Medvetna och omedvetna feltolkningar om integrationen

Svar på debattartikeln "Kravlös integration med Västerviks nya strategi" den 15 augusti.

"En integrationsstrategi och handlingsplan som uppdateras och hjälper oss att möta de utmaningar och möjligheter som människors rörlighet ger oss, bland annat på grund av krig, naturkatastrofer, klimatförändringar, är för mig en självklarhet", skriver Sverker Thorén (L) som svar på en tidigare debattartikel från SD.

"En integrationsstrategi och handlingsplan som uppdateras och hjälper oss att möta de utmaningar och möjligheter som människors rörlighet ger oss, bland annat på grund av krig, naturkatastrofer, klimatförändringar, är för mig en självklarhet", skriver Sverker Thorén (L) som svar på en tidigare debattartikel från SD.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-08-24 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att SD inte anser att integration är någon ömsesidig process får vi veta i lokala sverigedemokraters debattinlägg. SD:s gruppledare, Dan Larsen gör också klart i en tidigare politikerintervju (VT 13/8) att han vill ha assimilering i stället för integration.

Det är ingen nyhet. I sitt nationella principprogram avvisar SD tanken att flera olika kulturer eller folkgrupper interagerar och påverkar varandra inom en demokrati och utgör en källa för utveckling och inspiration. De ser det som ”problematiskt”.

Annat vi kan läsa i SD:s principprogram är att allt tal om integration ska skrotas. Alla ska assimileras, men å andra sidan är det mycket svårt att bli assimilerad. Det kan ta generationer enligt SD. Och om du är muslim då är det näst intill omöjligt.

Sverigedemokraternas grundsyn är att bara vissa människor passar in i Sverige. Detta bryter mot det jämlika, öppna, liberala samhälle vi har byggt upp här i Sverige och Europa sedan demokratierna besegrade fascismen och nazismen 1945.

Med den bakgrunden är det inte svårt att förstå, men beklagligt och avslöjande, att SD valt att misstänkliggöra och använda processen till utspel i media när övriga partier i kommunen (utom SvP som avstått) koncentrerat sig på att gemensamt arbeta fram kommunens reviderade integrationsstrategi.

Från september 2021 till maj 2022 har partierna via kommunfullmäktiges demokratiberedning arbetat sig igenom tidigare strategi bit för bit med uppdraget och möjligheten att mellan mötena stämma av varje del av texten med sitt parti och föreslå uppdateringar och förändringar Det har varit ett konstruktivt givande och tagande av samtliga övriga partier vid varje möte och det som funnits majoritet för har sedan gått vidare till KS och till sist i juni till kommunfullmäktige.

Att vår kommun och kommunkoncern behöver och ska ha en integrationsstrategi och handlingsplan som uppdateras och hjälper oss att möta de utmaningar och möjligheter som människors rörlighet ger oss, bland annat på grund av krig, naturkatastrofer, klimatförändringar, är för mig en självklarhet.

Att samtliga partier, utom SD och SvP, ett valår lyckats lösa denna viktiga fråga i vanlig demokratisk process utan att försöka plocka egna politiska poäng tycker jag visar på vilket allvar partierna tagit uppgiften och en hög grad av politisk mognad.

Det är en samling medvetna eller omedvetna feltolkningar, utelämnande av fakta och ihopblandning av vad som ska och kan tas upp och beslutas i en kommunal integrationsstrategi och vad som istället ska hanteras av riksdag och på statlig nivå som utgör SD:s debattartikel.

Döm själv genom att ta del av integrationsstrategin som tillsammans med handlingsplanen som finns på kommunens hemsida. De finns där man hittar handlingar och protokoll för fullmäktige 20220620:

”Integration ska ses som en ömsesidig process och är beroende av den växelverkan som sker mellan individer/.../Strategin ska stödja lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter/.../Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen med ett inkluderande mottagande.” (citat ur integrationsstrategin).

Kanske provocerande ord för ett parti som vill skrota allt tal om integration och ersätta det med total assimilering, återsändning och enkelbiljett till Kabul. För oss andra naturligt och viktigt i en kommun och ett län i behov av fler invånare, framtida medarbetare i vård, skola och omsorg, entreprenörer och blivande företagare.