Under tre dagar ska deltagarna ta sig från Göteborgstrakten till Stockholm genom att simma, cykla och springa.
– Utmaningen är att träna på bästa sätt inför den här tävlingen. Det är därför jag vill göra det igen eftersom jag lärde mig otroligt mycket första året. Jag åkte dit och gjorde alla misstagen för att sedan komma på hur jag skulle ha gjort i stället. Jag åkte hem efter första tävlingen och gjorde alla ändringarna. Det tjänade jag drygt tre timmar på, säger Jonas Wirén.
Första året behövde Jonas 35 timmar och 20 minuter för att genomföra tävlingen. Ifjol tog han sig i mål på tiden 31 timmar och 58 minuter.
Vilka förändringar gjorde du?
– Ska man bli bra på att cykla 30 mil så kan man nog sätta sig på cykeln med samma plan och cykla 30 mil. Det tar 25 mil innan man kommer på var man får ont och varför, eller att energin inte räcker. Jag gjorde så tre gånger förra året och det blev mycket bättre. Det handlar inte bara om att köra intervaller utan att träna på det man ska göra, svarar Jonas.
Tiden är inte så viktig för Jonas, utan det handlar om att göra delmomenten på ett bättre sätt så att han gör det med lite kraft kvar. Det handlar om att hålla en jämn nivå under tre dagar.
– Jag simmade sämre andra året, men jag var mycket fräschare. Det jag förlorade på simningen tog jag igen på cyklingen på en gång samt att jag var fräschare när jag kom in i mål.
Hur mår kroppen efteråt?
– Kroppen mår ganska bra. Jag somnar blixtsnabbt och det är det som är det värsta. Jag brukar gå upp skapligt och känner mig fräsch för att äta frukost, men sedan känns det som jag får en klubba i huvudet. Jag måste gå och lägga mig för att sova några timmar och så brukar det hålla på i någon dag innan man är tillbaka.
I och med att Jonas har tömt kroppen på energi så är det alltså tröttheten som är den jobbigaste delen efteråt.
– Inte så att man måste sova, men i en till två månader efteråt känns det. I vanliga fall tar det en timme att bli trött på cykeln. Nu tar det en kvart. Det känns lite som överträning.
Tankar inför årets tävling?
– Jag tänker inte så mycket placering och tid, utan jag vill göra det lite bättre. Massa smådetaljer. Simma lite mer ekonomiskt och strategiskt så jag slipper jaga så mycket på cykeln, men ändå försöka cykla lite snabbare. Jag har inte kunnat springa så mycket senaste året på grund av olika skador, så det får bli vad det blir.
I och med att Jonas nu ska göra sitt tredje ultatri så är han en av de rutinerade deltagarna i det åtta personer starka statfältet.
– Flera av deltagarna är så nervösa inför sista dagen. De vill inte ens tänka på det medan jag ser fram emot att vakna i Trosa. Jag vet att det kommer att göra ont, men sätter man den ena foten framför den andra så kommer man fram.
I år kommer inte Jonas vara ensam deltagare från Västerviks kommun eftersom han får sällskap av Mattias Björkegren.
– Jag har hetsat Mattias varje gång jag har pratat med honom och sagt att dag två ska vi köra hårt på cykeln. Är man van vid att köra 30 mil ensam och plötsligt ha en cyklist tio meter framför betyder så mycket. Man får en mental draghjälp och vi kan pusha varandra.
Hur känns formen?
– Cykelformen är på topp. Tyvärr har bassängerna varit stängda så jag började simma ute förra veckan. Med tanke på att jag inte har simmat på sju månader så kändes det okej även om det var oerhört ringrostigt, konstaterar Jonas Wirén.