Storklubbarna tränar i Västervik

Förra helgen valde Smålands största orienteringsklubb, IK Hakarpspojkarna, att träna tre dagar i Västervik med 35 av sina mest satsande löpare från juniorålder och uppåt. Denna helgen kommer en av Sveriges bästa stafettklubbar hit och tränar.

24 januari 2019 16:30

William Lind är den mest meriterade löparen i Malungs OK och 2017 sprang han hem Sveriges senaste individuella VM-medalj på långdistansorientering på herrsidan sedan 2004. Det var för övrigt en av Malungs nuvarande coacher Mattias ”Vagnis” Karlsson som tog VM-silver 2004 och han är också med här i Västervik under träningsdagarna.

Den stora stafetten 10-mila som hålls sista helgen i april är ett stort mål för hela nordens orienteringsklubbar och Malungs OK är i full gång med att förbereda sig för 10-mila och då är detta läger i Västervik ett viktigt steg på vägen. William brukar vara ett givet namn för den sista sträckan i stafetterna med klubblaget men när 10 personer springer i laget är det ett delat ansvar och viktigt att hitta rätt uppställning för att kunna skicka ut William i ett läge där de förhoppningsvis ska slåss om segern. Det är coachen Klas Dahlbergs ansvar att hitta rätt löpare till rätt sträcka och de bedömningarna görs utifrån flera prioriterade träningar och tävlingar fram till sista helgen i april. Under denna helg har man valt att fokusera extra på fredagskvällens nattorienteringspass i Kilmareskogen samt söndagens pass i Ytterhult. Båda dessa pass är stafettinriktade där löparna startar gemensamt eller i jaktstartsläge och utmanar varandra i upp till 12 kilometers tuff skogslöpning.

– I Falun/Borlänge, där de flesta löparna i föreningen är bosatta, ligger snön djup och det kan vara svårt att hitta såväl farten i skogen som flytet i kartläsningen under dessa förhållanden och då ser man sig om efter bättre träningsförhållanden då och då, säger Lena Eliasson-Lööf från Västerviks OK.

– Det är dessutom viktigt med miljöombyte och avbrott i vardagen för att samla gruppen och motivera varandra samt lära av varandra när man är iväg. Under några dagar ligger fokus helt på att träna, äta och sova och här i Västervik kan vi erbjuda stora, tekniskt och fysiskt utmanande skogsområden, med det extra plus att det är korta restider från boendet och ändå kommer man rakt ut i fantastisk vildmark, fortsätter Lena.

Västerviks OK har alltså sett till att skapa träningar som andra föreningar tycker att det är värt att åka många mil för att springa och redan nu har två av Sveriges största klubbar valt att åka till Västervik. Framöver, framförallt inför att 10-mila skall arrangeras i Valdemarsvik 2020, är det troligt att fler riktar ögonen mot Västervik och det arbetar man på att vara beredda på att kunna hantera. Det är en hel del förberedelser som ligger bakom varje träning då allt ifrån att aktuella kartor måste uppdateras och ibland ritas om när påverkan sker i skogen till att få ut kontroller i skogen ska samordnas, men det är också mycket utvecklande för alla Västerviks OK:s medlemmar att vi kan ha högkvalitativa träningar och besök av VM-medaljörer som springer samma träning.

Söndagen 20/1 sprang över 70 personer den Vintercup som Västerviks OK arrangerade ute på campingområdet, där man tagit tag i att uppdatera hela området med en så kallad sprintkarta. Detta var en mycket uppskattad träning för alla åldrar och nu till helgen kommer Västerviks OK:s medlemmar erbjudas att springa delar av en träning som Malungs OK:s VM-medaljör William Lind också deltar i.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
VT