I VT den 1 juni 2022 finns en debattartikel från Magnus Kasselstrand som handlar om förslaget på en ”biologisk park” driven av solenergi med odling av lax och tomater i Ankarsrum. En artikel som alla politiker med intresse för biologisk mångfald och för hur vår globala miljö måste skyddas borde läsa. Artikeln innehåller viktiga signaler om vilka beslut som måste fattas för att rädda vår planet. En av signalerna är: Vår planet kan inte överleva utan biologisk och ekologisk mångfald.
Det finns fortfarande förnekare som säger att det inte existerar någon klimatförändring, men de verkar bli allt färre. Och som tur är så har inte de stora klimatförändringarna visat sig ännu utan det som vi hittills får känna av är ”bara” lite extrema väderlekstyper. Svår torka orsakar stora skogsbränder som inte bara ödelägger skogsområden utan även utplånar hela städer. Stora och plötsliga regnmängder med jordskred som följd raderar på några ögonblick ut allt liv som finns i dess väg. Orkaner och tyfoner skapar flodvågor som sköljer bort hela samhällen vid kusterna som drabbas. Glaciärer smälter och i förlängningen innebär detta brist på färskvatten för de människor som bor i dessa områden. Allt detta beror på den globala temperaturhöjningen vi människor orsakar genom våra utsläpp av växthusgaser och som i slutändan leder till klimatförändringar som gör livet på jorden omöjligt.
Enorma skogsområden i jordens regnskogar skövlas varje dag. Där har tusentals arter av växter, djur och insekter redan utrotats vilket hotar den biologiska mångfalden. Det finns bara en orsak till att detta får ske, ett fåtal människor med stor politisk makt tjänar stora pengar på det. Ingen som helst hänsyn tas till de som bor och lever där, de brukar kallas för ”ursprungsbefolkning”. Här kommer min koppling mellan ”projektet” i Ankarsrum och vad liknande ”exploatörer” ställer till med på andra platser på vår jord. Ingen av dem bryr sig det minsta om vilken skada de orsakar i naturen eller för andra människor, det enda de bryr sig om är den ekonomiska vinsten.