Därför saknades VIK-kaptenen

När VIK:s laguppställning till matchen mot Björklöven i Umeå i fredags presenterades saknades ett namn: lagkaptenen Andreas Frisk. Ingen anledning kommunicerades men för Sporten berättar Frisk varför han inte kom till spel.

22 oktober 2018 15:30

Teorierna var många. En av dem var att Frisk var petad efter en mindre bra prestation i Södertälje två dagar tidigare, när han bland annat bjöd SSK på ett mål. Mot slutet av den matchen spelade Frisk inte som en av sex backar. Något sådant rörde det sig dock inte om. Frisk berättar.

– Jag är skadad. Det har jag varit mer eller mindre hela säsongen. Ibland har det varit bättre för att sedan bli sämre igen. Efter Södertäljematchen kom jag till en punkt när det inte gick längre.

Utan att specifikt berätta vad det är för skada säger VIK-kaptenen att den sitter på överkroppen.

– Det går att spela skadad ett tag, till exempel i slutet av en säsong men går det för lång tid kommer det ikapp en till slut. Jag har dragits med den länge men inte riktigt sagt till Karlin hur det ligger till. Efter matchen i onsdags berättade jag och då tog ledarna beslutet att ställa över mig mot Björklöven.

LÄS MER:"Drar på oss onödiga utvisningar"

Under samtalet är Frisk noggrann med att betona att han inte vill att skadan ska fungera som någon ursäkt till sina egna och lagets sviktande prestationer.

– Det är ingen ursäkt men kanske delvis en förklaring. Tidigare har jag alltid tyckt att det varit skitkul att komma och träna och spela. Nu har varje träning blivit en pina och jag har bara kunnat göra det absolut nödvändiga. Träningen blir lidande och i slutändan också prestationerna. Nu har vi ett lite lugnare spelschema och jag får lite mer tid att läka ihop.

Du har alltså inte sagt hur illa det varit?

– Nej, jag har alltid varit så. När jag var sju år grät jag om jag skulle missa en träning. Jag missar i stort sett aldrig träning eller match och har inställningen att det går så länge det inte är katastrof. Men nu gick det alltså inte mer. Det har inte handlat om att någon utifrån pressat mig. Hade vi vunnit en massa hade det kanske varit lättare att kliva åt sidan men nu har vi torskat en del, då blir det svårare.

Han siktar på att vara tillbaka i spel till hemmamatchen mot Leksand andre november. Något spel på fredag, Pantern borta, blir det alltså inte.

– Vi kom överens om att jag står över den också, till att börja med. Jag ska se till att ta den hjälp jag kan få för att vara tillbaka mot Leksand, då har jag bara missat två matcher.

Många är vi som har svårt att greppa var det här VIK-laget står den här säsongen. I början: bra prestationer, inga poäng. Sedan: sämre prestationer, fler poäng. Andreas Frisk sällar sig, till viss del, till den skaran.

– Jo, jag förstår om du inte riktigt blir klok på oss. Det blir inte riktigt jag heller. Det är klart att det sätter sig i huvudet när vi inte får den där trepoängaren. Samtidigt så är det en del spelare som inte gjort något poäng eller mål, och för egen del har det varit jobbigt att inte få med mig fler poäng.

Han fortsätter.

– Mot Björlöven senast går vi upp till 3–0 och ett lag med självförtroende stänger matchen en sån dag och tar med sig trean. Nu är vi lite svajiga och då blir det som det blev.

Vad behöver ni göra för att plocka fler poäng?

– Kollar man på vårt målsnitt är det tydligt att vi behöver göra fler mål. Sedan finns det många sätt att göra det på, det behöver inte vara att vi ska skjuta mer, det kan vara att ha ett bättre försvarsspel så vi är mindre tid i egen zon och fräschare när vi går till anfall, till exempel. Det är en jämn serie och det kan svänga fort men det är klart att vi behöver börja plocka trepoängare så snart som möjligt, avslutar VIK-kaptenen Andreas Frisk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonathan Åhman

Ämnen du kan följa