"Slottet var helt förfallet, man såg inte havet från trappan"

Västervik
Lästid cirka 8 min

Klockan 22:36 fredagen den 5:e februari 1993 larmas räddningstjänst till Gränsö slott som befaras stå i lågor. Journalisten och entreprenören Per Johansson har satsat alla kort på en uppfräschning av det nedgångna slottet och ser bokstavligt talat sina planer gå upp i rök. Som en fågel Fenix ska slottet emellertid resa sig, och bli ett av kommunens största besöksmål. Det här är historien om det moderna Gränsö slott.

Gränsö-köp ger Västervik en högklassig turistplats.

År 2004 förvärvade Per Johansson slottet och delar av marken på naturreservatet Gränsö utanför Västervik. Han hade arbetat nästan hela 1990-talet med att rusta upp det förfallna, och sedermera nedbrunna, slottsområdet till en mer trivsam plats. Ett naturligt vardagsrum för lokalborna och med tiden ett turistmål för resenärer från när och fjärran. Citatet ovan är emellertid inte från 2004 utan vi får istället röra oss tillbaka ytterligare 40 år i tiden, till 1964. Rubriken skrevs i Västerviks-Tidningen i samband med att Västerviks stad flaggat för ett köp av slottet efter det att adelsparet Georg och Astrid Fleetwood gått ur tiden. Ingen visste då att det skulle dröja över ett halvt sekel innan rubriksättarens spaning skulle slå in.

undefined
På Gränsö slotts hemsida kan vi läsa om slottets historia. I källorna nämns Gränsö först 1562, som då bestod av två gårdar. Halvön skiftade grevskap genom århundradena och det som kom att bli slottet uppfördes först i början av 1800-talet, då bestående av en enkel tvåvåningsbyggnad i timmer. Slottet byggdes ut under 1800-talet och hade från 1830-tal två flyglar ner mot vattnet. Årtal för fotografiet är okänt.

1967 beslutade dåvarande stadsfullmäktige i Västervik att köpa Gränsö, som då låg utanför kommungränsen och tillhörde Loftahammar kommun, från Fleetwoods. Priset landade på 2,1 miljoner kronor, cirka 23,6 miljoner kronor i dagens penningvärde, och föregicks av politiska debatter där den borgerliga oppositionen motsatte sig köpet då de ansåg priset vara för högt. Efter köpet väntade fem år av kommunalt utredande för hur platsen skulle kunna utvecklas till ett småländskt turistparadis. Planerna var stora: kommunen ville bland annat bygga om slottet till ett konferenshotell, anlägga en campingplats för 500 tält vid Bondbacken och en golfbana precis norr om slottet. Mångårige VT-journalisten Bengt Faleij skrev 1993, efter slottsbranden som vi snart kommer in på, att åren gick efter det att den kommunala planen offentliggjorts 1972, men ingenting hände ute på Gränsö. Bortsett från en del ungdomsaktiviteter och konserter stod det en gång så präktiga slottet mest och förföll.

undefined
Gränsö slott sett från ovan. Årtal okänt
undefined
Gränsö slott sett från ovan. Årtal okänt

Då var det helt förfallet. Landstinget förvarade uttjänta madrasser på övervåningen.

Per Johansson

undefined
Gränsö slott, årtal okänt.
undefined
Gränsö slott före branden, årtal okänt

Per Johansson kom till Gränsö och Västervik lite av en slump. I början av 1980-talet hade Virserumssonen en journalistexamen och mångårig erfarenhet som frilansreporter för olika svenska medieaktörer i Asien och Sydamerika. 

– Jag fick egentligen ett bra jobb direkt på ett förlag men kände att jag behövde lära mig grunderna mer. Utomlands hade jag haft det rätt så glassigt och kunnat göra lite vad jag ville. Och grunderna lär man sig bäst på lokaltidning, där man möter vardagsproblem och lär sig hur samhället fungerar.

undefined
"Jag fick barn, kunde inte flytta, och kände att jag kommit till vägs ände med lokaljournalistiken så då blev jag företagare istället", berättar Per Johansson om hur det kommer sig att han blev kvar i Västervik. Här syns han på bild från ett reportage i mitten av 1990-talet.
undefined
Per Johansson, som fyllde 70 i somras, står här framför festlokalen Stallet 2024.

Västervik hade i början av 80-talet två större nyhetsaktörer: A-pressens Nyheterna och Västerviks-Tidningen. Per kom dock att visa att staden var stor nog för en tredje tidning och grundade tillsammans med Torbjörn Nilsson den annonsfinansierade Westerviks Extra.

– Det var Torbjörn som först fick med mig ut till Gränsö. Vi gjorde en hantverksmässa 1988 som lockade mellan fyra till fem tusen besökare. Västervikarna älskade Gränsö, så vi fick blodad tand.

Området, som bekant varit i kommunens ägo sedan 1960-talet, var eftersatt:

– Då var slottet helt förfallet. Landstinget förvarade uttjänta madrasser på övervåningen. Stod du på slottstrappan såg du inte havet, allt var igenvuxet och förfallet.

undefined
Gränsö slott sedd från strandkanten. Årtal för fotograferingen är okänt.
undefined
Gränsö slott sett från strandkanten 2024.

Hantverksmässan visade sig vara ett lyckat koncept och duon kom att få större intresse för slottsområdet. Kommunen ställde sig även positiv till att någon ville göra något med området och lät de båda herrarna börja arrendera området.

– Vi valde att arrendera med en deal där vi fick möjlighet att investera hyreskostnaden i fastigheten direkt istället. 

Upprustningen gick vägen och inför sommarsäsongen 1993 fanns flera mässor inbokade, krögare signerad för sommardrift av café och restaurang samt Rocktåget. Dessa planer gick bokstavligt talat upp i rök i februari samma år.

undefined
Det brann på Gränsö slott även morgonen efter branden bröt ut.

Fredagen den 5 februari 1993 strax efter halv elva på kvällen inkom ett larm till räddningstjänsten i Västervik om att slottet ute på Gränsö stod i lågor. Elden kom att kräva en stor insats för stadens brandmän och inpå söndagen samma helg var elden ännu inte helt släckt. Branden ska ha startat någon gång mellan kvart över nio och halv elva-tiden under fredagskvällen, då en byggnadsarbetare lämnat platsen, slottet höll nämligen på att restaureras inför sommarsäsongen. Till en början var det ovisst vad som föranlett branden, och det ryktades om den skulle kunna varit anlagd. Brandmän på plats under brandnatten vittnade om att bakdörren stått öppen, men polisens tekniker kunde senare påvisa att det troligen rörde sig om ett elfel.

undefined
Flera dagar tog det att kväva branden på slottet.

Oavsett anledning bakom branden stod det klart att Västervik nu snart hade sin andra slottsruin. Det hela blev inte bättre av att det visade sig att kommunen underförsäkrat slottet, och de 2,1 miljoner man skulle få ut på försäkringen endast räckte till saneringsarbetet. 

– Det var kris i Sverige de åren. Ekonomisk nedgång, 500 procent ränta. Allt var locket på och kommunen ville inte bygga upp slottet igen. Vi skulle skapa en rosenrabatt runt slottet som minnesplats.

undefined

Det var kris i Sverige de åren. Ekonomisk nedgång, 500 procent ränta. Allt var locket på och kommunen ville inte bygga upp slottet igen.

Per Johansson

Skam den som ger sig tänkte Per. För att väcka opinion för Gränsö slotts sak skrev han insändare i tidningen och startade föreningen Gränsö slotts vänner.

– Vi fick 11 000 namnunderskrifter om att kommunen skulle lägga pengar på att bygga upp slottet igen. De har nog aldrig haft ett sånt tryck på sig, politikerna.  

undefined
Det som kom bli café ute på Gränsö. Årtal okänt för fotot.
undefined
Gränsö slottscafé 2024.

Efter ett halvår gav politikerna med sig på villkoret byggnadskostnaderna skulle hållas låga.

– Alla offerter vi fick in var för höga, förutom Skanska som just då inte hade något att göra. De tänkte väl "bättre att vi gör Gränsö än att inte gör något alls". Och tur var väl det. Hade vi begärt en offert en månad senare hade Gränsö Slott aldrig funnits i den omfattning som det gör idag. Skanska fick in ett annat jättejobb då nämligen men då hade de ju redan skrivit på för Gränsöjobbet.

Redan nästkommande sommar, midsommar 1994, stod ett nytt slott på plats.

– Att bygga 1000 kvadratmeter på fyra månader. Det skulle de aldrig kunna göra idag. 

undefined

Att bygga 1000 kvadratmeter på fyra månader. Det skulle dem aldrig kunna göra idag.

Per Johansson

undefined
Gränsö slott 2024.
undefined
Gränsö slott kunde återuppta sin verksamhet redan sommaren året efter branden. Man höll återöppning på midsommarafton 1994. Bilden är från juli samma år.

 

undefined

Hade vi begärt en offert en månad senare hade Gränsö slott aldrig funnits

Per Johansson

1996 skiljs Torbjörn Nilsson och Per Johanssons affärsverksamheter åt, och den senare blir kvar ute på Gränsö samtidigt som flera andra bolag drivs på sidan av. Samma år drar man igång med mc-dagarna, som kom att bli Nordens största mc-festival. Det visar sig vara lukrativt att driva verksamhet ute på Gränsö, och 2004 köper Per Johansson slottet med omringande mark från kommunen. Affären kom att väcka stor uppmärksamhet, där flera kritiker menar att kommunen sålde området på tok för billigt med en prislapp på 3,7 miljoner kronor, cirka 5,06 miljoner i dagens penningvärde. Köpet blev till sist en rättsfråga och länsrätten konstaterade samma år att kommunen inte sålt området för ett för lågt pris. Nu fanns potential att satsa fullt ut.

undefined
Per Johanssson från ett reportage 2007 där han förklarade framtidsplanerna för Gränsö för oss på VT.
undefined
Planerna för framtida Gränsö 2007.

