Barnen och föräldrarna har inte förtjänat oron

Svar på Andreas Billtorps debattartikel "Spekulationer och felaktigheter i budgetdiskussionen" den 5 december.

De nedlagda landsbygdsskolorna räddades och barnen slipper åka långt för att komma till skolan. Men skribenten anklagar barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) för att i onödan ha spridit en oro bland barn och föräldrar, som kunde ha undvikits.

De nedlagda landsbygdsskolorna räddades och barnen slipper åka långt för att komma till skolan. Men skribenten anklagar barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) för att i onödan ha spridit en oro bland barn och föräldrar, som kunde ha undvikits.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Debatt2023-12-09 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i VT att barn- och utbildningsnämnden i Västerviks ordförande Andreas Billtorp (M) tycker sig ha gjort ett alldeles strålande jobb denna höst i sin roll som högste ansvarige politiker för våra skolor i Västerviks kommun. Den majoritet som han representerar ska tydligen alltid ha kommunens barn i fokus, trots ett ansträngt ekonomiskt läge. Ett läge som inte varit lika ansträngt om den M-ledda regeringen valt att satsa på skolorna i stället för att sänka skatterna för de rikaste, vilket dock inte Billtorp kan hållas ansvarig för. 

Vad han dock kan hållas ansvarig för är den oro han har spridit bland barn och föräldrar i kommunen, genom att inte från början vara tydlig med vilka skolor han avser att lägga ner.  Nedläggningarna skulle ju enligt Billtorp inte ha ekonomiska skäl utan vara orsakade av bristande kvalitet på skolorna på landsbygden. En bristande kvalitet som ska gå att utläsa i verksamhetsberättelserna.

Dock måste en kvalitetshöjning ha skett på skolorna på landsbygden, eftersom de inte längre är nedläggningshotade. Lätt misstänka att Billtorps svängning i frågan kan ha haft något att göra med det massiva och imponerade arbete föräldrarna och alla andra som skulle ha påverkats av nedläggningarna gjort, genom att de drivit ett informations- och opinionsarbete mot majoriteten.

Att kommunen behöver en genomgång av sin skolstruktur, med tanke på minskande barnaskaror, är vi överens om. Att kvaliteten i skolorna är viktigt är vi också överens om. Att skylla på att det inte är politiken som pekat ut skolor som nedläggningshotade, utan att det är tjänstemannen, är ju bara ett tecken på ett dåligt ledarskap från den ansvarige politikern. 

Självklart ska tjänstemännen utreda för- och nackdelar med olika åtgärder, vilket dock inte verkar nödvändigt gällande strukturbidraget som Billtorp nämner i sin text, där verkar han ha bildat sig en uppfattning innan han ens sett utredningen.  

Våra barn samt deras föräldrar förtjänar inte all denna oro som de fått uppleva denna höst, en oro som uppkommit på grund av dåligt politiskt ledarskap. Det hade varit klädsamt om Billtorp uppvisat en större insikt i att det är han som högst ansvarig för att sprida denna oro, inte de av oss som hela tiden kritiserat nedläggningsplanerna på landsbygden.