Efter kraschen: Kraftig blödning stoppar stjärnan

Skadan var allvarligare än vad den såg ut från början. Det innebär att Bartosz Smektala missar Västervik Speedways bortamatch mot Rospiggarna.

13 maj 2019 16:30

Det var i sitt tredje heat i hemmapremiären mot Vetlanda förra tisdagen som Smektala körde omkull av egen kraft och for in med full fart under luftsargen.

Den unge polacken kunde fullfölja tävlingen, men hade väldigt ont efteråt.

– Han hade så ont efteråt att han knappt kunde stödja på benet, säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.

Smektala har fått långa behandlingar varje dag sedan han kom tillbaka till Polen i onsdags.

– Jag har fått rapporter varje dag och sett bilder. Knäet är dubbelt så stort eftersom han har fått en kraftig blödning. Det kan ta några veckor innan han är fullt återställd, så vi kom överens med hans team att han inte kör den här gången. Vi åker inte med förare som inte är 100 procent, betonar Morgan Andersson.

Ersätter gör Smektalas landsman Krzysztof Buczkowski som därmed gör debut i Västerviksvästen eftersom han missade premiären på grund av en skada.

– Nu har inte Krzysztof kört någon match sedan han skadade sig, men han har tränat. Han ska vara fullt återställd, berättar Morgan.

Det blir ytterligare en ändring i Västerviks startsjua jämfört med premiären och det är att Anton Karlsson ersätter John Lindman på reservplatsen.

– John hade ingen fart i sina grejer. Joel Larsson var med i diskussionen, men nu ger vi Anton chansen. Vi får pröva oss fram och se vilken av förarna som tar vara på chansen, menar Morgan.

När det gäller paren blir det också ändring. Nicki Pedersen och Peter Kildemand kommer att köra ihop som nummer ett och två.

– När vi satte Nicki som etta var tanken från början att kunna matcha Rospiggarnas Jason Doyle som brukar köra som etta där. Sedan är det inte helt enkelt att sätta ihop paren. Det finns några förare som vi försöker hålla isär.

Rospiggarna kommer till start utan skadade Jason Doyle. I premiären valde Hallstavik-laget att köra riders replacement för australiern, men den här gången kör man med fullt lag i och med att Erik Riss får chansen istället.

– Absolut är det ett avbräck för dem eftersom Jason är en poängmaskin, men vi saknar också en av våra bästa förare.

Tankar inför matchen?

– Vi gjorde en bra match i Hallstavik förra året. Det vore skönt att kunna vinna en match på bortaplan, då har vi fått en ypperlig start på säsongen. Det gäller dock att hitta rätt med inställningarna eftersom det är lite osäkert vilket skick banan är i då det inte har körts så många tävlingar där ännu.

Laguppställningarna:

Rospiggarna: 1) Robert Lambert, 2) Erik Riss, 3) Maxi Fricke, 4) Gleb Chugunov, 5) Andreas Jonsson, 6) Tero Aarnio, 7) Emil Millberg.

Västervik: 1) Nicki Pedersen, 2) Peter Kildemand, 3) Peter Ljung, 4) Jack Holder, 5) Krzysztof Buckowski, 6) Anton Karlsson, 7) Mikkel Bech Jensen.

Sporten direktsänder matchen på www.vt.se med start kl 18.50.

Vädret: Övervägande soligt. 9–10 grader.

Övriga matcher: Smederna–Masarna, Dackarna–Piraterna, Indianerna–Lejonen. Vetlanda står över.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson