En kringflackande målvakt

Den som gillar det exotiska kan omöjligt bli besviken på Västerviks IK. Eller vad sägs om en ungersk målvakt på över 100 kilo och som mäter strax under två meter?

18 september 2019 07:00

Lägg därtill att han spelat juniorhockey i södra USA, imponerat så pass i ett VM att han fått NHL-kontrakt och nu vill visa upp sig i vad han som beskriver som en stark liga.

– Jag provade flera sporter när jag var barn men fastnade för ishockey direkt. Jag fick dock tjata på min mamma i ett år innan hon lät mig bli målvakt, säger Adam Váy på frågan om hur det kommer sig att han blev ishockeymålvakt.

När Adam var tio flyttade man till Slovakien, klart mer hockeykänt än Ungern, så det rättvisa är att säga att han växt upp i slovakisk hockey. Men det är inte alltid lätt för ungrare att komma till Slovakien.

– Historien gör att slovaker inte gillar oss ungrare. Min huvudtränare i Bratislava sa till mig att han inte gillade mig men han kunde inte ge mig någon anledning mer än att jag kommer från Ungern.

Son till atletiska föräldrar (pappa var judo-proffs) så fanns drivet och målmedvetenheten där från start.

– Det mentala är väldigt viktigt för mig och något jag jobbat med mycket de senaste åren. När jag fick chansen med Minnesota Wild efter VM 2016 var jag inte där jag är idag. Det blev en stressfull situation för mig och jag kunde inte visa mig från min bästa sida. Jag insåg inte hur mycket av en business det är där borta, där spelarna är handelsvaror. Det var tufft men jag lärde mig mycket, speciellt att leva i stunden och uppskatta det du har.

Det blev mest spel i ECHL under de två säsongerna och han vände hem till Slovakien. En stark säsong senare är han redo att ta nästa kliv.

– Så tänker jag. Om jag går upp ett hack hela tiden kommer jag till slut till toppen. Allsvenskan är ett bra skyltfönster och en bra liga för mig att utvecklas i. Jag försöker ta mig framåt på de sätt jag kan.

Trots sin storlek är det en rörlig och snabb målvakt VIK har värvat.

– Jag gillar att hålla igång på olika sätt. När jag inte spelar hockey är det mycket kampsport som jag sedan har fördel av på isen.

Då menar Vay antagligen inte det som hände i USA, där han brakade samman med en annan målvakt i ett klassiskt hockeyslagsmål.

– Han utmanade mig och jag svarade. Det var inte svårare än så, ler Adam Vay.

Om konkurrenssituationen med Samuel Ward säger han:

– Vi är två väldigt olika målvakter men vi trivs bra tillsammans. På varje träning vill vi alltid vinna mot varandra och det sporrar oss till att bli bättre varje dag, och det är det som räknas i slutändan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman