Ostkustens Pärla spelas för 54:e gången: "Jag har längtat"

Under lördagen drar årets lokala tennishöjdpunkt igång, Ostkustens Pärla. Deltar gör 86 ungdomar varav 11 är lokala.

Anders Lindström är tävlingsledare för Ostkustens Pärla även under 2024.

Anders Lindström är tävlingsledare för Ostkustens Pärla även under 2024.

Foto: Malin Belfrage

Tennis2024-07-13 06:00

Mellan den 13:e och 19:e juli arrangeras Ostkustens Pärla i tennis i Västervik. Det är en turnering för ungdomar mellan åtta och sjutton år. Arrangör är Westerviks Tennis & Racketklubb, och underlaget som gäller är grus. Tävlingen arrangeras på banorna bredvid Stefanhallen.

– Jag har längtat länge efter att det ska dra igång. Det har varit några intensiva veckor av planerande nu på slutet, berättar tävlingsledaren Anders Lindström när vi pratar med honom någon dag innan tävlingen ska börja.

Ostkustens Pärla har varit en stående punkt i tennisens kalender under många år. Det är också höjdpunkten för många av de lokala tennisspelarna i kommunen.

– Om jag inte missminner mig så är detta det 54:e året vi kör, det var ett uppehåll under pandemin, men annars har vi kört sedan 1970, tror jag.

Årets turnering har 86 anmälda spelare. Dessa spelare är sedan uppdelade över 27 olika klasser beroende på ålder och vilken nivå de spelar på. Westerviks Tennis & Racketklubb har elva egna produkter med på tävlingslistan.

– Jätteroligt att kunna bidra så mycket själva till vår egen tävling. De flesta av våra egna är unga, mellan nio och elva år, vilket tyder på att tennisen kanske kan vara på väg tillbaka bland de yngsta. Det är roligt att de vågar tävla också, det är det som brukar vara problemet.

Hur menar du, problemet?

– Tennisen generellt i Sverige har väldigt många som tränar men som inte tävlar. Det kan bero på att det är en ensamsport, så man tillhör inte ett lag direkt, vilket kan göra det jobbigt att åka och tävla. Men nu har vi många unga som är med och tävlar här och det gör mig väldigt glad.

Vädret inför den kommande veckans spel ser osäkert ut, och då turneringen spelas utomhus kan det påverka hur turneringen utförs. Men det finns en plan för det, berättar Lindström.

– Vi har ju två banor inomhus så turneringen pausas inte, men tanken är att den ska spelas på fyra grusbanor utomhus. Men kommer regnet så flyttar vi in. Sedan har vi bokat upp banan i Gunnebo också om vi behöver ta igen tid. Det löser sig i så fall.

Under tidigare år har WTRK även anordnat en tävling samtidigt som Ostkustens Pärla, en deltävling i den så kallade Sommartouren. Så blir det inte i år.

– I år väljer vi att lägga fullt fokus på ungdomarna här i Västervik, det räcker gott och väl, avslutar en spänd Lindström.

Karta: Stefanhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!