KD fortsätter ducka i abortfrågan

Slutreplik i debatten om rätten till abort.

Skribenterna är inte nöjda med KD:s svar på frågan om hur kvinnors rätt till abort ska säkras i Sverige.

Skribenterna är inte nöjda med KD:s svar på frågan om hur kvinnors rätt till abort ska säkras i Sverige.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2022-07-12 06:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att Jimmy Loord undviker abortfrågan genom att fokusera på andra frågor som inte har med aborträtten att göra.

Faktum är att KD har mycket att förklara kring denna fråga. Varför vill man öppna upp för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter? Står Jimmy Loord bakom uttalande ifrån nuvarande riksdagsledamöter att ”abort är avlivning”? Delar Jimmy Loord KD:s agerande i EU-parlamentet? Lars Adaktusson var exempelvis den enda svenska parlamentarikern som röstade emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort. I stället för att svara på dessa frågor väljer Jimmy Loord valsvammel om andra frågor. Allt för att flytta fokus för denna uppenbart känsliga fråga för Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna står för en offensiv jämställdhetspolitik. Jämställdhet är en grundbult för oss. Aborträtten är en grundbult för ett jämställt samhälle. Vi vill att kvinnor ska känna sig fria och leva sina liv på sina egna villkor och inte att någon politiker eller sjukvårdare ska kunna säga något annat till dem.

Vi socialdemokrater ser de samhällsproblem som ligger framför oss och just nu är frågan om att säkra kvinnors rätt till abort i Sverige en viktig fråga där vi vill ha ett tydligt besked från Kristdemokraterna om att de är med på banan. 

När en kvinna eller flicka kommer till vården och vill göra abort ska hon få ett gott bemötande, ha enkla kontaktvägar in i vården, och få en tid i handen om när det ska genomföras. 

Vårdköerna ska minska och tillgängligheten till vården ska öka. Oavsett vem du är ska du enkelt kunna nå vården och där är vi beredda att satsa och göra det som krävs. Fyra nya år med Socialdemokraterna i Region Kalmar län innebär starka satsningar på välfärden, på medarbetarna för mer tillgänglig och kvalitativ sjukvård för vi vill och kan göra Kalmar län ännu bättre. Det har vi gjort denna mandatperiod och det kommer vi göra framåt oavsett hur trött oppositionen är på våra goda resultat.

Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande
Yvonne Hagberg (S), Regionråd
Peter Wretlund (S), Regionråd
Mattias Adolfson (S), Regionråd