Den härliga återkomsten

En drömstart blev det för en spelsugen Jörgen Karterud som var tillbaka efter sin långa skadeperiod.

6 februari 2018 21:49

Västerviks IK:s norrman hade inte spelat en match sedan den 11 oktober hemma mot AIK. En ljumsskada har hållit Karterud borta från spel i nästan fem månader.

Inför tisdagens bortamatch mot Vita Hästen var tanken att Jörgen skulle spela som 13:e forward, men Conny Strömberg lämnade återbud på grund av sjukdom. Det innebar att Jörgen fick kliva in i första femman tillsammans med Dan Pettersson och Lukas Löfquist.

Detta blev Jörgens åttonde match för säsongen och redan i sitt andra byte slog han till när han gjorde 1–0 för VIk efter knappt tre minuter.

Berätta om målet?

– Det var riktigt skönt att en norrbagge, Christian Kåsastul, skjuter mig på benskyddet så att jag fick ett friläge. Jag hann inte tänka så mycket, men det är kanske bäst att inte tänka så mycket. Jag fick till ett bra skott på hans stöthandske och via stolpe in svarar Jörgen Karterud efter VIK-segern med 5–0

Hur spelsugen var du?

– Jag har tänkte lite på det. Jag hade två och halv månad ledigt i somras, men nu har jag haft fem månader och jag har suttit på läktaren. Det var klart jag var sugen att spela. Det var jäkligt kul att komma tillbaka.

Hur var det med matchtempot?

– Det är svårt att komma in och spela när det nästan är som slutspel. Tajmingen är inte där helt ännu, men jag tycker det kändes bra. Flåset var hyfsat. Det var kul att komma in och lira när alla spelare bra.

Drygt fyra minuter efter ledningsmålet kunde VIK ta vara på ett numerärt överläge när Dan Pettersson tryckte in 2–0 efter en målvaktsretur.

Ett smart spelande VIK såg till att ha bra kontroll på händelserna resten av första perioden.

Däremot blev inledningen på andra perioden desto svettigare när Vita Hästen jagade en reducering och långa stunder parkerade i VIK-zonen, men med mycket offervilja samt en storspelande Viktor Östlund i VIK-målet kunde se till att nollan blev intakt.

I sitt första etablerade anfall i perioden kunde Victor Öhman med mycket vilja trycka in 3–0 efter drygt nio minuter.

Målet gjorde att VIK kunde lyfta upp spelet samtdigt som lite av hemmalagets energi försvann.

– Första perioden är bra där vi får 2–0. I andra perioden tar de över fullständigt. Sedan är det jäkligt skönt att vi kan få ett psykologiskt viktigt mål att vi får med oss den här gången. Viktor Östlund står på huvudet där bak. Alla heder till han, konstaterar Jörgen.

När sedan Alexander Wiklund gjorde 4–0 i VIK:s andra numerära överlägen i början av tredje perioden var matchen mer eller mindre avgjord.

Vita Hästen hade några bra lägen att spräcka nollan. Bland annat ett ribbskott, men den här kvällen var Viktor Östlund omutlig i VIK-målet.

Matchfakta

HC Vita Hästen–Västerviks IK 0–5

Hockeyallsvenskan

Första perioden: 0–1, 2,51, Jörgen Karterud, 0–2, 7,27, Dan Pettersson (Oskar Drugge/Andreas Frisk), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–3, 9,35, Victor Öhman (Christopher Fish).

Tredje perioden: 0–4, 2,44, Alexander Wiklund (Patrik Blomberg/Joacim Hedblad), spel fem mot fyra, 0–5, 11,30, Dan Pettersson (Alexander Wiklund).

Utvisningar, Vita Hästen: 3 x 2 min. VIK: 4 x 2 min.

Skotten: 30–28 (9–10, 14–8, 7–11)

Publik: 2 708.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson