Aidens mål: Öppna en lönsam gruva i Olserum

Gamleby
Lästid cirka 5 min

Fyndigheterna har tidigare värderats till flera miljarder kronor och i fjol pekades området ut som riksintresse. Nu provborras det i Olserum och Djupedal igen. Målet är att hitta tillräckligt mycket sällsynta jordartsmetaller för att kunna öppna en gruva.

För 20 år sedan beräknades fyndigheten vara värd nästan tre miljarder kronor. Bolaget International Gold Exploration hade precis provborrat klart och resultatet överträffade alla förväntningar.

Men den gången blev det ingen gruva och nu är det alltså ett nytt företag på plats med siktet inställt på att så småningom kunna öppna en gruva.

undefined
Bolaget European Green Transition undersöker två områden som ligger mellan Överum och Gamleby. Den ena platsen är Olserum och den andra Djupedal. Förekomsten av sällsynta jordartsmetaller i Olserum upptäcktes redan på 1970-talet i samband med att man sökte uran i området.

Företaget som undersöker området den här gången heter European Green Transition och för tillfället är bolagets vd Aiden Lavelle på plats i Sverige tillsammans med två geologer.

Bolaget hyr en verkstadslokal i Gamleby hamn och det är där vi ses. På ett bord som är flera meter långt står trälådor fulla med borrkärnor. 

Arbetet med att borra i berget har redan pågått några veckor och på bordet syns resultatet från en av borrningarna. Här ligger borrkärnor, stavformade prover av berget.

undefined
Geologen Kevin Dalton sprutar på lite vatten på borrkärnan som bolagets vd Aiden Lavelle håller i. Med hjälp av vatten syns det tydligare vilka mineraler som borrkärnan innehåller.

Aiden Lavelle tar upp en borrkärna som är relativt svart i färgen.

– Det är de mörkare bitarna av borrkärnan som vi letar efter.

Han förklarar att i just den här borrkärnan förekommer mineralen magnetit, svartmalm. 

Det finns ett lätt sätt att se att det är just magnetit. Aiden Lavelle tar en fram en magnet som "fastnar" på borrkärnan på den plats där magnetiten finns. Magneten hänger fritt utan att falla. Magnetit är nämligen magnetiskt. 

undefined
I den här borrkärnan syns det att berget innehåller mineralen monazit, berättar European green transitions vd Aiden Lavelle.

Aiden Lavelle och hans kollegor hoppas att de ska kunna hitta tillräckligt med sällsynta jordartsmetaller för att det ska vara värt att starta en gruva i Olserum och Djupedal.

– För att det ska vara ekonomiskt hållbart så behöver metallhalten vara högre än en procent. Dessutom påverkar fler faktorer, bland annat metallpriser och andra kostnader för utvinningen. Vårt mål är att attrahera fler partners för att främja projektet och se till att det förverkligas, säger Aiden Lavelle.

Han förklarar att vid gruvbrytning tar man upp en "större bit berg" med en diameter på fem meter och därför är det inte lönsamt om fyndigheten är för liten.

undefined
Företaget European Green Transition är på jakt efter sällsynta jordartsmetaller i Olserum och Djupedal. Här undersöker geologerna Gregor Donaghy och Kevin Dalton de nya borrkärnorna tillsammans med bolagets vd Aiden Lavelle.
undefined
I den här borrkärnan syns det att berget innehåller mineralen monazit.

Det är inte en tillfällighet att Aiden Lavelle och European Green Transition har valt just den här platsen. I fjol pekades fyndigheten ut som riksintresse av myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU. 

Här i berget finns det nämligen sällsynta jordartsmetaller som används vid tillverkningen av bland annat elfordon, vindkraftverk, mobiltelefoner och datorer. Metallerna beskrivs som avgörande för att lyckas med omställningen till ett fossilfritt samhälle. 

undefined
Om man åker in vid Boda så kommer man till Djupedal och det ena området som undersöks.

Vi åker ut till Djupedal, platsen där det borras just nu. Från Gamleby tar vi väg 35, passerar flera vägskyltar mot Olserum och svänger sedan av mot Boda. 

Sen åker vi vidare på små grusvägar och kommer fram till en dalgång. I en hage en bit från grusvägen ser vi en stor borrmaskin, två stora vattenbehållare och lite annan utrustning.

Femte hålet borras just nu. Borren är inte riktad rakt ner i marken utan snett. Totalt kommer företaget att borra 1 500 meter. Det längsta borrhålet beräknas bli ungefär 250 meter långt. 

– Vi borrar i vinkel för att fånga upp olika mineraliseringar och för att också kunna undersöka utbredningen av mineraliseringen, förklarar Aiden Lavelle.

Han berättar att företaget lyckligtvis har kunnat borra på ett kalhygge och i en hage, på platser där det spåren från borrningarna inte spelar så stor roll. Samma sak är det i Olserum, där har också skogen huggits ner ganska nyligen.

undefined
European green transitions vd Aiden Lavelle på plats i Djupedal. I bakgrunden syns borrmaskinen som borrar i berget.