Tvisterna fortsatte emellertid och Per Johansson mötte motstånd både från politiker och privatpersoner. I och med planerna att uppföra hotellbyggnaden, vid det som tidigare varit en äng längs den västra vägen in till slottsområdet, 2008 var det nära att han slängde in handduken och planerade sälja området.

– Ska Gränsö säkras för det rörliga friluftslivet - om det nu är vad "folkviljan" verkligen kräver bör kommunen köpa tillbaka slottet, skrev Per Johansson år 2008.

undefined
Debatten gick varm kring uppförandet av hotellet bredvid slottet. Innan hade man satsat på en liten stugby öster om slottet, men det strandnära hotellet väckte känslor. Såhär ser hotell och spaområde ut i dag.
undefined
Gränsö 2008, innan strandhotellet uppfördes.

Någon försäljning, och planerad flytt till Brasilien, blev dock aldrig av utan redan året därpå, 2009, kunde man öppna upp den nya hotellbyggnaden med utsikt över Kanalviken. Området har förblivit ett öppet friluftsområde även i privat ägo.

I dag är hotell- och konferensverksamheten Gränsö slotts huvudverksamhet. Man har 66 rum, 8 500 dagspagäster per år och 58 heltidsanställda.

undefined
”Har du satt båten i sjön så måste du kunna ro den i hamn också”, är ett citat Per återkommer till. Turerna kring Gränsö har varit många men som entrepenör menar han att man aldrig kan stanna upp. Det gäller att hålla huvudet högt och forsätta på satt kurs.

Folk var oroliga att det skulle bli privat, i själva verket är det precis tvärtom.

Per Johansson

Vad har det funnits för speciellt med vara entreprenör och vilja expandera i ett naturreservat, har det varit någon utmaning?

– Det har inte varit någon lek, säger Per och fortsätter:
 
– Folk var oroliga att det skulle bli privat, i själva verket är det precis tvärtom. Vi vill att folk ska vara här och nyttja stället. Det är en allmän plats och vi vill göra Västerviksborna stolta. Vi vill driva företag och tjäna pengar men också göra att Västerviksborna känner sig stolta över Gränsö, och att de alltid känner sig välkomna.

Med tiden har hotell- och konferensgästerna blivit allt viktigare för Gränsö slott. Många är vi som minns 90- och 00-talets stora konserter: Rocktåget, Hojrock, Gyllene Tider och Jerry Williams, bara för att nämna några. Att nyttja området för detta föll sig naturligt, särskilt med tanke på att Per vid sidan om slottsverksamheten tidigare drev eventbolag, en med tiden kom de stora evenemangen att även de bli historia:

– Konserterna funkade inte för när du har stora konserter eller Hojrock så vänder du upp och ner på Gränsö under en hel vecka, och så ska du städa efter det en vecka till. Då förstör du upplevelsen för vanliga hotellgäster och de har börjat betyda mer och mer.

undefined
Pubilkjubel från när Rocktåget återuppstod 2006. På scen fanns Tomas Ledin, Jill Johnson och Andreas Johnson.
undefined
Hojrock 2012. 4500 campare rymdes på fälten runtom om slottet när evenemanget var som störst. 2016 flyttade man rocken och hjoarna till Västervik resort. 2023 avbröt Västervik resort samarbetet med Hojrock och festivalen ska 2024 hållas i Tånga Hed, Vårgårda.
undefined
Jerry Wiliams och The Boppers konsert på MC-dagarna 2004.
undefined
Konsert med Lars Winnerbäck
undefined
Allsång på Gränsö med Lasse Berghagen 2002.
undefined
Christer Sjögren uppträdde på Gränsö 2006.
undefined
Ulf Lundell på Gränsö.

Du har varit verksam här ute i över 30 år, och nu ägt slottet med kringliggande mark i 20, vad tror du Gränsö är om ytterligare 20 år?

– Vi står i ett generationsskifte. Sigrid, min dotter, har tagit över som VD så hon sköter driften. Jag fungerar som ägare och sitter med som styrelseordförande. Min uppgift är i dag att hantera de stora investeringarna och de långsiktiga planerna. Vi har investerat mycket, återinvesterar nästan allt vi tjänar, hela tiden.

Ja, satsningarna lär fortsätta på Gränsö under resten av 2020-talet samtidigt som Per menar att det finns en begränsning i hur mycket man kan expandera. Spaningen från 1964 tycktes tåla tidens tand: Gränsö kom att bli en högklassig turistplats och ett naturligt vardagsrum för såväl besökare som lokalbor.

undefined
Stallet Gränsö
undefined
Stallet vid Gränsö slott 2024.
undefined
Gränsö Slottstrand årtal okänt
undefined
Gränsö slottstrand 2024.