade någon uttalad strategi för att påverka hur många invånare som vår kommun kommer att ha framledes.

Vi inom Miljöpartiet de Gröna i Västervik menar att vi har en sådan strategi.

Hur många som nu bor här, i vilken grad de kommer att föda eller avlida är förstås svårt att påverka. Att demografin är bekymmersam håller vi med om.

Vi instämmer också i att antal arbetstillfällen i alla sektorer spelar roll. Detta antal kan ju dock påverkas av mycket. Många debattörer anser att låg kommunal skattesats, kommunal etableringsservice med mera, är den enda nyckeln.

Miljöpartiet delar kommunens vision "livskvalitet varje dag" och är övertygade om att begreppet är den största inflyttningsfaktorn. Livskvalitet attraherar både arbetstillfällen och kompetenta medarbetare.

För oss innebär livskvalitet en attraktiv och hållbar miljö för både människa, djur och natur!

Hur kan då detta gestalta sig? Vi har ett program bland annat kring följande:

• Bra och likvärdig förskola och skola nära barnen och ett gymnasium som skapar förutsättningar för arbete eller fortsatta studier.

• Fungerande kommunikationer inom staden, inom kommunen och inom regionen.

• En trivsam stadsmiljö

• Ett rikt kulturliv. Vi står upp för kulturen som en kraft för människor att växa och utvecklas tillsammans.

• Stöd för utvecklingen av innovativ grön omställning. Västerviks kommun ska vara ledande i arbetet med klimatåtgärder och miljöfrågor.

• Värna naturmiljöer i både stad, landsbygd och skärgård.

• Ökad fossilfri, lokal energiproduktion genom kraftvärme, vindkraft, solel och biogasframställning.

• Miljöpartiet står upp för en öppen och human flyktingpolitik. Vi ser också migration och invandring som en möjlighet och en tillgång. Genom ett aktivt flyktingmottagande och en bra integrationsstrategi kan nyanlända bli ett välbehövligt befolkningstillskott.

Vi är övertygade om att dessa politikområden är avgörande när det gäller att både etablera och bemanna nya arbetstillfällen och därigenom påverka Västerviks kommuns befolkningsutveckling.