"Prägel av en regelrätt avrättning"

Sverige
Lästid cirka 6 min

Drygt ett år efter mordet på Midgård, döms den huvudmisstänkte för mord. Själv hävdar han att han är oskyldig. I dag snart tio år senare visar det sig att han precis gjort ett försök att få en ny prövning av fallet.

Kalmar den 22 juni 2015

På försommaren 2015 startar rättegången. Trots att gripandet av de två misstänkta för mordet skedde relativt snabbt har det inte varit en enkel resa för rättsväsendet.

Utredningen började snart svälla på alla breddar.

När vittnen börjar höras dyker misstankar om fler brott upp: En våldtäkt, en utpressning och uppgifter om ytterligare två mord, varav ett ska ha begåtts utomlands. Morduppgifterna avskrivs efter ett tag, men utredningen är komplicerad nog som det är. Antalet hörda vittnen börjar räknas i hundratal, och antalet sidor i utredningen i tusental.

Den omfattande utredningen som bedrivs under tidspress börjar ta ut sin rätt bland de inblandade i rättsväsendet. När åtalet läggs fram har den ursprungliga åklagaren sjukskrivits. Enligt en artikel i VT den 8 juli har även flera polismän sjukskrivits under arbetets gång.

Det blir två åklagare som tar utredningen i hamn: Thomas Hagman i Kalmar ansvarar för åtalen som rör mord, misshandel, grovt vapenbrott, våldtäkt och utpressning, medan Helena Ljunggren vid internationella åklagarkammaren i Malmö ansvarar för åtalet om grovt organiserande av människosmuggling.

undefined
Offret lurades ut från sin lägenhet på området. Där besköts han. Två skott träffade, och när han var döende misshandlades han.

Inför rättegången finns två svagheter i utredningen:

• Det finns ingen utomstående som sett själva mordet. Ingen kan peka ut Farid eller hans bror som också är åtalad.

• Man hittade aldrig pistolen.

Trots det kommer både tingsrätten och senare hovrätten, efter att domen överklagats fram till samma sak: Farid är skyldig till mordet.

Domstolarna köper åklagarens bild av hur mordet gått till: Sent efter midnatt natten mellan den 14 och 15 september lockas Asad ut från sin lägenhet på Midgård. Tre skott avlossas. Ett träffar entrédörren på huset där han bor. Ett annat skott går troligen ner i backen. Det tredje skottet träffar honom i armen.

Skadad försöker han fly. Han jagas. Ytterligare ett skott avlossas och träffar honom i ryggen och går genom hjärtat. Skottet är dödande, men mördaren nöjer sig inte. Med ett tillhygge, troligen pistolen, börjar han urskiljningslöst slå Asad i ansiktet tills dess att ansiktet är vanställt. I en rättsmedicinsk analys görs bedömningen att Asad fortfarande lever men förlorat medvetandet under misshandeln.

XX måste under den tid som föregick det dödande skottet, ha känt stark dödsångest.

Ur tingsrättens dom

Domaren Lars Annerén skriver i domen att Asad under de sista sekunderna av sitt liv måste ha känt stark dödsångest och dödandet "bär prägel av en regelrätt avrättning".

Farid nekar hela tiden till mord. Han medger att han köpt en pistol och att han rest till Västervik för att på något sätt göra upp med Asad. Syftet var inte mord, och på plats på Midgård är de flera personer. Det var en annan person som beväpnade sig med pistolen. Farid stannade kvar i bilen, medan två andra män gick iväg. Han hörde smällar, och fick senare höra att Asad skjutits.

Den ena personen skulle ha hämtats på en annan ort i Kronobergs län, för att hämta upp honom hade Farid och hans bror behövt hålla en snitthastighet på 200 kilometer i timmen under resan mellan Klavreström och Västervik. Det trodde inte rätten på.

Den andra personen har visserligen varit i Västervik under kvällen, men analyser av data från telemaster tyder på att han inte varit delaktig i vad som hände på Midgård.

