Svar till Lasse Håkanssons replik på min debattartikel om vikten av framtidstro för unga.
Först är jag mycket glad att denna fråga väcker debatt för det gäller ju det viktigaste vi har – våra unga och allas vår framtid. Ishockey är den sport i Sverige som samlar flest åskådare av alla sporter. Fotbollen är större i våra stora städer men sett över hela landet och antal matcher så vinner ishockeyn. Därför kallas ju ishockeyn av många för vår nationalsport.
Vi gör hela tiden publikundersökningar tillsammans med Hockeyallsvenskan och med Västervik Framåt för att veta att vi hela tiden utvecklas åt rätt håll på alla parametrar. Kort kan sägas att äldre går på hockey för att uppleva teknik, snygga passningar, taktik och hårt arbete som ett lag. Yngre går för att uppleva stämningen i hallen, umgås med jämnåriga, sånger, ramsor, farten och kampen. Ishockey är ju en kampsport med styrka och teknik i hög fart.
Självklart är det olyckligt att du har utsatts för mobbning för 30 år sedan. Mobbning är bland det värsta som någon kan bli utsatt för. Det enda vi kan göra som klubb är att nu att jobba framåt och därför har vi ägnat enormt mycket tid att ta fram styrdokument som alla ledare, föräldrar och ungdomar i vår verksamhet kan falla tillbaka på när exempelvis en moralfråga uppkommer. Jag vill rikta ett stort tack till Maria Rasmussen, Fredrik Stoltz och Fredrik Sundell som lagt sin själ i detta. Foldern ”VIK – mer än bara ishockey" är på cirka 90 sidor och tar upp hur varje åldersgrupp ska agera och utveckla sitt sätt att passa in i en grupp och som individ. Det har också tagits fram en folder som heter ”Träna – Äta – Sova”. Foldern tar upp hur viktigt det är med alla dessa tre komponenter för helheten som person. Vi har också tagit fram en kortlek som är en vanlig kortlek men det står även olika värdegrundsfrågor och etiska ställningstaganden på varje spelkort. Se bild.
VIK jobbar på alla fronter för att skapa en arena, ett ”tempel” – ett ställe där alla Västervikare är välkomna att uppleva hockeymatcher live med alla dess kringarrangemang – Det ska alltid vara kul att träffas tillsammans, även om våra lag ibland förlorar.
Jag vet att detta område är en oerhört komplex utmaning för hela samhället. Men att bara ducka frågorna kortsiktigt, bara satsa på sitt elitlag kommer aldrig bli hållbart över tid. VIK satsar på primärprevention, göra roliga saker tillsammans och inkludera alla, det vill säga satsa i framkant. VIK har varken kunskapen eller ambitionen att bedriva behandling sekundärt det vill säga satsa i bakkant. Vi kan dock signalera tidigt om vi upptäcker att något börjar gå snett – till exempel till föräldrar, skolan, fältare, socialen och polisen.
VIK är nu inne i en brant inlärningskurva. Vi tittar på och tar efter hur klubbar som bland annat Björklöven och Färjestad gör för att få publikstöd och i länet har vi ju nu flera elitlag som vi kan jämföra oss med. Det finns alltid små och stora saker som andra gör bättre. Vår nya klubbchef Petra Axelsson samlar på sig idéer och vi implementerar nya saker stegvis – tillsammans.
Jag eller VIK utgör oss inte för att vara experter inom drogmissbruk, psykisk ohälsa eller prostitution. Men, dessa saker beskrivs ju som ett allmänt problem nu överallt i vårt samhälle vilket är svårt att ducka för. Vi i VIK känner oss trygga att kunna göra bra saker för unga innan det är försent. Jag kan ju dock nämna att jag i tidigare roller varit moderator för symposier med specialister i beroendemedicin under Almedalsveckor på Gotland. Detta har givit mig insikt i hur himla svår vägen är tillbaka om man hamnar snett i livet.