Inlägget på Facebook ledde fram till ett mord

Inlägget på Facebook ledde fram till ett mord

Sverige
Lästid cirka 5 min

Det här är andra delen om mordet på Midgård 2014. I dag berättar vi om hur två vänner blev fiender, och hur ett Facebookinlägg blev den utlösande faktorn till ett mord.

Jönköping den 20 augusti 2014

Polisinspektören Karin tjänstgör i passkontrollen på Axamo flygplats. Nyss har planet från badorten Antalya i Turkiet landat.

De flesta kan passera kontrollen rutinmässigt, men så uppstår problem.

En mamma med sina två barn kommer inte igenom. De har inte giltiga handlingar. Dessutom uppmärksammas Karin på att någon försökt smita genom dörrarna. Hon springer efter och skymtar hur en toalettdörr på flygplatsen stängs. Hon knackar på och känner på dörren. Den är låst.

Efter en stund öppnas dörren. Där står en liten pojke. Han talar inte svenska.

En polispatrull kallas till flygplatsen för att hjälpa till att reda ut situationen. Under tiden observerar Karin att det står en man kvar och väntar i ankomsthallen. Hon går fram och börjar prata med honom, och ber honom att identifiera sig. Han förnekar att han känner någon av de personer som lämnat planet. Poliskvinnan lämnar honom och ägnar sig åt familjen och den ensamme pojken.

På polisstationen börjar pojken fråga efter sin mamma. De gör slagningar i olika register men kan inte hitta henne.

Då slår det Karin att pojken kanske har något med mannen hon träffat i ankomsthallen att göra. När hon beskriver mannen får hon till svar att det är pojkens morbror.

När Karin över ett år senare vittnar i rättegång säger hon att känslan den dagen var att pojken smugglats in i Sverige.

Look-a-like-pass

Karins känsla stämmer. Mannen i ankomsthallen kan vi kalla för Farid.

Från sitt hem i Klavreström ska det visa sig att han bedriver människosmuggling. Upplägget är enkelt.

Kunderna är flyktingar från Syrien. De har fått skicka bilder på sig själva. Farid har matchat dem mot "look-a-like-pass" som han har haft tillgängliga. Passen kommer bland annat från familjemedlemmar.

Därefter har Farid och familjemedlemmarna rest till Turkiet. Där har flyktingarna mött upp. Flyktingarna har kunnat resa till Sverige med look-a-like-passen.

Därefter har Farid rest tillbaka med passen och hjälpt familjemedlemmarna tillbaka.

undefined
Från flerfamiljshuset i Klavreström organiserade mannen smuggling av flyktingar från Syrien till Sverige. I dag bor ingen med anknytning till de misstänkta kvar i huset.

Av hänsyn till de inblandade går vi inte in på detaljer, men under rättegången framkommer några fall där Farid utnyttjar sin styrkeposition mot flyktingarna. Ett fall är Noor som kommer att bli central i den här historien.

Det är släktingar till Noor som betalar hennes resa till Sverige, men när hon kommer till Sverige får hon inte återförenas med sina släktingar. Istället tar Farid henne till sin fru och hon får flytta in i lägenheten i Klavreström. Där finns redan en annan fru sedan tidigare.

Det är inget äktenskap av kärlek berättar Noor senare i rätten. Hon känner sig pressad för att bland andra hennes dotter ska kunna få komma till Sverige.

"Akta dig för hur du beter dig, för minsta du gör kan jag ta mig till din dotter och ta huvudet av henne".

Han kunde komma med hot som: "Akta dig för hur du beter dig, för minsta du gör kan jag ta mig till din dotter och ta huvudet av henne".

Enligt Noor utsattes hon för våld i äktenskapet, och på våren 2014 bad hon polisen om hjälp. Hon flyttade då tillfälligt ifrån Farid, men återvände efter en tid.

Så blev vännerna fiender

Men det fanns personer i hennes omgivning som förstod att hon mådde dåligt. En av dem kallar vi Asad.

Han var av palestinskt ursprung, och vän med Farid. De hade träffats via en gemensam vän när Asad var ny i Sverige. De ska bli väldigt goda vänner. I rättegången ska Farid säga att de var som bröder.

När Asad flyttar till Västervik behåller de båda vännerna kontakten, och hälsar på varandra då och då. Vid ett av de tillfällena träffar Asad Farids nya hustru. Han kommer även i kontakt med släktingar till Noor och får veta att hon inte mår bra i äktenskapet.

Han engagerar sig i Noors situation och försöker prata med sin vän i maj 2014. Det faller inte väl ut. Farid slår bakut. Asad ska inte lägga sig i hans familjeangelägenheter.

Osämjan eskalerar under sensommaren och den tidiga hösten och når en höjdpunkt den 9 september. Då läggs ett långt inlägg ut på Facebook med titeln Drunknande drömmar. I inlägget beskrivs Farids olagliga verksamhet och Noors svåra situation i detalj.

Avsändaren är anonym, men misstankarna faller snabbt på Asad. Farid är rasande och beklagar sig högljutt inför omgivningen. Han säger saker som kan tolkas som att han vill se Asad död. Till en person säger han att han "ska torka jorden med" Asad. Det är ett uttryck som kan jämställas med att utplåna någon från jordens yta.

Vi befinner oss i en rättsstat och inte i djungeln.

"Asad" när en person i omgivningen varnar honom för att det kan finnas en mordplan riktad mot honom.

Asad nås av varningar för vad Farid kan ta till sig, men låter lugn: 

– Vi befinner oss i en rättsstat och inte i djungeln, ska han ha sagt till en person som varnade honom.

En annan bekant ger däremot bilden av att Asad var rädd. I rätten berättar han att Asad frågar om hur man kan skaffa sig ett vapen. Han behöver skydda sig.

En pistol köps in

En som vet hur man skaffar ett vapen är Farid. Han har sökt efter ett vapen en tid, och redan gjort två resor till Malmö för att få tag på en pistol. Den 13 september gör han en tredje resa.

Uppgifterna går isär mellan de inblandade om exakt när pistolen köps in. Köpet gjordes den 13 september, det vill säga dagen innan mordet, sade den person som förmedlade köpet i rättegången. Farid säger att pistolen köptes tidigare än så, och att resan den 13 gjordes för att köpa in mer ammunition. Han säger också att pistolen bara köptes för att skydda sig själv. Det fanns inget brottsligt syfte.

Däremot är de någorlunda eniga om prislappen för pistolen: 9 000– 11 000 kronor.

Farid kommer hem till Klavreström från Malmö söndagen den 14 september. Tiden för vila blir inte lång. Redan samma dag är det dags för nästa bilresa. Han sätter sig i bilen tillsammans med sin bror.

Vid 17:30-tiden på söndagskvällen får en kvinna som tankar vid Qstar-macken i grannorten Norrhult ett märkligt anbud från två män. De säger att det inte går att tanka med deras kreditkort, och de erbjuder henne 500 kronor om de får använda hennes kort. Hon tackar nej.

Istället tankar männen med ett eget kort. Enligt kontoutdraget sker det 17:36.

Tre timmar sedan har Farid och hans bror gjort den 15 mil långa resan till Västervik. Då görs ett köp på Willys med Farids betalkort.

Under kvällen har Asad gäster i sin lägenhet. De dricker kaffe och pratar. Vid 23-tiden bryter vännerna upp:

– Asad var som vanligt. Han skrattade och sjöng, berättar en av dem i rätten efteråt.

Samtidigt visar data från mobilmaster att Farid och hans bror finns i området. De väntar på att Asad ska bli ensam.

Nästa del: En gigantisk rättsprocess och en oväntad upptäckt. Alla förnamn i artikeln är fingerade. De heter något annat i verkligheten.