V: "Därför gör förskolan skillnad för barnen"

Svar på insändaren "Varför denna övertro på förskolan" den 1 september.

Debatt 4 september 2022 12:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack till fd. förskollärare för att du lyfter andra viktiga frågor kring förskolan. Personalbrist, stora grupper och långa dagar för små barn är verkligen något att kika mer på, men det jag, och Vänsterpartiet Västervik, har valt att fokusera på är vistelsetiden. Vistelsetid är tiden ett barn får gå på förskolan/fritids när hens förälder är föräldraledig med småsyskon eller är arbetslös.

Det finns många anledningar att öka möjligheten till längre vistelsetid på förskolan (från 15 till 25 timmar) och rätt att gå på fritids:

  • Barn gillar rättvisa. Att inte ha möjlighet att gå på fritids eller att bara få vistas 15 timmar i veckan på förskolan, när föräldrar har fullt upp med ett spädbarn – det är inte rättvist. 
  • Avsaknaden av att hänga med i samma utveckling som kompisarna. Det finns en läroplan i förskolan, alltså är det viktigt att alla får möjlighet att ta del av den.
  • Ju tidigare ett barn som har det svårt hemma fångas upp av andra, desto bättre ser framtiden ut för individen. Vuxna i förskolan hjälper samhället med detta.
  • Möjligheten att förbereda sig väl inför förskoleklass och skola. Med olika vårdnadshavare ser förberedelserna otroligt olika ut, där gör förskolan skillnad.

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa