Hans namn fanns med bland de nio spelarna VIK i fredags meddelade inte kommer att fortsätta i klubben nästa säsong. Där framgick det att Pierre tackat nej till en förlängning av sitt kontrakt med VIK.

–Jag känner att jag behöver göra något annat, få en ny utmaning. Jag har kanske inte kört fast men jag har fått en känsla av att det är dags att testa på något nytt, säger han som förklaring till beslutet.

– Och känner jag så, så är det inte rättvist mot mig eller klubben att spela vidare, fortsätter han.

Sex säsonger blev det i VIK-tröjan – och vad som väntar härnäst vet han inte med säkerhet.

– Jag har funderat fram och tillbaka på vad jag vill göra men har inte kommit fram till något specifikt än. Jag har en agent som kollar och en tanke jag har haft är att spela i utlandet någonstans.

Under de sex säsongerna i VIK har Pierre Gustavsson haft Mattias Karlin som tränare. Enligt Gustavsson är Karlin någon som betytt mycket för honom.

– Han är en jäkligt bra tränare. Hela klubben har betytt mycket för mig, jag vet vilket slit många lägger ner för att få det att funka med små medel.

Också fansen har betytt mycket för Gustavsson, som blivit något av en publikfavorit under sina rödblå säsonger.

– Jag vill tacka alla fans som stöttat oss och som gått på matcherna, det har varit väldigt uppskattat.

Slutligen då – den klassiska frågan. Vilka minnen lyser starkast från dina år i Västerviks IK?

– Säsongen då vi gick upp, såklart. Det var eufori. Men också förra säsongen när vi lyckades rädda kontraktet via kvalspel. Två väldigt olika men speciella händelser.