”Breda samtal” bör innehålla verkligheten

Svar på debattsvaret "Det breda samtalet pågår redan – varje dag" den 21 juni.

Debattörerna anser inte att Länsunionen i regionen har den fullständiga bilden av hur vårdpersonalen upplever sin arbetssituation.

Debattörerna anser inte att Länsunionen i regionen har den fullständiga bilden av hur vårdpersonalen upplever sin arbetssituation.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-06-28 11:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Region Kalmar län sprider sig sedan ett par år tillbaka en växande förtroendekris. Den politiska ledningen ”Länsunionen” (S, C, L) väljer att bortse från delar av verkligheten för att endast ta in positiva besked, när de istället borde träffa medarbetare som säger sanningen – inte den friserade versionen.

Länsunionen menar att strukturerade och systematiserade breda samtal pågår. Det väcker frågor – varför känner så få till det, varför deltar inte fler, varför når inte verkligheten politikens mötesrum? Faktum är nämligen att endast 14 procent av medarbetarna instämmer till fullo att regionen är en attraktiv arbetsplats, 10 procent av medarbetarna på exempelvis Oskarshamns sjukhus uppger att de blir mobbade eller kränkta av chefer och kollegor, samt förtroendet för ledning och styrning sjunker stadigt i medarbetarenkäten. 

När det ledande majoritetspartiet (S) dessutom, när det allmänna opinionsläget dalar, lägger mer fokus på att vantolka och sprida förvanskade versioner av motståndarnas politik än att fokusera på de verkliga problemen som finns i regionen, då sjunker förtroendet hos medarbetarna för politiken. Politikerna är medborgarnas representanter, med uppdrag att ta del av berättelserna om hur verkligheten ser ut i regionen och peka ut en tydlig färdriktning. Då kan man varken skönmåla eller svartmåla. Oppositionen har ansvar för att inte svartmåla, medan majoriteten ansvarar för att inte skönmåla verkligheten. 

Politiken måste alltid våga ge en sanningsenlig bild av läget i regionen, och lösningar på det som inte fungerar. Det inger förtroende på kort och lång sikt. Exempelvis har oppositionen under flera år föreslagit en fördjupad och långsiktig utvecklingsplan för sjukvården i regionen, men utan att få gehör. Vi har gång på gång sträckt ut handen för att brett arbeta med att lösa problemen med underskott i förvaltningarna och fördjupa oss tillsammans i hur verksamheterna fungerar och vad vi kan göra bättre. Vi har fått nobben varje gång. 

Oppositionen har under mandatperioden avkrävts svar på hur regionen ska klara ekonomin, personalbristen och vårdköerna – av majoriteten. Samtidigt blir arbetsgången vi har nu, med ständiga avslag på alla våra förbättringsförslag som sedan införs något år senare i annan skepnad, obegriplig för länets medborgare liksom ett tidsslöseri. Förtroende byggs underifrån, genom att i riktiga breda samtal ta till sig av hela verkligheten och därefter agera – inte genom att blunda för allt utom positiva besked.

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet
Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen
Jimmy Loord (KD), vice ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot personalutskottet
Region Kalmar län