Bara konspirationsteorier kan avfärda varningarna

Svar på insändaren "Rim och reson krävs i klimatdebatten" den 10 maj.

Pontus Bergendahl, Klimatalliansen varnar för att sticka huvudet i sanden och inte lyssna på varningssignalerna.

Pontus Bergendahl, Klimatalliansen varnar för att sticka huvudet i sanden och inte lyssna på varningssignalerna.

Foto: Privat

Debatt2022-05-16 07:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin insändare ”Rim och reson krävs i klimatdebatten” tittar Bo Wetterdahl ut från sitt fönster och gör en snabb analys av världens tillstånd. Att de stora institutionerna som exempelvis FN, NASA, WHO och Världsbanken är rörande överens om att vi rör oss mot en mänskligt skapad katastrof orsakad av utsläpp av växthusgaser verkar inte bekomma Bo. Vädret har ju alltid skiftat.

Jag har under mina drygt tre år som klimataktivist träffat många politiker på alla nivåer. Det är ytterst få gånger jag blivit ifrågasatt runt fakta i mina påståenden. Politiker från höger till vänster vet precis vad det handlar om. Det visste även exempelvis Margaret Thatcher och Olof Palme redan på 80-talet när de beskrev klimatförändringarna som vår tids stora utmaning. Att nästan alla regeringar i världen, förutom Nordkorea, har skrivit under Parisavtalet visar på en förståelse och en vilja att hantera krisen. Så det handlar inte om brist på kunskap runt vad som händer, det politiska haveriet grundar sig i förmågan att agera. En omställning i linje med Klimatpolitiska rådets rekommendation kommer påverka oss alla och det är för svårsmält för politikerna för att sälja in till sina väljare.

Jag kan ge Bo rätt i att alla måste vara med i omställningen. Men att en drastisk omställning är nödvändig råder det inga tvivel om. Att sticka huvudet i sanden och inte lyssna blir bara svårare och svårare. Det behövs idag en sjuhelvetes konspirationsteori för att avfärda alla som säger att vi är i ett akut existentiellt nödläge.

Pontus Bergendahl, Lund
Talesperson och kandidat till riksdagen för Klimatalliansen