Det är bara dagar kvar till lanseringen av Grand hôtels nya cocktailmeny. Krukmakaren Elise Arwin från Ankarsrum är i högsta grad inblandad.
Strax före midsommar fick hon uppdraget att designa en cocktailkopp åt hotellet. Arbetet att ta fram en kopp i keramik har skett i sakta mak under hela hösten, allt för att få ett perfekt resultat.
– Min kopp har influenser från Mexiko, säger Elise Arwin och berättar att det är en av hotellets bartenders, Chris Labbate, som skapat drinken som ska serveras i hennes kopp.
– Chris har rötter i Mexiko och ville skapa en drink med mexikanska influenser.
Hon avslöjar att drinken har vissa likheter med en klassisk mexikansk drink, men hon kan i dagsläget inte säga vilken.
Elise Arwin visar upp cocktailkoppen. Den är svartgrå i färgen och har gulddetaljer. Elise har varit väldigt noggrann väl medveten om alla detaljer.
– Jag har suttit och handslipat med ett superfint sandpapper just där man sätter läppen för att det ska vara extra fint och mjukt mot läppen när man dricker. Och sen har den en guldkant. Och det är det ju för att det är Grand hôtel. Det ska vara lyxigt.
Elise kommer att leverera ett 20-tal koppar till hotellet och är också inbjuden till en exklusiv förhandsvisning nu i veckan.
Jag har suttit och handslipat med ett superfint sandpapper just där man sätter läppen
Elise Arwin
I inbjudan står det att menyn är "en hyllning till det traditionella hantverket berikad med moderna smaker genom ett samarbete med några av Sveriges främsta hantverkare från krukmakare och snickare till destillatörer och glasblåsare."
– Det är väldigt kul att få jobba på den noggranna nivån som Grand hôtel gör. De är ytterst, ytterst noggranna i varje steg i utvecklingen av en ny produkt. Allt ska vara perfekt, superlyxigt och kännas enormt exklusivt. Det känns jättekul att få vara med på den resan. Att verkligen få nörda in sig totalt. Att ha en kund som uppskattar det känns enormt kul.
Elise Arwin startade eget som krukmakare för sju år sedan och trots att hon bara varit verksam i några år är meritlistan lång.
Karriären började med att hon skapade en servis till en niorättersmiddag som serverades till hyllning av kläddesignern Carin Rodebjer. Därefter har uppdragen avlöst varandra.
Cocktailkoppen är den tredje cocktailkoppen hon formgett till Grand hôtel.
– Jag har gjort två stycken tidigare. Den senaste gjorde jag i våras till Grand hôtels 150-årsjubileum.
Elise Arwin fick äran att formge en kopp till drinken Wilhelmina.
Ett uppdrag som ligger henne lite extra varmt om hjärtat.
– Wilhelmina var hotellets första kvinnliga hotelldirektör i början av 1900-talet. Hon blev till och med hotelldirektör innan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Så det känns väldigt roligt att ha fått göra en kopp till just hennes drink.
Cocktailkoppen till Wilhelminadrinken har gröna penselstreck och bruna stänk. Elise Arwin har hämtat inspiration från hotellets orangeri där det på Wilhelminas tid fanns palmer med kokosnötter. Ett orangeri som Wilhelmina såg till att bygga.
– Formen på koppen är som en kokosnöt och de gröna penseldragen ska vara palmblad, så den är väldigt nischad till drinken, som innehåller kokos, och också till minne av Wilhelmina.
Formen på koppen är som en kokosnöt och de gröna penseldragen ska vara palmblad.
Elise Arwin
Elise Arwins verkstad ligger i en sidobyggnad alldeles bredvid hemmet i Ankarsrum. För fem år sedan flyttade hon och hennes familj hit från ett radhus i Hässelby utanför Stockholm.
Det är alltså här i Ankarsrum de allra flesta av Elise Arwins skapelser blivit till.
De två drejskivorna står placerade vid ett fönster med utsikt över trädgården.
– När vi valde att flytta hit till Ankarsrum så bestämde vi oss också för en viss livsstil. Att inte konsumera hur mycket som helst och att renovera steg för steg, ta det lugnt och göra det på ett mera hållbart sätt.
Elise Arwin berättar att hon och maken Christian är noga med att inte bara kasta ut gamla material utan istället ta tillvara på det som finns. Hon jobbar på samma sätt som keramiker. Spillbitar av lera återanvänds istället för att slängas.
Elise Arwin har förresten ytterligare ett uppdrag åt Grand hôtel just nu. Hon håller på att ta fram en servis till hotellets italienska restaurang.
– Jag kan inte berätta så jättemycket mer just nu än att servisen har väldigt många delar. Den har också ganska många detaljer som har tagit enormt lång tid att göra.
Några assietter till den nya servisen ligger på en hylla lite längre in i krukmakeriet, men de får absolut inte fotograferas och inte ens beskrivas i text.
– Vi har kommit fram till ett riktigt bra koncept. Tanken är att jag ska leverera servisen före jul, säger Elise Arwin.