Hur bidrar en ny stadsdel till klimatomställningen?

Svar på debattartikeln "Ny stadsdel ska få kommunen att växa" den 11 juli.

Är det verkligen klimatsmart att skövla skog mellan Västervik och Gunnebo för att få till en ny stadsdel? frågar sig debattörerna.

Är det verkligen klimatsmart att skövla skog mellan Västervik och Gunnebo för att få till en ny stadsdel? frågar sig debattörerna.

Foto: Anna Persdotter

Debatt2022-07-16 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skulle byggandet av en södra infart tillsammans med annan bebyggelse som går ihop med Gunnebo bidra till den klimatomställning som måste till om vår planet inte ska gå under? Det verkar Moderaterna i Västervik tro på! I en debattartikel redovisar de tankarna kring hur en helt ny del av Västervik skulle kunna växa fram, de kallar den för ”Västervik södra”. Det skulle innebära att Gunnebo byggs ihop med Västervik. 

När man läser artikeln så finns inte ett enda ord om vilka miljökonsekvenser projektet skulle innebära. Inte ett enda ord om vilka enorma ingrepp i naturen som skulle vara nödvändiga. Inte ett enda ord om vare sig den lokala eller globala miljön. Att tänka på hur vi kan bli drabbade av en klimatförändring är tydligen inte något för Moderaterna i Västervik.

Vi har en unik och vacker skärgård utanför Västervik med tusentals öar, kobbar och skär. Där fanns det för inte så länge sedan goda möjligheter till att fiska. Tyvärr ser det inte lika bra ut i dag, de syrefria och döda bottnarna sprider ut sig även långt in mot fastlandet och omöjliggör fiske där det förr fanns gott om fisk. Många familjer livnärde sig på fiske då, i dag finns knappt någon yrkesfiskare kvar i Tjust skärgård. Inte ens fiskmåsarna stannar kvar där ute utan flyttar in till stan och häckar på taken till hyreshusen, vilket skapar problem med deras störande skrik och att de går till anfall mot förbipasserande när ungarna kläckts och går på marken.

I de tropiska delarna av vår planet skövlas regnskogarna i en takt som innebär att inga stora regnskogar kommer att finnas kvar om 50-60 år om avverkningarna inte stoppas. Det skulle innebära slutet för mänskligt liv på jorden. Nu vill de båda moderata politikerna, Harald Hjalmarsson och Jon Sjölander, att ett stort skogsområde mellan Västervik och Gunnebo skövlas och bebyggs med industrifastigheter, bostäder och vägar. Kan de mena allvar med vad de skriver? Finns det verkligen inga andra lokala områden att satsa dessa stora summor på som projektet ”Västervik södra” skulle kosta skattebetalarna?