Sossarna har kommit till insikt – äntligen

Att Socialdemokraterna i kommunen, här representerade av Manda Hedin, Angelica Katsanidou, Tomas Kronståhl och Dan Nilsson, har kommit till insikt om värdet av att kunna kompromissa, är positivt, tycker skribenten Lennart Brewitz (infälld bild).

Att Socialdemokraterna i kommunen, här representerade av Manda Hedin, Angelica Katsanidou, Tomas Kronståhl och Dan Nilsson, har kommit till insikt om värdet av att kunna kompromissa, är positivt, tycker skribenten Lennart Brewitz (infälld bild).

Foto: VT/Montage

Debatt2022-08-27 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks kommunalråd Dan Nilsson säger i ett reportage i VästerviksTidningen den 18/8 -22 att  "Politik handlar om kompromisser!"

Detta är ett banbrytande uttalande som även verkar stå för de nationella sossarna. För att behålla makten har man insett att man måste samutveckla och kompromissa med andra partier. Den kompromissviljan fanns aldrig på den tiden när de hade egna majoriteter. Då lyssnade man aldrig på vad något annat parti hade att säga utan körde urskiljningslöst över alla andra och klubbade efter helt onödiga och oftast timslånga debatter igenom sin egen politik.

I Västerviks kommun har Socialdemokraterna (S) sedan en tid bildat ett majoritetsstyre tillsammans med Liberalerna (L), Westerwikspartiet (WP), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP). Detta kan förstås tyckas vara kontroversiellt i förhållande till traditionella politikerkonstellationer, men är i ett modernt nytänkande och pragmatiskt perspektiv egentligen ganska smart. Varför ska partier under årtionden sitta och skrika sig hesa i opposition då man genom att ingå i en koalition där man kan påverka och åtminstone få igenom en del av sin politik. Ett genialt samarbete således! Dock ett framtvingat sådant enkom för att få makten!

Invånarna i konungariket Sverige har också under lång tid i olika politiska sammanhang fått stå ut med oändliga, intetsägande och nollresulterande så kallade debatter. En slags retorisk tävlan som inte leder någon vart. Dessa kommer säkerligen utav gammal vana tyvärr att fortleva en tid, men allt eftersom man inser onyttan av dylikt käbblande så inser man förhoppningsvis snart att det är betydligt intelligentare att samutveckla. Gårdagens politiska block är i och med detta också ett minne blott, både på nationell, regional och kommunal nivå.

Övriga hitintills utestängda partier försöker förstås i periferin desperat och smått panikartat göra utspel och göra sig hörda. Dock oftast utan att lyckas! Tyvärr kan man kanske tillägga, för även de har emellanåt en del bra förslag att komma med!

I det annalkande valet om några veckor kommer också troligtvis en del traditionella väljare känna sig lite vilsna när deras politiska hemvist i ett visst politiskt block så radikalt har förändrats. Men som sagt, för att få vara med och delvis bestämma politiska inriktningar så krävs det nytänkande.

Så nu kan vi till sist faktiskt bara gratulera sossarna till deras nyvunna insikt om att politik handlar om kompromisser och välkomna Sveriges alla politiker till denna nya spännande, samutvecklande och pragmatiska politiska framtid.