Restaurangen som gick mot strömmen

Restaurangen som gick mot strömmen

Västervik
Lästid cirka 2 min

När andra krögare sökt sig till en stor kedja gjorde ägarna till dåvarande Harrys tvärtom: 2022 skyltade man om till ett eget koncept.
"Vi har inte ångrat vårt beslut", säger Linda Åhman, delägare.

Vi har berättat hur Västervikskrögare lyckats höja sin omsättning kraftigt genom att gå från egna krogkoncept till att bli franchisetagare i ett nationellt koncept.

Någon som har lång erfarenhet av att jobba i en kedja är Linda Åhman, en av delägarna i Pink Bistro. Under många år drev de Harrys i Västervik. Senvintern 2022 stängde Harrys och det åkte upp brunpapp för fönstren. När pappen kom ner hade restaurangen bytt skepnad och namn till Pink bistro.

Vad var det som ledde fram till förändringen?

– Vi växte ur Harryskonceptet, lyder den Linda Åhmans korta förklaring.

I kedjans interna mätningar fick Västerviksrestaurangen bland annat höga betyg för service, och man hade kedjans bästa matförsäljning. Under de sista åren blev man mindre av ett nöjesställe och drog allt mer åt en vanlig restaurang med fokus på maten. 

Det började skava att vara medlem i en kedja som hade ett pubstuk, och där man på andra håll i landet gärna satte upp några tv-skärmar i lokalen som visade sportsändningar.

– Vi kände att vi inte kunde utvecklas. Vi fick inte det inflytande över menyn som vi ville ha, säger Linda Åhman.

undefined

Den här hösten blev bättre, och jag tror att 2024 kan bli ett bra år.

Linda Åhman

Pink bistro

Ekonomiskt blev bytet till Pink Bistro inte ett lyft det första året. Tvärtom minskade omsättningen något. Då ska man ha i åtanke att restaurangen var stängd för ombyggnad under några månader.

Linda Åhman beskriver de första månaderna efter nyöppningen som en succé. Förra hösten blev tuffare. Då slog inflation och höga energipriser mot kundernas plånböcker. 

– Den här hösten blev bättre, och jag tror att 2024 kan bli ett bra år, säger hon.

Har ni ångrat någon gång att ni lämnade Harrys? Finns det tillfällen då det hade varit skönt att luta sig mot ett huvudkontor?

– Nej, inte en gång.

Däremot säger att hon att de första åren med Harrys var en bra skola. Det var en styrka att ha kedjans resurser till exempel vid inköp.

Att Mocca Deli och Pinchos slagit väl ut beror inte bara koncepten i sig, tror Linda Åhman.

– Det har varit viktigt att de startats av personer som redan var etablerade i Västervik. Jag tror att det är många som känner att de går till "bröderna Besheri" när de går till Mocca Deli, och samma med Pinchos.

Hon nämner en punkt där Pink Bistro inte har några planer på att ta efter kedjorna: Beställningar med appar.

– Jag tror att när man går ut och äter då är servicen en del av upplevelsen.