Vindkraftverken kommer att förstöra Uknadalen

Svar på debattartikeln "Inga vindkraftverk är aktuella i Uknadalen" den 1 februari.

Uknadalen får ett nytt utseende när vindkraftverken är på plats, och det är inte positivt, menar skribenten.

Uknadalen får ett nytt utseende när vindkraftverken är på plats, och det är inte positivt, menar skribenten.

Foto: Stefan Jerrevång/Bertil Persson (Montage)

Debatt2023-02-09 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag motsätter mig den rubrik som författaren satt i debattartikeln enligt ovan.

Han påstår att det inte kommer att bli några vindkraftverk i Uknadalen vilket tyder på att debattören inte vet vad han talar om eller, ännu värre, han vill vilseleda läsaren. Som upplysning måste sägas att Uknadalen är mycket mer än det område som betecknas som riksintresse för såväl miljö som kultur. Hela den visuellt vackra upplevelsen som betraktaren får del av när hen tittar ut över dalen är, och förblir, Uknadalen. Det man ser är dalgången med dess angränsande områden.

Som bifogade fotomontage visar kommer denna, vår underbart vackra dal, för lång tid att vara helt förstörd. Vår hembygd blir nedsmutsad, inte bara av mikroplaster, buller och ljus från detta industriområde utan även visuellt. Ett riksintresse avgränsas geografiskt. Värdet av ett riksintresse skadas även av åtgärder som ligger utanför området.

Västerviks kommuns vindbruksplan del 3:3 handlar om avgränsning av landskapskaraktär samt värdering av deras visuella känslighet.

I avsnittet om Uknadalen med karaktärsbeskrivning står bland annat: ”Signifikativt för Uknadalen är, att den är rak, varför överblickbarheten i dalens längdriktning är stor. Dalgången har stora och visuella värden, och är erkänd för sin skönhet, vilken ger den även turistiska värden”. I tålighetsanalysen ger man följande information: ”Denna landskapskaraktär, med sin dramatiska och visuellt tilltalande landskapsbild, har en mycket stor känslighet för påverkan och bör skyddas från exploatering av alla slag”. 

Vindkraftverk etableras sällan i dalgångar med hänsyn till vindförhållanden. Det är heller inte önskvärt ur visuellt hänseende.

Alla de 270 meter höga vindkraftverken kommer att finnas, synas och förstöra Uknadalen! Kom sen inte och säg någonting annat.