Nu har domen mot Alba kommit

En uppmärksammad situation i fredagens VIK-seger mot Modo var då Emil Alba tacklade Modos Tommy Enström. Alba fick matchstraff och nu har domen kommit.

4 februari 2019 18:15

Tre matchers avstängning, har disciplinnämnden kommit fram till. Dessutom en böter på 2812 kronor. I domen skriver nämnden:

"Det är utrett att Emil Alba gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning vars längd bedöms motsvara tre matcher inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer: tacklingen är våldsam, stor skaderisk.

Emil Alba skrev själv i sitt yttrande bland annat följande:

"Min uppfattning av tacklingen är att jag glider från cirkeln i ganska låg fart med båda skridskorna i isen. Tacklingen sker inte från blindside och jag har inga höga armar. Tacklingen träffar inte i huvudet vilket förstärks av domarens beslut på isen att ta en Charging istället för Checking to the head. Mycket frågande varför detta har ändrats i efterhand? Olyckligtvis så gör Tommy illa sig och det är såklart aldrig roligt. Jag har hört av mig till Tommy i efterhand eftersom vi spelade ihop ifjol i Modo. Han liksom mig uppfattar att tacklingen fick oturliga konsekvenser och att det på inte något sätt var en ful tackling. Tycker även att filmsekvens styrker att tacklingen är schysst. Hoppas disciplinnämnden inte dömer efter oturlig konsekvens utan efter vad man ser på filmen. Har största respekt för hjärnskakningar och har aldrig varit avstängd för detta."

Disciplinnämnden menar dock att linjedomaren, som var den som såg händelsen bäst, hade god uppsikt över det som hände.

"Linjedomaren är välplacerad och har god uppsikt över händelsen. Filmsekvensen ger vidare visst stöd åt uppgifterna i anmälan.", skriver nämnden i beslutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman