Det var när serum, ansiktsoljor och foundations började dominera nioåringens önskelista inför jul som föräldraparet från Västervik förstod att hon fått en ny hobby: skönhet och hudvård.
Tillsammans med kompisarna ägnade hon massor av tid åt att fixa ögonfransar och naglar, sminka sig och filma sina "skincare routines" – precis som de unga idolerna på Tik-tok och Youtube. Utan att föräldrarna egentligen hade koll på det.
En dag, några månader senare, kom nioåringen och frågade sin pappa;
– Har jag haft vattkoppor?
– Ja, varför undrar du det?
– Jag har fått utslag i ansiktet.
Dottern hade fått röda, små prickar i ansiktet, och pappan drog slutsatsen att det berodde på mängden produkter hon utsatt sin hud för.
– Det var under tiden då det här intresset peakade. Då sa vi att nu är det slut med det här. Vi satte oss och förklarade varför barn inte ska hålla på med sådant här, och vad det kan göra med huden. När hon fick utslagen var det som att polletten trillade ner, och hon förstod, berättar pappan.
Vad tror du intresset för smink och hudvård kommer ifrån?
– Ingen av oss föräldrar är särskilt intresserad av smink och hudvård, så jag är säker på att det kommer från sociala medier. Vi var dumma nog att tillåta Tik-tok under en period. Nu har vi stängt av det – men de hittar andra sätt att se innehållet, det sammanfattas till exempel i klipp på Youtube.
Nioåringen från Västervik och hennes kompisar är inte ensamma. Den senaste tiden har många medier rapporterat om barns stora intresse för avancerad hudvård. Hudläkare larmar om att barn riskerar att drabbas av allergier, eksem och inflammatoriska sjukdomar i takt med att hudvård blir trendigare – och varnar för att använda för många produkter.
Vad tänker du om att det här har blivit en trend bland barnen?
– Det är sjukt. Det är bara pengar det handlar om, och är det inte pengar så är det fåfänga. Samtidigt är det svårt att stoppa. Vi vill inte förbjuda det helt, det är ju ändå ett intresse för vår dotter. Nu låter vi henne sminka sig en gång i veckan, men hon får inte vara sminkad utanför huset. Hon är bara nio år, säger pappan.
Han lägger till att de kommer köpa en bättre sminkdocka, som hon kan göra både hår och smink på, för att hon ändå ska kunna ägna tid sig åt sitt intresse.
För att ytterligare pejla läget lokalt gör VT en enkät med 19 tjejer i mellanstadieåldern i Västervik. Frågan de får lyder: "Använder du smink eller hudvårdsprodukter?". Samtliga uppger att de gör det – och majoriteten av dem (14 stycken) svarar att de gör det ofta. Fem av dem uppger att de gör det ibland.
Vi har även varit i kontakt med fler föräldrar vars barn ägnar mycket tid åt smink och hudvård. En mamma berättar att dottern önskat sig bland annat serum och en sminkkalender i julklapp. Dottern har drabbats av hudåkommor på grund av produkterna. "Hon har fått små röda prickar på ögonlocken", berättar mamman.
På Västerviks hud & laserteknik märks dock inte den nya trenden. Här är nästan alla kunder mellan 35 och 80 år. Men Lina Andersson, en av hudterapeuterna på salongen, har själv en dotter – och vet att många barn är intresserade av hudvård och smink. Även hon tror att Tik-tok är en av orsakerna.
– Jag tror det beror på att unga personer på Tik-tok har samarbeten med olika företag som vill marknadsföra sina produkter. Mycket influencers. Sedan springer barnen till olika butiker och ska köpa de här krämerna som de gör reklam för.
Både Lina Andersson och kollegan Antonia Meijer, också hudterapeut, avråder dock starkt från att låta barn använda avancerad hudvård.
– Det finns ingen anledning, de är så naturligt vackra i huden och har inga skavanker de behöver bli av med. Men det är ju ett smart sätt för industrin att använda just barn i sin reklam, som inte har några skavanker.
– Men krämerna är oftast inte till för barns hud. Barns hud är inte utvecklad, den är tunnare än vuxnas. De kan få underliggande inflammatoriska tillstånd som de sedan får dras med.
Överbelastas huden med olika starka produkter kan det trigga problem med eksem, torrhet eller acne. Barnen kan drabbas av röda blemmor och även få hudsjukdomen perioral dermatit, som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen.
Vissa produkter innehåller olika typer av syror, som slipar ner huden.
– Det kan ge allergier och sår. Barn ska inte absolut inte använda dem, säger Antonia Meijer.
Vad har ni för råd till föräldrar vars barn vill använda smink och hudvårdsprodukter?
– Det är jättesvårt att svara på. Vill de köpa något, då gör det ju det. Men det är bra att kolla innehållsförteckningen på produkterna och kolla så att det inte är syror i. Kolla så att det inte är glykolsyra, AHA-syra eller andra kraftfulla ingredienser i. Ska man använda något ska det vara milt och parfymfritt.
Efter att problemet uppmärksammats har Apoteket Hjärtat satt upp åldergränser för att köpa avancerad hudvård. Med avancerad hudvård menar de bland annat produkter vars syfte är att minska rynkor eller skapa jämnare hudton. Flera andra företag ser över sina riktlinjer, enligt en kartläggning som Aftonbladet gjort.
Skönhetsbolaget Lyko säger att en åldersgräns kan bli aktuell även för dem.
På Kicks har man fattat beslut om att införa åldersrekommendation på sina egna varumärken, och att man kommer att märka upp produkter som kan vara skadliga för barns hud.