Ledarsidan ondgör sig över de goda resultaten inom Region Kalmar Län. Detta är inget nytt utan något vi kunnat läsa i olika varianter under de flesta av våra socialdemokratiskt ledda år i majoritet.
Det är förstås trist när goda verksamhetsresultat medvetet svartmålas, men en förutsägbar realitet.
Det tål dock att upprepas igen: Region Kalmar län är i grunden välskött och har haft ett resultat med överskott år efter år. Fakta är också att invånarna i regionen är de som har högst förtroende för sjukvården i hela landet, att verksamheten är den mest kostnadseffektiva som bedrivs av alla sjukvårdshuvudmän och att tillgängligheten är bland den bästa i Sverige. Detta är inget skönmålande utan statistik som kan utläsas i bland annat den nationella patientenkäten och i de oberoende jämförelser som görs av bland annat socialstyrelsen.
Vi Socialdemokrater tillskriver inte dessa framgångar oss själva. Det är våra engagerade medarbetare och chefer som ska ha elogen och uppskattningen. Sedan har det förstås varit viktigt att vi politiskt har prioriterat vård efter behov och en gemensamt stark välfärd. Vi har heller aldrig tagit ut sjukvården på några ideologiska irrfärder med privatiseringar och utförsäljningar.
Den minnesgode länsbon minns säkert också då regionen (tidigare landstinget) blev utsatta för just det sistnämnda. Under åren 2002-2006 styrde bland andra Moderaterna landstinget. Konsekvenserna blev allvarliga för både ekonomin och sjukvården. Underskotten i ekonomin var då flera hundra miljoner på sista raden i bokslutet vilket tvingade fram drastiska nedskärningar. Moderaterna försökte även sälja ut Västerviks sjukhus med stora protester som följd.
Ledarsidan riktar också kritik mot den skattehöjning som genomfördes förra året på 49 öre samt mot hälso- och sjukvårdsförvaltningens underskott.
Skattehöjningen var nödvändig för att klara utmaningarna med en åldrande befolkning och den demografiska utvecklingen. Utan beslutet hade regionen varit tvungen att skära ned på sjukvården med motsvarande 250 miljoner kronor. Vid sidan av skattehöjningen beslutade vi även om effektiviseringar motsvarande en procent av verksamheten. Budgeten innehåller också över tio olika utredningsuppdrag för att hitta möjliga effektiviseringar inom administration och projektverksamhet.
Vi socialdemokrater är övertygade om att det går att minska underskotten. Under 2019 gjordes också stora förbättringar. Exempelvis infördes en ny modell för verksamhetsplanering och budgetering som tillsammans med översynen av vårdavdelningarnas bemanning påverkade kostnadsutvecklingen positivt. Förra året genomfördes också en rad aktiviteter för att minska behovet av inhyrd personal och glädjande såg vi att behovet av hyrläkare minskade. Därtill pågår en ny upphandling av inhyrd personal vilket är tänkt ska leda till en lägre kostnad per inhyrd timme. Ansträngningarna inom förvaltningen gjorde också att nettokostnadsutvecklingen sjönk rejält under året.
Framåt arbetar förvaltningen med att förbättra ekonomin genom att bland annat se över schemaläggning och ha ett ökat fokus på förskrivningar av läkemedel. På längre sikt tror vi att nära vård, en fortsatt digitalisering och arbetet för att bli oberoende i bemanningsbranschen kommer att ge resultat i lägre kostnader.
Till sist kritiserar ledarsidan undertecknad för att inte kommentera revisorernas utlåtande gällande årsredovisningen. Regionstyrelsens presidium har kontinuerliga träffar med den politiska revisionen. Så även kring det ovannämnda och finner därför ingen anledning till att kommentera revisionens utlåtande ytterligare. Däremot vidhåller jag att regionstyrelsen och den politiska majoriteten absolut inte blundar för underskotten inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen utan har vidtagit en rad åtgärder för att komma till rätta med ekonomin.