Aiden Lavelle och European Green Transition är inte de enda som undersöker Olserum och Djupedal just nu. Geologer från statliga myndigheten SGU befinner sig också i Västerviksområdet. 

SGU har nämligen fått i uppdrag av regeringen att ta fram underlag som ska underlätta prospektering efter malm och mineraler i Sverige.

Och i det sammanhanget är stora delar av Västerviks kommun intressant, inte bara Olserum och Djupedal. SGU:s geologer håller på att kartlägga ett 1 900 kvadratkilometer stort område som sträcker sig från Valdemarsvik och Falerum i norr och till Ankarsrum och Blankaholm i söder.

– Det finns en god potential för metaller och mineraler i Västerviksområdet. Förutom sällsynta jordartsmetaller finns det järn, olika sulfider och även guld i Västervikstrakten, säger Ildikó Antal Lundin som är enhetschef Ekonomisk geologi på SGU.

undefined
Borrning pågår i Djupedal. Arbetet utförs av ett svenskt företag på uppdrag av European Green Transition.

Vad skulle det innebära om en gruva etablerades i Olserum och Djupedal?

– Vi har ett stort behov av metaller och mineral och det är teknikutvecklingen och den gröna omställningen driver efterfrågan. En gruva betyder arbetstillfällen, tillväxt och kompetensutveckling, säger Ildikó Antal Lundin på SGU.

Hon fortsätter.

– Ofta blir folk väldigt oroliga när ett område undersöks. Men det är viktigt att veta att det i snitt startas en gruva per 1 000 undersökningstillstånd. Det krävs alltså oerhört mycket för att det ska öppnas en gruva någonstans. Det är mycket som måste klaffa. Ingen kommer att bryta något om inte det inte ger ekonomisk vinst. Det är marknaden som styr.

undefined
I verkstadslokalen i Gamleby förvaras alla borrkärnor.

European Green Transition har precis avslutat sina provborrningar ute i fält. Totalt borrade de 13 hål, 10 vid Djupedal och 3 vid Olserum. Målet har varit att undersöka platser även utanför den historiska Olserumfyndigheten, med förhoppning om att fyndigheten är större än vad som tidigare varit känt. Resultaten är dock inte klara. Det är något vi får återkomma till vid ett senare tillfälle.

undefined
Bolagets vd Aiden Lavelle är också geolog så han vet vad han ska leta efter när det gäller att hitta sällsynta jordartsmetaller. De borrkärnor som är intressanta kommer halveras för att kunna skickas i väg på undersökning.
undefined
Trälådor står redo i väntan på fler borrkärnor.

Så undersöks Olserum

Fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller upptäcktes redan på 1970-talet i samband med en statlig uranprospektering. Här finns sällsynta jordartsmetaller, REE-metaller. Fyndigheten har undersökts tidigare, senast i början av 2000-talet. Nu, 2024, undersöks fyndigheten av brittiska bolaget European Green Transition.

SGU har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga malmpotentiella områden i Sverige, bland annat ett 1900 kvadratkilometer stort område i Västervikstrakten. Området sträcker sig från Valdemarsvik till Blankaholm i söder, Ankarsrum i väster och Falerum i nordväst. SGU kartlägger och undersöker de platser där det finns förutsättningar för malm- och mineralförekomster. 

Så går det till: SGU:s geologer besöker alla berghällar i området. De tar med sig bergartsprover som sedan analyseras. Bergets kemiska sammansättning, mineralsammansättning och ålder undersöks. All information sätts samman till en heltäckande karta som läggs in i SGU:s offentliga databaser. SGU undersöker också gamla gruvhål i trakten, gör geofysiska mätningar från flygplan samt olika tyngdkraftsmätningar. Med hjälp av geofysiska metoder kan man bland annat se djupt ner i berget och ta reda på hur djupt ner i berget olika bergarter sträcker sig. 

Fältundersökning i våras: Brittiska bolaget European Green Transitions geologer undersökte stenar och berghällar, tog med sig stenprover och sågade och hackade bort små bitar av berget. De genomförde också magnetiska mätningar. Bolaget har undersökningstillstånd för området, vilket innebär att de har ensamrätt och företräde till den eventuella fyndigheten.

Borrprogram: Pågår just nu. Bolaget har borrat i det drygt 100 kvadratkilometer stora undersökningsområdet och nu ska proverna analyseras.

Bearbetningskoncession: Nästa steg i processen. En bearbetningskoncession ger bolaget tillstånd att fortsätta med mer detaljerade undersökningar. Men kraven är höga och bolaget måste lägga fram bevis för att fyndigheten verkligen existerar och att den kan brytas på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Gruvtillstånd: För att få starta en gruva behövs ett gruvtillstånd.

undefined
Här i Djupedal provborrar företaget i förhoppning på att kunna starta en gruva så småningom.
undefined
Här i Djupedal provborrar företaget i förhoppning på att kunna starta en gruva så småningom.