Inget barn ska behöva sakna stöd i skolan

Svar på debattartikeln "Trebarnsmamma: 'Rätt stöd i skolan betyder allt'" den 18 november.

Debatt 26 november 2022 06:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har läst ditt brev och självklart skrivit på din namninsamling. Ditt initiativ är välbehövligt även om vi önskar att det inte skulle behövas en namninsamling för något man har laglig rätt till. Ingen förälder ska behöva vara orolig för att ens barn inte ska få det stöd hen behöver.
Vi håller med dig till 100 procent om att rätt stöd i skolan kan betyda allt. Bristande stöd påverkar här och nu och det påverkar vilka möjligheter man har i framtiden.

Men signalerna till verksamheterna från styrande politiker har varit tydliga: ännu ett ”stålbad” väntar. Samtidigt ser det ut som att Västerviks kommun kommer gå med överskott på cirka 80 miljoner kronor i år. Fler borde inse det orimliga i detta. Styrande politiker talar om att effektivisera eller ”hålla budget” – konsekvenserna av nedskärningarna är samma oavsett vilket ord vi använder.

För varje speciallärare som saknas blir flera elever utan det stöd de hade behövt för att komma vidare till nästa steg i sin inlärning. För varje gång kuratorn inte har tid får någon elev gå med ont i magen ännu en dag. För varje kollega som inte anställs kommer lärare att få ökad undervisningstid med sämre lektionsinnehåll som följd. För varje elevassistent som inte finns vid sidan hos den elev som måste ha ett ”hjälp-jag” ökar risken för stök på lektionen eller konflikter på rasten. För varje elev som inte får den stöttning som behövs finns föräldrar som oroar sig och kämpar för att kompensera.

Eleverna, föräldrarna eller personalen bär inte skulden för inflationen som driver upp kostnaderna för skolorna. De bär inte skulden för politiken som bedrivs, i såväl riksdag som kommun, som driver på för mer nedskärningar i skolan. Men i det cyniska system vi lever i får de ta smällen.

Vi i Socialisterna Välfärdspartiet anser att det finns ett ekonomiskt utrymme för att prioritera annorlunda. En möjlighet att undvika stålbadet och göra långsiktiga och lönsamma investeringar. För de pengar vi inte lägger på förskola och skola idag leder till dyra utgifter längre fram.

Sandra Andersson
Jenny Svensson
Emilia Lönegren
Jacob Hoffsten  
Socialisterna Välfärdspartiets fullmäktigegrupp


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa