Förre kassören upprörd över VIK-topparnas uttalanden: "Inte sant"

Västervik
Lästid cirka 11 min

I många år, inte minst under de senaste säsongerna, har ekonomin i Västerviks IK varit både ansträngd och uppmärksammad. Flera gånger har VIK-ledningen förklarat pengakrisen som ett arv efter coronapandemin. Gamla skulder, uppskjutna skatter och en budget lagd på tunn grund. En historiebeskrivning som gör Anders Pewe, kassör mellan 2020 och juni 2022, riktigt förbannad.
Vår granskning riktar snarare blickarna mot en kostsam höst och vinter 2022.

Via en kontakt med Anders Wiman, dåvarande ordförande i VIK, kom Anders Pewe in i VIK till säsongen 2020/21. Pewe är en ekonom som innehaft en rad positioner som controller, finansdirektör och vd vid bolag som Åkerlund & Rausing Group, Gunnebo Entrance Control och Heras Stängsel, förutom att ha varit verksam i flera föreningar som ordförande.

"Hade jag vetat hur illa det var hade jag förmodligen inte hoppat på uppdraget"

Anders Pewe

– Jag hade inte koppling till VIK egentligen utan fick frågan och tyckte det skulle vara roligt att hjälpa till, VIK var ju en av få elitföreningar i staden. Jag kände ett medborgaransvar, har man kunskap och kompetens samt kan hjälpa till ska man göra det, säger Pewe.

– Uppdraget gick ut på att rädda koncernen under coronapandemin. Men hade jag vetat hur illa det var hade jag förmodligen inte hoppat på det, minns han.

Urban Widén tillträdde som ny ordförande för VIK i december 2022, då med Petra Axelsson, numera klubbchef, som vice ordförande. Sedan dess är det de två som skött VIK:s talan i ekonomiska frågor och vid flera tillfällen har man hänvisat till tidigare verksamhetsår som huvudorsak till den sargade ekonomin.

"Det har dykt upp gamla skulder som vi inte vetat om, som egentligen hör till tidigare år", sa Widén i en VT-intervju november 2023.

"...det har blivit en negativ spiral under många år. Problemet var när vi fick coronastödet på två miljoner kronor och när staten erbjöd oss att skjuta upp skatter långt fram i tiden", sa han i en intervju i Dagens Västervik i juni 2024.

"Föreningen är inte återhämtad efter pandemin än utan det kommer ta två-tre år till", sa Petra Axelsson till VT i februari 2024.

undefined
VIK:s nuvarande klubbchef Petra Axelsson och ordföranden Urban Widén. Axelsson var tidigare vice ordförande och fick först klubbcheftjänsten på en ettårig projektanställning. I somras lade VIK ut tjänsten på annons och landade i att anställa Axelsson på ett tillsvidareavtal.

Uttalanden som fick Anders Pewe att reagera. 

Kraftigt. 

Dessutom menar Pewe att VIK-ledningen ljuger i sin årsredovisning för 2023/2024. Mer om det senare i texten.

– Jag måste bemöta det här, annars kommer de ljuga tills de går i konkurs och påstå att det var coronatiden som knäckte klubben, vilket inte är sant. När de började prata på det här sättet fick jag en massa samtal från folk som undrade om jag undanhållit något för styrelsen under min tid som kassör, vilket jag givetvis inte hade.

Pewe klev av sitt ideella uppdrag som kassör vid årsmötet i juni 2022. Han berättar att han gått igenom det bokslutet, hans sista, plus det bokslut som gjordes precis innan Urban Widén klev in i december samma år.

– Då, i maj, var skatteskulden över alla tre bolag (VIK A-lag, Hyllan Event och Västerviks IK) noll kronor. Det som fanns uppbokat var 591 000 kronor som skulle betalas i juni. Om det funnits uppskjutna skatter har de i så fall tillkommit senare, säger Anders Pewe.

Det vore oansvarigt av mig att budgetera med pengar vi visste inte skulle komma

Anders Pewe

De pengar kopplade till pandemin som VIK har tvingats betala tillbaka kom från Tillväxtverket för stöd vid korttidsarbete. De krävde 685 000 kronor åter samt ströp en planerad utbetalning om 130 000. Majoriteten av bidragen klubben fick under pandemin kom från Riksidrottsförbundet.

– Jag var tydlig med att det fanns en osäkerhet kring pengarna från Tillväxtverket, både mot styrelsen och i förvaltningsberättelsen 2022, där jag skrev att det var den största ekonomiska risken under kommande verksamhetsår. Risken föredrogs också av mig muntligen på årsmötet i juni 2022.

I verksamhetsberättelsen VIK presenterade efter säsongen 2022/23 framgick att det ändå fanns hopp hos VIK om att vinna en överklagan och slippa återbetalningskravet.

Pewe minns:

– Jag tog hjälp av en jurist från Arbetsgivaralliansen med att samla argument för att kravet inte skulle gälla oss. Vi var ett nytt aktiebolag och om man tittar på resultaten 2021 och 2022 hade A-laget gått plus om intäkterna varit normala.

Pewe hann försvinna från klubben innan ärendet var avslutat och han har sin bild klar av varför VIK inte lyckades med sin överklagan. Den var helt enkelt för dåligt skriven. Pewe beskriver det brev klubben skickade in inför den centrala förhandlingen som "en allmän klagosång över alltings jävlighet".

– Då vinner du inte utan du måste specificera varför just ditt bolag har rätt och poängtera de felaktigheter motparten har fört fram.

Att pengarna man redan fått från Tillväxtverket, de 685 000, skulle betalas tillbaka verkar ha överraskat VIK-ledningen, trots att Pewe menar att han var tydlig med att risken fanns. Klubben skrev i sin årsredovisning för säsongen 2023/24: 

"Grunden till en sämre ekonomi är egentligen de frikostiga coronastöd som delades ut av Tillväxtverket, i vårt fall med 2 miljoner kronor säsongen 21/22 samt budgeterades med även säsongen 22/23 utan att det fanns stöd för detta. Under säsongen 23/24 så fick vi betala tillbaka 0,7 miljoner. Verksamheten de sista två säsongerna har sålunda byggt på, och investerats efter att det kommer stora belopp från ”någon” utan något fullt ut värdesäkrat underlag".

undefined
Saxat från VIK:s verksamhetsberättelse för säsongen 2023/24, i en text som Urban Widén undertecknat.

Det är alltså här som Pewe menar att VIK:s ledning ljuger, förutom att de skriver Tillväxtverket när det egentligen borde stå Riksidrottsförbundet. Han hade inte alls budgeterat för 2 miljoner i stöd säsongen 22/23.

– Det är som att de låtit bröderna Grimm på steroider skriva förvaltningsberättelserna för samtliga bolag. De skyller på den som gjort budgeten för säsongen 2022/23, som är jag. Budgetfilen, som innehåller en rad antaganden, har jag skickat ut till samtliga styrelsemedlemmar nånstans runt maj månad 2022. I budgeten, som godkändes vid ett styrelsemöte, hade jag noll kronor i budgeterat stöd från RF för säsongen 2022/23. Hur kan man då säga att jag budgeterat med två miljoner? frågar sig Anders Pewe, och fortsätter:

– Det vore oansvarigt av mig att budgetera med pengar vi visste inte skulle komma.

En tidigare styrelsemedlem, som vill vara anonym, bekräftar Pewes bild av budgetarbetet den våren. Medlemmen har lämnat sina uppdrag i VIK men var alltså del av den styrelse som godkände budgeten för säsongen 2022/23.

– Som jag minns det budgeterade vi inte med några pengar från RF då. Jag vill minnas att vi satte en ganska defensiv budget just eftersom det fanns en osäkerhet kring pengarna från Tillväxtverket samt att vi inte räknade med några större ökningar i intäkter.

Anders Pewe ser flera anledningar till att föreningen trots allt klarade pandemins tuffa läge. En viktig sak var att de flesta säsongskortsinnehavare valde att inte kräva tillbaka pengar. En annan att spelare och ledare i A-laget frivilligt valt att gå ner i lön.

– Strikt kostnadskontroll och en enorm arbetsinsats av klubbens anställda, alla fantastiska ideella krafter och av ett fåtal i styrelsen gjorde att klubben överlevde, säger han.

undefined
Petra Axelsson var den som tog initiativet till mötet på marinan i december 2022.

Något händer likafullt under 2022. När Urban Widén tillträdde som ordförande för VIK:s styrelse i december 2022 visade klubbens resultat för maj till november samma år på en förlust på 1,3 miljoner. Detta trots att Pewe enligt egen utsago lämnade ett "upprensat bolag" i början av sommaren 2022.

1,3 miljoner är ingen jättesumma i ett bolag med omkring 15 miljoner i omsättning, men samtidigt rinner pengar iväg under en tid på året då det vanligtvis är lägre aktivitet.

Den ekonomiska oredan berättade Widén också om i en av de första intervjuerna sedan han tillträtt, på nyårsafton 2022.

"Den (ekonomin) har varit dålig under en lång period eftersom ingen skött den med noggrannhet under hösten", sa han då.

Det var också en rörig sommar och höst 2022 i VIK. Sportchefen Emil Georgsson lämnade för Södertälje efter säsongen och hans arbetsuppgifter togs över av huvudtränaren Martin Gudmundsson. I slutet på juni briserade historien kring Niklas Czarnecki som via brev fick anklagelser och hot riktade mot sig, en situation som blev infekterad internt och som slutade med att han lämnade klubben. Detta trots att man var överens om att han skulle fortsätta som assisterande tränare.

undefined
Anders Wiman var ordförande i VIK fram till att han hoppade av på grund av personliga skäl i november 2022.

Dessutom lämnade två ledamöter styrelsen i juli. Avhoppen kopplades till härvan runt Czarnecki av dåvarande ordföranden Anders Wiman, som i sin tur lämnade sin post som ordförande i november med personliga skäl som angiven orsak.

Petra Axelsson, som då var vice ordförande, tog strax därpå kontakt med Anders Pewe igen och bad honom att hålla en dragning.

– I december 2022 hade jag ett möte med Widén, Axelsson och några till på marinan och i den detaljerade presentationen lade jag inte bara fram hur situationen såg ut just då utan även ursprungsbudgeten och hur det gått tidigare år. Återigen var det budgeterat med noll kronor från RF. Den budgeten går inte att missförstå. De hade tappat kontrollen. 

– Urban Widén frågade mig i slutet av mötet: "vad gör vi nu?"

– "Ni måste sälja Vela och Brickley", svarade jag, berättar Pewe.

undefined

"Ekonomin har varit dålig under en lång period eftersom ingen skött den med noggrannhet under hösten"

Urban Widén i december 2022

Det gjorde VIK. Marcus Vela först och sedan Daniel Brickley såldes, båda till Modo. VIK hade tidigare under hösten även sålt Ian Edmondson till danska Aalborg och försäljningarna gav runt 2 miljoner kronor, summor som räddade VIK:s ekonomi. 

Under våren åkte VIK ur sportsligt, fick en friplats sedan Vita Hästen gått i konkurs och åkte ur igen i våras.

Under arbetet med den här granskningen har vi upprepade gånger varit i kontakt med Petra Axelsson och Urban Widén för att låta dem ge sin syn. Vi har skickat en lång rad frågor till dem i förväg, men de har avböjt att kommentera kritiken kring hur de beskrivit föreningens ekonomi, och vad som skjutit den i sank.

Alltså de delar där Anders Pewe anser sig orättvist beskylld.

Strax innan publicering återkommer dock Urban Widén och vill utveckla sina tankar just kring hösten 2022. Han vidhåller att Pewe slutade vid en olycklig tid utan någon efterträdare utsedd, och att det agerandet inte är "speciellt ansvarstagande". Han säger till och med att Pewes kassörsansvar i praktiken borde ha gällt ända tills en ny kassör var på plats, alltså från juni 2022 till december 2022, men backar sedan på de orden.

Men precis som han sa i den första intervjun med VT vid nyår 2022 beskriver han det som att "skeppet fick glida fritt under lång tid".

Ett halvår utan kassör.

Två beslut som togs den tiden var att köpa in Marcus Vela och Daniel Brickley, vilket Widén idag ser som ett riskabelt lotteri som kunde gått mycket värre än det gick. Dyra värvningar som tack och lov gick att omsätta i inkomstbringande försäljningar.

Denna gång.

– Det hade kunnat bli mycket värre än vad det blev, säger han, och tillägger:

– Om man ska hårdra det så hade vi inte köpt in Vela och Brickley med den ekonomi vi hade i augusti det året. Det hade vi absolut inte råd till.

Anders Wiman var ordförande under den här tiden. Han berättar att man försökte ersätta Pewe.

– Vi hade flera kandidater uppe men alla sa nej redan i ett tidigt skede, när de insåg vilket arbete och ansvar det innebär att vara kassör i en mindre elitförening. Vi fördelade ut arbetet på flera stycken men vi blev av med det dagliga och detaljerade som Anders (Pewe) stod för, vilket var en svaghet.

Förklaringen bakom minusresultatet under hösten 2022 är, menar Anders Wiman, komplex, men handlar i grunden om publiken.

– Dels fick vi inte igång Hyllan på det sätt som planerat, vi drabbades av ett sent avhopp från en person som skulle driva det professionellt där. Men framför allt kom inte publiken tillbaka i den utsträckning vi hade räknat med. Vi hade budgeterat med att vi skulle ha ungefär lika mycket publik som innan pandemin, inte riktigt men nästan.

undefined
Anders Pewe var kassör i VIK mellan 2020 och 2022. Han känner sig kritiserad av uttalanden från VIK-ledningen, som han påstår ljuger om vad som ligger bakom VIK:s risiga ekonomi.

Trots att han lämnat sina uppdrag i klubben har Anders Pewe hållit koll på dess förehavanden. Han tror inte att den nya styrelsen som formades vid lucia 2022 förstod det ekonomiska läget till fullo, och menar att de tappade kontrollen.

Varför klev du av?

– För att uppdraget var slutfört, jag hade hjälpt till att få klubben att överleva pandemin.

Upplevde du att du satte klubben i klistret då det inte fanns någon redo att ta över det ekonomiska ansvaret?

– Nej, jag hade gjort mitt och jobbat hårt under två år. Jag kan inte sitta i 20 år bara för att ingen annan vill ta över och de hade haft två år på sig, jag var tydlig med att jag skulle kliva av efter säsongen. Egentligen tänkte jag bara sitta i ett år men blev övertalad att vara kvar ett år till.

Var gick det fel, ekonomiskt, tror du?

– De tappade 40 procent i biljettintäkter på ett år, trots att de inte hade några restriktioner på grund av pandemin, samtidigt som de drog på sig 750 000 kronor i ökade kostnader säsongen 2022/23. Sen kan du inte ha två huvudtränare på lönelistan om du knappt har pengar att betala en, så enkelt är det, säger Anders.

Han syftar på att VIK i slutet på januari 2023 sparkade Martin Gudmundsson och hans tränarkollega Morgan Persson och istället anställde Nichlas Falk.

undefined

"Jag har jobbat dygnet runt med det här sen, ja egentligen mars ifjol, så det känns såklart väldigt tråkigt"

Martin Gudmundsson efter att ha sparkats av VIK

– Har du inte pengar ska du inte dra på dig kostnader och har du ingen publik får du dra ner på spelarbudgeten och kliva ner i seriesystemet.