Snart är det dags att välja vilka politiker som ska styra Västervik. Vi lät politikerna välja en intervjuplats som är viktig för dem. Vi träffar Socialdemokraternas toppnamn Dan Nilsson på Mejeriet.
– Mejeriet är en symbol för barn och unga, frågor som jag brinner mer och mer för. Dessa verksamheter gör stor skillnad för barn med olika förutsättningar, säger han.
Nilsson berättar att allt fler unga mår dåligt. Men han ser det inte som ett politiskt misslyckande.
– Arbetet har redan hög prioritet. Vi har jobbat med samverkan mellan socialtjänst och skola, med fritidsgårdar, och den mobila fritidsgården. Det räcker tyvärr inte, vi måste jobba mer över förvaltningsgränserna.
Den senaste mandatperioden har kostnaden för till exempel familjehem ökat – vad vill ni göra åt det?
– Vi måste jobba mer förebyggande. Föreningslivet och fritidsgårdar är också helt avgörande. Kommunala familjehem kan vara ett bra komplement.
Efter valet 2018 tappade S tre mandat i fullmäktige. Ambitionen är att återta dem.
– En utmaning nu när vi varit med och styrt två mandatperioder är att dels förklara hur vi vill fortsätta utveckla kommunen, samtidigt som vi är stolta över vad vi gjort hittills. Vi har uppfyllt alla våra vallöften.
Samarbetet med C, MP, L och WP vill han fortsätta.
– Vi har likartade prioriteringar, men visst får man jämka lite. Det är ju det politik handlar om – kompromisser.
De som inte lägger sin röst på er – varför gör de inte det?
– Vissa röstar inte S av principskäl. Sen har SD tagit en del väljare, men jag tror att väljarna ser igenom deras retorik om snabba, enkla lösningar. Det fungerar inte i längden.
SD är också det enda partiet som S utesluter som samarbetspartner.
–Vi har så vitt skilda syn på människor.
Inte heller Socialisterna Välfärdspartiet är särskilt intressanta för S.
– I sakfrågor kan vi hålla med varandra, men deras finansieringsmodell är inte realistisk.
Vad är det bästa politiska beslutet som tagits sedan förra valet?
– Den nya förskolan i Västervik, och det nya särskilda boendet i Gamleby hamnar på delad förstaplats. Jag är mest stolt över att vi prioriterat kärnverksamheterna.
Något "sämsta" beslut kan Nilsson dock inte peka ut.
De senaste tre åren har arbetslösheten i Västervik sjunkit, och färre behöver ekonomiskt bistånd. Nilsson säger att det är resultatet av ett aktivt politiskt arbete:
– Att få utrikesfödda i arbete har varit högt prioriterat, och det har gett resultat.
Den arbetsföra befolkningen i Västervik kommer minska de kommande tio åren – hur ska det hanteras?
– Det gäller att prioritera kärnverksamheterna så att folk gärna flyttar hit. Det behövs blandade boendemiljöer, som i planerna vid Stenhamra.
– Det behövs också utbildningsmöjligheter. Vi har satsat på Campus och ser att fler läser här istället för att flytta för att plugga, och andelen med högskoleutbildning ökar, säger Nilsson.
Förutom kärnverksamheterna är kultur och föreningsliv viktigt för att öka inflyttningen, tror Nilsson. S ställer sig bakom bidrag till hembygdsföreningar, och med arenabygget, Tjustbio i Gamleby och en framtida stadsteater i Västervik, ser Nilsson framför sig en kulturscen som lever året runt.
– Det handlar om att erbjuda livskvalitet.
Företagen i Västervik är mest missnöjda med tillgången till relevant kompetens och förbindelser med andra kommuner – kan kommunen göra något åt det?
– Kompetensen kan vi verkligen påverka. Ett exempel är att göra olika gymnasieprogram mer attraktiva, som teknikcollege, eller genom körkortspremien för vård- och omsorg.
Behövs det mer mark där företag kan etablera sig?
– Ja verkligen. Det är komplext. Det finns intressanta områden men vi är inte markägare, och det tar tid att förhandla. Tvångsinlösen är inte lämpligt.
Ni rankar miljöfrågan högt. Ett av de lämpliga markområdena är skogen mellan 3M och Kvännaren. Hur gör ni avvägningen mellan stadsnära grönområden och fler företag?
– Vi får titta på hur området används idag. Är det ett svårtillgängligt område som inte används av allmänheten tycker jag att det är lämpligare att det blir industrimark.
Vad blir Västerviks största utmaning kommande mandatperiod?
– Att attrahera kompetens. Kommunen måste bli en mer attraktiv arbetsgivare, både när det gäller löneutveckling, friskvård, arbetsmiljö, och kompetensutveckling.