Det breda samtalet pågår redan – varje dag

Svar på debattartikeln "Förtroendekrisen växer i regionen – se verkligheten" den 16 juni.

"Medarbetarengagemang skapas inte genom politiskt tillsatta samtalsgrupper utan genom ett systematiskt och strukturerat arbete varje dag", skriver debattörerna.

"Medarbetarengagemang skapas inte genom politiskt tillsatta samtalsgrupper utan genom ett systematiskt och strukturerat arbete varje dag", skriver debattörerna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2021-06-21 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företrädare för Moderaterna och Kristdemokraterna skriver i en debattartikel att det finns en förtroendekris kring ledningen och styrningen i Region Kalmar län. För att råda bot på detta vill de föra ”breda samtal”.

I en organisation med drygt 7 000 medarbetare finns självklart alltid människor som har åsikter om med hur styrningen fungerar, eller borde fungera. Vi agerar som politiker genom möten med såväl medarbetare, chefer och fackliga organisationer. Vi har återkommande återrapportering kring medarbetarsamtal, medarbetarenkäten och avslutningssamtal. 

Men framförallt arbetar regionen som organisation strukturerat och systematiskt kring frågor som rör medarbetarnas engagemang, arbetsmiljö, inflytande, trygghet, ledning och arbetsvillkor. 

Detta arbete ger också resultat. I Sveriges Kommuner och Regioners nationella jämförelse kring medarbetarengangemang hamnar Region Kalmar län etta i Motivationsindex, tvåa i Ledarskapsindex och femma i Styrningsindex. Region Kalmar län har därtill näst lägst sjukskrivningstal av alla regioner. Bland invånarna har sjukvården i Kalmar län högst förtroende i landet. De här resultaten vore givetvis helt omöjliga om medarbetarna vantrivdes på det sätt som M och KD vill göra gällande.

Vi vill fortsätta på den inslagna vägen. Medarbetarengagemang skapas inte genom politiskt tillsatta samtalsgrupper utan genom ett systematiskt och strukturerat arbete varje dag, där hela organisationen involveras och aktivt deltar. Vi är stolta över regionens medarbetare och det arbete de gör för våra patienter och invånare samt den tid och kraft de lägger ned på internt förbättringsarbete. Det ”breda samtal” som M och KD efterlyser pågår redan – på en mycket större skala – varje dag i hela vår region. Precis som det ska vara i en organisation som bygger på tillit till medarbetarnas förmåga och engagemang.