1) Spelschemat

Vi börjar med det uppenbara. Inte förrän i näst sista omgången spelar VIK borta, och man gör det mot Tingsryd som förvisso lär vara desperata i sin kamp för att undvika negativt kvalspel. Fram till dess har man Tingsryd, Oskarshamn och Almtuna hemma – överkomliga matcher och VIK har vunnit de två senaste mot länsrivalerna från söder. Hemmamatch mot ett kvalserievilande Hästen är den sista omgången. Med tanke på hur VIK presterat på hemmaplan på sistone (hygglig prestation trots förlust mot Björklöven) så är det inget annat än ett drömschema.

2) Matchvinnare Kruse

Oj, så bra han har varit, VIK:s målman. VIK har spelat högt på målvaktssidan och matchat Kruse otroligt hårt. Givetvis har dialogen funnits där hela tiden och Kruse verkar bara excellera under tung belastning. Publikfavoriten har vuxit enormt under säsongen och spelar med en kaxighet och aura av att "här är det stängt". Det talar mycket för VIK.

3) Träffsäkerhet i värvningarna

Det såg länge ut att stanna vid Victor Wänghult men under de sista skälvande transfertimmarna landade Edwin Johansson (välskolad och lättcoachad back) och målvakten Adam Ohre (24 år, 30+ matcher i allsvenskan) för att säkra upp. Johansson har spelat två solida matcher medan Wänghult fick och tog förtroende direkt i debuten. Det skapar en sund konkurrenssituation inför avslutningen då ingen vill stå åt sidan när det ska avgöras.

4) Underdog-rollen

Den allsvenska licensen är i praktiken säkrad samtidigt som VIK har blivit av med tunga löneposter, skickat tydliga signaler till potentiella nyförvärv om att Västervik är en bra plats att utvecklas på och har därmed lyckats med sina mål för säsongen. Det är klart att de fortsatt vill vinna varje närkamp, varje duell, varje match de ger sig in i och kommer att göra allt de kan för att förlänga säsongen, men de har inget att förlora och kan avslappnat vara med och bråka så länge det går.

5) Grundspelet

Mot Pantern var det, bortsett från några byten i inledningen av andra men sådana dippar kommer alltid, en närapå felfri taktisk insats av VIK. Ledarteamet har kommit långt i att få ut idén till gruppen, få dem att köpa sina uppgifter och genomföra planen på ett sätt som talar för att VIK kommer att få matcherna dit de vill mer ofta än inte. Visst, det bygger på att få utdelning men med jokrar som Ken Jäger, Wänghult och Philip Rondahl (9 mål!) finns det ett djup i målskyttet och allt hänger inte på en eller två spelare.