Majoriteten borde ha tagit sitt ansvar tidigare

Svar på debattartikeln "Vi står upp för välfärden – trots regeringens ointresse" den 10 maj.

"S, C och V skriver att välfärden är deras "främsta prioritet".  Men om de verkligen hade prioriterat välfärden så hade de gett sjukvården stabila och robusta ekonomiska förutsättningar", skriver debattörerna.

"S, C och V skriver att välfärden är deras "främsta prioritet". Men om de verkligen hade prioriterat välfärden så hade de gett sjukvården stabila och robusta ekonomiska förutsättningar", skriver debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2023-05-17 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Kalmar läns ekonomi blöder. Det har den gjort under många år. Det är endast tack vare avkastning på det placerade pensionskapitalet – det vill säga uppgångar på börsen – som regionen år efter år lyckats göra ett plusresultat på sista raden. Men själva sjukvården, kollektivtrafiken och andra verksamheter har tillåtits gå med underskott med hundratals miljoner kronor varje år.

Intäkterna från börsen har effektivt dolt regionens strukturella ekonomiska kris. År efter år har Socialdemokrater, Centerpartister och Vänsterpartister slagit sig för bröstet om hur god ekonomi regionen, och tidigare landstinget, kunnat uppvisa. De har varit snabba på att ta åt sig äran för intäkter de inte styr över, samtidigt som de nonchalerat underskotten i de verksamheter som de faktiskt ansvarar för.

Nu när börsen sviker och regionens usla ekonomi därmed blir uppenbar borde man kunna kräva lite självkritik. Underskotten har varit kända men tillåtits löpa på. Hade man vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med dem tidigare – som vi i Moderaterna och Kristdemokraterna föreslagit – så hade regionen nu stått starkare rustad inför kärvare tider med räntehöjningar och inflation.

Men självkritiken lyser med sin frånvaro. I stället utser de en syndabock: regeringen. I en debattartikel skriver de tre gruppledarna för S, C och V att regeringen "inte tar sitt ansvar för att vi ska ha en stabil välfärd". Men regionens ekonomi är regionpolitikens ansvar, inte regeringens.  

S, C och V skriver att välfärden är deras "främsta prioritet".  Men om de verkligen hade prioriterat välfärden så hade de gett sjukvården stabila och robusta ekonomiska förutsättningar. De hade inte heller låtit kostnaden för inhyrd personal öka med tiotals miljoner år efter år, eller låtit administrationen växa i princip okontrollerat.

Det är sant att regionen står inför en ekonomisk kris. Men den är i stora delar självförvållad genom mångårig misskötsel av rödgröna partier i olika konstellationer. Om S, C och V tagit sitt egna ansvar tidigare hade regionens ekonomiska resultat – och därmed välfärdens förutsättningar – nämligen inte varit beroende av en oberäknelig börsmarknad.

Malin Sjölander 
Gruppledare Moderaterna i Region Kalmar län

Jimmy Loord 
Gruppledare Kristdemokraterna i Region Kalmar län

Johanna Wyckman
Ordförande Liberalerna i Region Kalmar län