"Vi behöver inte det här huset men vi älskar hus"

"Vi behöver inte det här huset men vi älskar hus"

Överum
Lästid cirka 3 min

Västerviksborna Jonny och Sofia Wiberg kunde inte låta bli. För ett drygt halvår sen bjöd de på arbetarlängan i Överum trots att Sofias pappa som annars brukar vara positiv till deras husköp var skeptisk. Först i dagarna blev de formella ägare. Vi följde med på en rundtur utomhus och inomhus.

Sofia Wiberg har redan trampat upp en stig bland kirskålen bakom huslängan vid Överums bruk. 

Tomten är stor och vildvuxen. Här växer pilträd med stora hängande grenar och lite längre bort några stora syrenbuskar. Här kan man bygga kojor precis som i sagorna.

undefined
Kirskålen har tagit över. Men Jonny och Sofia Wiberg ser potentialen. Här finns stora pilträd och syrener.

Sofia och Jonny Wiberg har väntat på köpeavtalet i över ett halvår. När de fick reda på att köpet hade överklagats vågade de inte göra något mer med huset. Tänk om köpet inte skulle gå igenom.

Sen kom snön.

Men för några dagar sedan blev de äntligen formella ägare. 

– Vi kommer att renovera sakta och har inga planer på att tjäna pengar på det här. Det blir inga lägenheter, försäkrar Sofia Wiberg.

undefined
Det är alldeles mörkt på nedervåningen. Sofia och Jonny Wiberg lyser upp med ficklampor.

Huslängan har varken el eller vatten inkopplat. Sofia och Jonny vill hålla nere kostnaderna. 

Vi går in genom den mittersta porten. Här inne är det mörkt. Alla fönster på bottenvåningen är igensatta.

De har ficklampor med sig och vi lyser oss fram. Här finns 60-talsrenoverade badrum och lägenheter. Och i ett av rummen står massor av gamla kartonger. 

I kartongerna ligger en massa vita badrumsavloppsrör i plast. Kartongerna följde med köpet. Sofia och Jonny vet inte vem som ägt grejerna. De kan bara spekulera.

undefined
Det finns tre trappuppgångar i huset. Här flagnar färgen på väggarna. Men det är inget som bekymrar Sofia och Jonny Wiberg.

Vi går en trappa upp. Här strömmar ljuset in. Sofia öppnar ett fönster mot trädgården på baksidan. Tomten är vildvuxen. Den har fått leva sitt eget liv i många år. 

Jonny och Sofia när en dröm om en trädgård här bakom husen. En vildvuxen sådan. Kanske med en gunga under en pil.

Färgen flagnar överallt. Sofia Wiberg skrapar med sin trekantsskrapa lite här och var. Hon skrapar lite på fönster, badrumsgolv och väggar. Mycket av färgen är gammal plastfärg från 60-talet.

– Vi tänker börja med att renovera fönstren. Vi gör det på traditionellt vis. Vi målar med linolja och kittar, berättar Jonny. 

– De här fönstren är riktigt bra. Färgen lossar lätt.

Sofia och Jonny är vana vid att renovera fönster och de gillar jobbet. 

undefined
På vinden är takfönstren öppna för att få in lite frisk luft i byggnaden. Här har Sofia och Jonny Wiberg också lagat taket på ett ställe. Det gjorde de redan i höstas före snön.

Men huset har mer än 120 enkelfönster och de funderar så smått på om de skulle ordna något typ av byggnadsvårdsläger. Eller fråga om Överumsborna vill hjälpa till. Men idéerna är enbart fantasifulla funderingar och inte alls några allvarliga planer. 

Sen går vi upp på vinden. Här uppe är takfönstren öppna. Jonny och Sofia fick nycklarna redan i höstas och såg till att laga taket på direkten inifrån.

undefined
Sofia Wiberg är redo att skrapa färg. Var vi än går i huset så händer det att hon stannar till och ser hur lätt färgen lossnar.

Sofia och Jonny säger att de först och främst vill ta hand om huset. De har inte några som helst planer på att tjäna pengar eller sälja.

– Vi ser potentialen. Vi behöver inte det här huset men vi älskar hus. Det ska bli så kul att lära känna Överum lite. Vi gillar ju såna här samhällen, säger Jonny.

undefined
Lennart Tildemyr som växte upp i Överum kommer fram och hälsar. Han berättar om hur det var när han var barn och han levererade biblioteksböcker till huset.
undefined
Huslängan ligger vid Överums bruk alldeles bredvid kyrkan och församlingshemmet.

Plötsligt kommer en man förbi. Han stannar till och hälsar. Det är Lennart Tildemyr som växte upp i Överum.

– Här bodde farbror Karlsson, berättar han. 

– Vi gick hit en gång i veckan med böcker från biblioteket. Det var ett pensionärshem här när jag var liten. 

Det var någon gång i slutet på 50-talet till mitten av 60-talet, berättar han.

– Därefter bodde det lite andra människor här. De hyrde ut till de som behövde någonstans att bo, säger Lennart Tildemyr och funderar en stund innan han fortsätter.

– Tänk om dessa väggar kunde tala.

Sofia och Jonny hoppas få höra mer om sitt hus. Men det får bli en annan gång. Nu ska de ta ett varv till inomhus innan de åker hem.

undefined
Huset renoverades någon gång på 1960-talet. Här i ett av de gamla badrummen flagnar färgen. Sofia Wiberg skrapar fram de svarta och vita golvplattorna.
undefined
Huslängan med lägenheter har varit med om mycket under åren.
undefined
Bakom arbetarlängan finns en trädgård. Eller mer en övervuxen plats med syrener och kirskål. Jonny och Sofia Wiberg har planer på att fixa till den.
undefined
Sofia och Jonny Wiberg får en påminnelse på mobilen att det är dags att ta en snabb bild som de ska dela med barnen.
undefined
I byggnaden finns en hel del prylar kvarlämnade.
undefined
På vinden finns det fortfarande galler till gamla lägenhetsförråd.
undefined
Golvet i ett av badrummen. Här döljer sig ett svart- och vitrutigt golv under plastfärgen.

 

undefined
Sofia Wiberg tittar ut genom ett av fönstren på övervåningen. Fastigheten marker sträcker sig nästan ända bort till husen.
undefined
På ovanvåningen i en av lägenheternas badrum. Färgen flagnar och flagor faller till golvet när fönstret är öppet.
undefined
Sofia och Jonny Wiberg är äntligen formella ägare av den gamla arbetarlängan i Överum.

Arbetarlängan i Överum

För ett halvår sedan sålde Kronofogden fyra fastigheter i Överum på exekutiv auktion. 

Västerviksparet Sofia och Jonny Wiberg köpte en av fastigheterna, en arbetarlänga nere vid Överums bruk. De betalade 175 000 kronor. 

Arbetarlängan är cirka 675 kvadratmeter stor plus vind och var en gång i tiden bostäder åt anställda vid Överums bruk. 

Sofia och Jonny Wiberg äger totalt fyra hus. Somrarna tillbringar de i mångt och mycket på Österlen, närmare bestämt i Södra Mellby där de köpte tomt för ungefär tio år sedan. Drygt 100 mil norröver, i Östersundstrakten, har de också – sedan några år tillbaka – en stuga.

undefined
Sofia Wiberg Jonny Wiberg

 

undefined
En av de första dagarna som formella ägare. Sofia och Jonny Wiberg har väntat i över ett halvår.