Svenskar, stå på er och våga ifrågasätta staten!

Signaturen "Ursvenske Tomas" tycker att svenskarna bör ifrågasätta fler av de beslut som tas kring energiförsörjningen.

Signaturen "Ursvenske Tomas" tycker att svenskarna bör ifrågasätta fler av de beslut som tas kring energiförsörjningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-05-13 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattsvaret "Stor okunskap kring olika energislag" den 9 maj.

Jag håller fullständigt med förra debattören E.B. von Oben.

Sitter och tänker som ursvensk: Vi gör som staten vill, det blir nog bra.

Ska jag som varken tänkt köpa, har råd eller kommer att köra en elbil, ändå via min skattsedel ge en elbilspremie, bygga ut el- och laddinfrastruktur för de som har råd att köpa en elbil?

Under bilismens födelse var det oljebolagen som stod för utbyggnaden av bensinstationer och då som nu tar de betalt för detta – det är bilismen som ska stå för infrastrukturen, inte staten. 

Samma sak skulle gälla för elbilsbilism. De som har råd att köpa en elbil ska stå för hela bilkostnaden och utbyggnaden av laddinfrastrukturen. 

Sedan har jag en invändning mot energiministerns uppmaning att byta värmesystem! Vad menar han? Vilka har råd att byta värmesystem? Och till vad då? Som han skriver: Byt fönster, renovera inte badrummet, installera styrregler för direktverkande el, installera ny värmepanna med mera. Alla dessa åtgärder är en stor kostnad även om man utnyttjar ROT-avdraget för stora delar av befolkningen, men för en minister med 150 000 i månaden är det kanske inga stora kostnader. 

Han skyller också de höga elkostnaderna på Putins krig i Ukraina, fel, fel! Sverige hade en gång i tiden god tillgång på el tills hans parti Socialdemokraterna som allierade sig med Miljöpartiet och Centern, avvecklade den. Kärnkraften är en fossilfri energikälla som vi i stället skulle ha utvecklat som Finland med flera länder gör. För att ersätta denna måste vi bygga flera tusen vindkraftverk, vad är det för miljötänk? Betänk – är vindkraft så fossilfri? Livslängden på dessa är betydligt kortare än på ett kärnkraftverk, vingarna och andra delar består av glas-/kolfiberlaminerad polyester = olja. De innebär också nya körvägar, fälld skog, grävda kabeldiken i orörd natur. För att inte tala om fågel-djur/människors påverkan och det kanske inte alltid blåser. 

Från de nu nedlagda kärnkraftverken fanns redan dessa infrastrukturer. Nu behöver vi mer el än någonsin, allt ska drivas med el. Det är en ekvation som jag inte får att gå ihop. 

Jag har även en annan fundering: Någon gång ska alla dessa elbilar skrotas, hur tar vi hand om batterierna? Det verkar som en stor del av svenska befolkningen, cirka 30 procent, inte har någon egen åsikt. Vi gör som vi alltid gjort – tror på staten, i detta fall Socialdemokraterna. Precis som de flesta ryssar i Ryssland tror på Putin att kriget i Ukraina är Europas fel.

Vakna, res på er svenskar ha en egen åsikt! Stå på er, tro inte på staten, ifrågasätt!