– Kommunstyrelsens arbetsutskott har i dag skakat hand med Västerviks OK, VO, och gjort en avsiktsförklaring om att anordna tävlingen här, berättar kommunstyrelsen ordförande Harald Hjalmarsson (M).
VO:s ordförande Lasse Jörbrink är påtagligt nöjd på den presskonferens där han presenterar den stora nyheten.
– Vi fick en förfrågan i höstas om vi hade intresse av Tiomila. Vi började samtalen och snacket och kände ganska snart att den här chansen ska vi ta.
Tävlingen, som har samma status som VM, är en spektakulär och prestigefull historia, med anor hela 80 år tillbaka i tiden. Då, 1945, var den en traditionell stafett med tio delsträckor som huvudsakligen genomfördes på natten. Sedan i fjol är stafetten mer uppdelad, startar i dagsljus och avbryts innan det blir mörkt. Damkavlen, däremot, har två sträckor i mörker. Även en ungdomskavle har tillkommit sedan start. Tävlingen väntas locka kring 8 000 deltagare från hela världen, bland dem världseliten i orientering.
Att valet föll på Västervik som tävlingsort handlar dels om den varierande och orienteringsvänliga naturen, men också om de sportsliga framgångar kommunen nått i orienteringssammanhang. Bland dem finns Lena Eliasson-Lööf, som vunnit Tiomila tre gånger och har tre individuella VM-medaljer. Hon kommer att vara en av banläggarna vid arrangemanget, tillsammans med Thomas Almqvist och Jesper Schullerqvist från Västerviks OK, samt Mattias "Vagnis" Karlsson, flerfaldig världsmästare med koppling till Västervik.
Lena Eliasson-Lööf är gift med Jakob Lööf, som via sin anställning hos Västerviks OK är projektledare för Tiomila. Han känner sig entusiastisk inför arrangörsskapet.
– Det känns spännande och vi ska verkligen försöka göra något bra av det här, säger han.
Utöver de tävlande räknas en stor medföljande publik komma, så totalt väntas runt 10 000 personer efterfråga boende, mat och aktiviteter i och kring Västervik.
– Den stora vinnaren är besöksnäringen, säger Lasse Jörbrink.
Men arrangemanget kommer också att kosta. Hur mycket kan inte kommunalrådet Harald Hjalmarsson svara på, men han berättar att avsiktsförklaringen också innebär att ett budgetbelopp kommer att öronmärkas för tävlingen.
Hans kollega i kommunstyrelsen, oppositionsrådet Marcus Fridlund (S), poängterar att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott är överens om avsiktsförklaringen. En viktig signal till arrangörerna om att det finns en långsiktig stabilitet i frågan, inte minst då det kommer att hållas ett val innan tävlingen.
Redan i dag börjar förberedelserna inför evenemanget. Ett område på 20 kvadratkilometer kommer att avlysas för att banor ska kunna ordnas och kartor ritas. Kommunledningen kommer tillsammans med arrangörerna att åka till Finspång senare i vår, när Tiomila anordnas där.
– Det är jätteviktigt att vi kan ta in lärdomar därifrån, för att se hur vi behöver steppa upp med kommunikation och infrastruktur, vad föreningen behöver för stöd och vilka fallgropar som finns, säger kommunstyrelsens 2:a vice ordförande Marcus Fridlund (S).
Tävlingen kommer att starta på Valborgsmässoaftons eftermiddag, den 30 april 2027 och avslutas två dygn senare.