Läsvärt från 2023
Under vinjetten Läsvärt från 2023 har vi samlat några av våra mest lästa reportage från det gångna året. Vi har valt texter som fortfarande är aktuella och som rentav tål att läsas en andra gång.
"Vi vill skapa en unik mötespunkt och vi är verkligen jätteglada att vi hittade den bäste kocken."
Det säger Gamlebybon Nina Melsted som snart öppnar upp en ny restaurang vid E22 tillsammans med sin sambo Karam Baaj och kocken Geovane Nunes.
Och nog är mötesplatsen unik. I flera månader har Karam Baaj arbetat med att bygga upp interiören och även fasaden ut mot vägen.
Det är ett annorlunda rum som möter gästerna. Till vänster porlar ett vattenfall och restaurangens väggar är inte klädda av tapet utan uppbyggda av betong och puts. De är målade i brun färg, har ojämn yta som en bergvägg och på en av väggarna syns nygjorda hällmålningar ifyllda med röd färg.
– Jag har alltid drömt om att bygga en restaurang med min design, säger Karam Baaj som nu har gjort verklighet av sin dröm.
Ända sedan i juli har han jobbat med att färdigställa allt, sju dagar i veckan. Det blir många arbetstimmar. Och nu är han nästan helt klar.
Och det är just interiören som har inspirerat restaurangens kock Geovane Nunes till menyn.
– Jag har hämtat inspiration till menyn från ordet grotta. Mitt främsta mål är att skapa något som Västervik inte har. Jag kommer verkligen jobba för att vi ska bli framgångsrika, säger Geovane som inte är främmande för att till och med försöka nå Guide Michelin.
Det blir tapasinspirerade rätter, men också pizza både normalstora och som tapas, avslöjar han.
Geovane Nunes har tidigare arbetat som souschef på Slottsholmen.
– Det är en fantastisk möjlighet att få bygga upp en ny restaurang. Och när jag öppnade upp dörren hit blev jag verkligen fascinerad av miljön, säger han.
Hur ser ni på att öppna upp restaurangen nu i november med en lång vinter framför er? Hur ska ni se till att få gäster?
– Vi är medvetna om att det är tufft att starta i mitten av november, men vi ser det här som ett test. Vi tänker utvärdera öppettiderna och vad vi vill erbjuda när vi har haft öppet ett tag, säger Geovane Nunes.
Han tillägger att det också anpassat utbudet så att det ska passa alla plånböcker.
– Vi vill också att det ska vara en familjevänlig restaurang.
Till att börja med kommer Cave inn att hålla öppet både dagtid under vardagar med start så tidigt som klockan sex på morgnarna, berättar Nina Melsted.
– Vi kommer även servera lunch på vardagar och ha öppet för middagsgäster på fredags- och lördagskvällar, säger hon.