M: Ny stadsdel ska få kommunen att växa

En ny södra stadsdel ska binda samman Västervik med Gunnebo och skapa förutsättningar för resande och pendling söderut. Det är det första vallöfte som kommunens moderater presenterar.

Gunnebo kommer att bindas samman med Västervik om den nya stadsdelen Västervik södra, skapas. Den kommer också att underlätta för resande och pendling söderut, menar debattörerna.

Gunnebo kommer att bindas samman med Västervik om den nya stadsdelen Västervik södra, skapas. Den kommer också att underlätta för resande och pendling söderut, menar debattörerna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Debatt2022-07-09 11:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan givetvis fråga sig om vår kommun behöver växa och i så fall varför. Vi moderater är övertygade om att vår kommun behöver växa både i antal medborgare, antal företag och jobb och ekonomiskt för att klara av våra framtida utmaningar och för att kunna upprätthålla och utveckla kvaliteten inom våra kommunala åtaganden. 

Vi ser att varje ort i vår kommun har sin unika möjlighet att utvecklas och vårt löfte är att vända dessa unika möjligheter till verklighet. Tillsammans kan vi medborgare, näringsliv och kommun skapa en naturlig och välbehövlig tillväxt där framtiden finns i Västerviks kommun.  

Vi kommer därför att presentera flera olika förslag där vi ser potential till utveckling men framförallt en välbehövlig tillväxt. 

Det första förlaget är utvecklingen av en ny södra stadsdel som ska binda samman Västervik med Gunnebo men också skapa förutsättningar för resande och pendling söderut. Vi ser stora samhällsekonomiska vinster i ett övergripande projekt där planering av bostäder, mark för företagsetablering, service och ny infrastruktur skapar gemensamma nyttor som tillsammans också hjälps åt att bära de kostnader som uppstår vid ett genomförande.  

När det gäller projekteringen av ”södra infarten” har vi moderater sagt att vi behöver se en större del extern finansiering för att klara av genomförandet. Vi ser hur finansiering kan skapas genom ett mer övergripande projekt, där vi genom ett helhetstänk med en ny stadsdel, kan skapa ett mer samhällsekonomiskt långsiktigt projekt. 

I samarbete mellan kommun och näringsliv ska vi genomföra detta projekt utan att äventyra den kommunala välfärden. Tvärtom ser vi att det kan lägga grunden för att trygga framtidens välfärd med ökade skatteintäkter och nya medborgare, företag och medarbetare.

Vårt första löfte blir att arbeta för en ny stadsdel som vi kallar ”Västervik södra” och som får vår kommun att växa både i antal medborgare, företag och jobb men också bidrar en välbehövlig förbättring gällande vår infrastruktur söderut.

Harald Hjalmarsson, oppositionsråd
Jon Sjölander, gruppledare
Moderaterna Västerviks kommun