Fempartistyre är förstahandsalternativet

Några av skribenterna bakom artikeln, Fredrik Lindström, Sverker Thorén och Ulf Nilsson, ger svar på en ledarartikel om Liberalerna och deras planer efter valet.

Några av skribenterna bakom artikeln, Fredrik Lindström, Sverker Thorén och Ulf Nilsson, ger svar på en ledarartikel om Liberalerna och deras planer efter valet.

Foto: Christer Andersson

Debatt2022-08-30 15:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledartexten "Lokala liberaler går på tvären" den 27 augusti.

Att ta på sig att leda en kommun är ett oerhört stort ansvar. Det kräver engagerade och seriösa politiker, och befolkningen förväntar sig, och har rätt att förvänta sig, att de partier som väljer att leda tillsammans kan göra så utan stora inre stridigheter och avhopp som skadar kommunen. Därför har vi liberaler ägnat stor möda åt att diskutera hur vi ser att Västerviks kommun leds på bästa sätt och formulerat detta i vårt valmanifest.

I manifestet skriver vi: 

”Liberalerna i Tjust samarbetar gärna med alla som värnar individens frihet, som respekterar att vi alla är olika och som delar vår tro på att för att ett samhälle ska utvecklas och gå framåt måste vi både lita på varandra och tillåta mångfald. 

Partier på yttersta vänster- och högerkant delar inte vår samhällssyn och därför blir samverkan med sådana partier svårt när det gäller mer djupgående samarbeten såsom omfattande budgetöverenskommelser och kommun- och regionledning. 

Samarbete i enskilda sakfrågor kan ske med alla partier som tycker lika i sak. (Detta undviker ledarskribenten att nämna)

Liberalerna är ett borgerligt mittenparti och vill som sådant i Västervik i första hand samarbeta och styra med andra mitten/borgerliga partier: C, M, KD och WP.”
 

Ledarskribenten undrar vad vi menar med ”i första hand”. Vi menar precis det vi säger, att vårt förstahandsalternativ är att Västerviks kommun styrs av fem partier tillsammans, nämligen L, C, M, KD och W. Väljarna måste nu säga sitt och först när vi har ett valresultat kan vi veta om Liberalerna kommer att vara en del av ett nytt borgerligt styre i Västerviks kommun eller utgöra en vass, påläst och konstruktiv opposition.

Ulf Nilsson (L)
Sverker Thorén (L)
Camilla Lundberg (L)
Fredrik Lindström (L)
Evalill Nilsson (L)