Vad var det som fällde Farid?

• Framförallt vittnesmålet från den ofrivilliga hustrun Noor. Inför henne har han pratat om att Asad skulle dödas. När han kom hem vid två, tre-tiden på natten till måndag skröt han om att de dödat Asad och krossat hans ansikte. Noor var under söndagen hela tiden under uppsikt av andra vuxna familjemedlemmar och kunde inte varna Asad för faran. I tingsrätten berättar hon detaljerat om tiden innan och efter mordet, vad Farid och hans bror sagt om vad som hände på Midgård. Hon berättar detaljer som inte varit känt officiellt, och detaljer som stöds med den tekniska bevisning som finns.

• När Farid köpte pistolen provsköt han den i Malmö.

• Vittnena på Midgård talar om att det är två personer som rört sig på området efter mordet. Det motsäger Farids uppgifter.

undefined
Domen överklagades till Göta hovrätt i Jönköping. Fängelsedomen stod fast. Däremot slapp huvudmannen de skadestånd som tingsrätten dömt ut till den mördades släktingar.

Rättegången sträcker sig över drygt en månad under sommaren 2015. Senare kommer domen att överklagas och avhandlas i Göta hovrätt. Båda domstolarna kommer fram till samma sak: Farid är skyldig till mord. Brodern frias. Rätten tycker inte att det är bevisat att han verkligen visste att det var ett mord som var planerat när han satte sig i bilen i Klavreström på söndagskvällen. Däremot anser man att det är bevisat att Farid varit den som planerat mordet.

Domen blir livstids fängelse, och därefter utvisning från Sverige.

Släktingar till Asad tar hand om hans kvarlevor. Han förs till Gaza för en begravning.

Västervik mars 2024

Farid avtjänar fortfarande straffet. När vi söker i olika arkiv visar det sig att han varit allt annat än en mönsterfånge.

Han sitter just nu på Saltviksanstalten utanför Härnösand. En av de anstalter i Sverige som har högst säkerhetsklassning, där sitter han på säkerhetsavdelning. En avdelning som i krönikor av Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöshult beskrivit som ett superfängelse innanför fängelsemurarna. Avdelningarna är små, och det krävs särskilda skäl för att placeras där. I Farids fall handlade det dels om att man bedömde att risken för att han skulle begå brott i fängelset var hög, dels har det funnits uppgifter om att en fritagning av honom planerats.

"Planerna har innehållit betydande ekonomiska belopp och personer från utsidan bedöms har varit involverade", skriver kriminalvården.

Farid ska vid flera tillfällen ha simulerat sjukdom. Kriminalvården tror att manipulationsförsöken varit en del i en flyktplan.

Placeringar på säkerhetsavdelningar ska omprövas med jämna mellanrum. Den senaste prövningen är från december 2023.

Där framgår att han numera är avskild från de övriga fångarna eftersom man bedömer att det finns "risk för hans eller annans liv och hälsa". Utlösande verkar ha varit en händelse där han slängde en medintagens kioskvaror. Av utredningen framgår att kontakterna med familjemedlemmarna är få.

undefined
Den dömde kom i början av mars in med en resningsansökan. Än är det okänt vad han kan ha för ny information.

När vi är i sluttampen av arbetet med det här reportaget gör vi en sista koll i ett register. Då dyker en ny handling upp.

Farid har gjort en resningsansökan. På en handskriven lapp hävdar han att han har ny information och att han vill få en advokat förordnad. Han föreslår kändisadvokaten Marko Tuhkanen.  När vi kontaktar Högsta domstolen har en av domstolens rotlar precis fått i uppdrag att handlägga frågan. Längre än så har man inte kommit i arbetet.

Vi vet alltså inte om det tillkommit information som kan kasta ett annat ljus över vad som hände på Midgård natten till den 15 september 2014, eller om det bara är ett grepp efter ett halmstrå från en livstidsdömd fånge.

Fotnot: Alla personer som bara nämns med förnamn har fingerade namn. De heter egentligen något annat.