Västervik krossade Piraterna

Västervik hade inga problem med att kamma hem alla tre poäng i mötet med Piraterna. Kvällens gigant? Jack Holder. "Jag måste ha vaknat på rätt sida", säger 22-åringen.

9 juli 2019 22:02

Tabellettan Västervik som enbart förlorat en match i elitserien denna säsong mot ett Piraterna som inte vunnit sedan den 28 maj – och i desperat behov av poäng för att nå slutspelet. När lagen drabbades samman i det första mötet för säsongen lyckades Västervik vinna med 43–47 och hade inför returmötet en bra chans på bonuspoängen.

– Alla matcherna är tuffa och Piraterna var i inte långt bakom ett tag. Men vi gör det stark och måste fortsätta på samma spår kommande matcher, säger Västerviks Jack Holder.

Västerviks lagledare Morgan Andersson valde att ställa Krzysztof Buczkowski åt sidan, som haft det tufft hemma på Hejla Arena de senaste matcherna, till förmån för 22-årige Jack Holder som haft en fenomenal säsong så här långt.

Och i kvällens första heat visade den australiske talangen att det var helt rätt. Tillsammans med radarpartnern Peter Ljung gav de Västervik precis den start man behövde genom att köra in kvällens första femetta.

– Ljung är grym och vi hjälper varandra hela tiden. Är någon snabbare under heaten släpper vi fram den andra. Han är också bra att bolla med inför matcherna och kommer med tips inför de nya banorna.

Ett varningens tecken inför matchen var gästernas lagkapten Niels-Kristian Iversen som tidigare representerat Västervik och som kan den 296 meter långa banan utantill.

I Iversens första heat för kvällen ställdes han mot landslagskompisen Nicki Pedersen och Västervikstalangen Anton Karlsson.

Den danske lagkaptenen var snabbast från tejpen och kunde vinna före en jagande Pedersen. Iversen var inte sugen på att ge Västervik någon enkel resa till bonuspoängen iallafall.

Jack Holders andra heat för kvällen betydde Västerviks andra femetta för kvällen. Tillsammans med Mikkel Bech Jensen kunde hemmaförarna vinna före Linus Sundström och Daniel Davidsson och ställningen efter fem körda heat var 18–12, vilket betydde att Västervik för tillfället hade tre poäng.

I det sjätte heatet revanscherade sig Mikkel Michelsen och tog trepoängaren före Peter Kildemand, vilket betydde 4–2 för gästerna och ställningen 20–16.

Men i heat sju, när det för andra gången denna kväll var dags gör Ljung/Holder, var olyckan framme. Gästernas Pawel Przedpelski tog starten och i jakten på polacken tappade Peter Ljung kontrollen och for in i luftstaketet. Hemmapubliken höll andan, men efter några nervösa minuter kunde lagkaptenen gå av planen för egen maskin.

I omstarten fick Jack Holder ensam försvara Västerviks färger. Piratförarna tog starten och när Holder var så när på att gå förbi gästernas Linus Sundström var olyckan framme – igen.

Sundström skulle stänga spåret för en jagande, och betydligt snabbare, Holder, men var alldeles för tuff mot den unge australiern. Domare Ola Hansson valde att utesluta Sundström och i den andra omstarten blev det en kamp mellan Holder och Przedpelski. En kamp som Västerviksföraren inte hade några problem alls att vinna.

– Insatsen kan nästan inte bli bättre än i dag, jag måste ha vaknat på rätt sida. Jag försöker att göra mitt bästa varje vecka, säger Jack Holder.

Bartosz Smektala och Peter Kildemand fick sedan revansch efter sitt första framträdande för kvällen, då dansken av misstag stängde vägen för sin lagkompis i ett 5–1-läge. Duon flög fram i det åttonde heatet och kunde dryga ut Västerviks ledning till 28–19.

I det efterföljande heatet blev gästernas Kai Huckenbeck utesluten efter att Nicki Pedersen gått omkull, alldeles för lätt enligt Piraternas lagledare Fredrik Staaf som inte var nöjd med domslutet. Men Mikkel Michelsen kunde ohotat vinna omstarten före Karlsson/Pedersen.

Bartosz Smektala och Peter Kildemand fick sedan revansch efter sitt första framträdande för kvällen, då dansken av misstag stängde vägen för sin lagkompis i ett 5–1-läge. Duon flög fram i det åttonde heatet och kunde dryga ut Västerviks ledning till 28–19.

I heat 12 och 13 levererade Västervik två femettor och segern var säkrad redan innan nomineringsheaten.

Piraterna försökte att snygga till siffrorna i heat 14 då Mikkel Michelsen fick en bra start, men Peter Ljung lyckades till slut ta sig förbi och när Nicki Pedersen körde in som trea kunde hemmalaget ändå vinna heatet med 4–2.

Men i heat 15 slängde Morgan Andersson ut kvällens giganter, Peter Kildemand och Jack Holder, och Västervik kunde ta sin åttonde (!?) femetta för kvällen.

Holder svarade för totalt 13+2 poäng och var en gigant för Västervik denna kväll.

– Det har gått riktigt bra. Jag visste att det skulle vara tufft för att jag inte har kört på någon bana innan. Men jag tror att det har varit bra också, då slipper jag någon press, säger han.

I och med segern befäster Västervik sin serieledning och är nu uppe på imponerande 21 poäng.

Västerviks lagledare Morgan Andersson var nöjd med insatsen efter matchen;

– Det är en stabil insats genom hela tävlingen. Vi vet att vi är starka mot slutet och det visade vi i torsdag och även i dag. Vi kör laget fullt ut och har en skyldighet mot publiken att göra det.

Vad säger du om Jack Holders insats i kväll?

– Det är första fullpoängaren för Jack vilket är jätteroligt. Peter Ljung gör en stark avslutning och Mikkel Bech Jensen gör det också väldigt bra och visar att han vill vara med i laget.

Tre Västerviksförare åkte omkull i dag, är det någon fara med dem?

– Nej. Peter slog i benet lite men gick mycket lättare nu jämfört med när det hände. Det var tufft.

Ni befäster serieledningen och är uppe på 21 poäng, vad kan stoppa Västervik?

– Det schemat vi har bland annat. Det är skaplig uppgift på tisdag och vi tar en match i taget. Men vi har siktet inställt på att nå topp två. Det är i slutspelet man ska vara som bäst och jag hoppas inte att vi har toppat för tidigt.

Matchfakta

Västervik 58

Piraterna 31

Poäng, Västervik: Jack Holder13+2, Peter Kildemand 14, Nicki Pedersen 11, Peter Ljung 8+3, Bartosz Smektala 5+2, Mikkel B Jensen 6+1, Anton Karlsson 1.

Piraterna: Mikkel Michelsen 10, Niels-Kristian Iversen 8, Pawel Przedpelski 6, Daniel Davidsson 3, Jonas Davidsson 2, Linus Sundström 1, Kai Huckenbeck 1.

Publik: 2 226

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson