Västerviksprofilen – om sina dubbla roller

Lagledare i Västervik och förbundskapten för svensk speedway. Den dagen han inte kan skilja på de båda rollerna ska Morgan Andersson lägga av. Fram tills dess tänker han jobba för att svensk speedway ska ha en framtid. "Den ser i alla fall ljusare ut nu", säger han.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2019-03-22 07:00

Vi är inbokade på samma flyg till Polen så vi träffas redan på Skavsta flygplats en dryg timme innan avfärd. Den timmen då många resenärer tar en fika eller något annat stärkande inför flygturen.

Morgan Andersson sätter sig vid ett bord. Slår på datorn och går igenom mejlskörden i rollen som lagledare och spindel i nätet för Västerviks speedway.

Och med knappt två månader kvar till elitseriepremiären har han att göra.

– Det är jäkligt mycket på marknadssidan nu, säger han.

Sekunden senare kollar han väderprognosen för Ostrow. Det är där han i rollen som förbundskapten hyrt stadens speedwayarena och kallat 20 förare till årets första samling.

– VI har ju kört de här lägren sen 2015 och det är andra gången vi är i Ostrow. Men i fjol fick vi ju ställa in för att det regnade. Så jag hoppas det ska bli bättre väder i år.

Att två av förarna på lägret, Anton Karlsson och Peter Ljung, kör för Västervik är ointressant, menar han. För så fort han landar i Polen är han Sveriges förbundskapten och inte Västerviks lagledare. Även om han måste ägna några timmar åt den sysslan på hotellrummet på kvällarna.

– Nu ägnar jag närmare sju dagar i veckan åt speedway sommartid och det är mycket för att jag är lagledare i Västervik också. Men den dagen jag inte kan skilja på de båda rollerna så är det nog dags att jag slutar, säger han när vi ett knappt dygn senare står i depån i Ostrow.

I väntan på att banpersonalen ska fixa till banan efter morgonregnet så tar vi ett snack om syftet med att Sveriges förbundskapten samlar 20 speedwayförare på en bana i Polen i mitten av mars.

I andra sporter så skulle det ju kunna vara för att förbundskapten vill se hur de aktiva skött vinterträningen inför uttagningen till kommande landslagsuppdrag. Men för förbundskapten Andersson så handlar det inte så mycket om det.

– Det här är absolut inget uttagningsläger. Vilka som får en plats i GP-kvalen går ju på vad de har presterat i fjol. Syftet här är ge grabbarna en chans att komma igång. Av de 20 som är här så är det väl 18 som kör sina första varv för i år, säger han.

När förarna väl åker ut på banan så är det bara drygt tre veckor kvar till ett antal av dem kör sina första seriematcher i Polen. I Sverige drar elitserien igång en månad senare den 7 maj. Vilket är tre dagar efter att förbundskapten Andersson ska coacha det svenska laget i det första kvalet i Speedway of Nations.

Tävlingen som i fjol ersatte lag-VM. Där ställs Sverige mot Tyskland, Tjeckien, Italien, Polen, Slovenien och Ukraina i kamp om en plats i finalen.

Som inte körs förrän 20-21 juli i ryska Togliatti.

– Kvalet ligger ju extremt tidigt i år och laget ska dessutom lämnas in 15 dagar innan dess. Men man får gå på vad de gjort tidigare och vilka banor det körs på. Men sen är det ju drygt två månader till finalen.

Var det inte bättre att ha det som under lag-VM där allt kördes under en och samma vecka?

– Titta i den internationella tävlingskalendern. Du har tio GP-helger som ska in. GP-kval, JVM-tävlingar, SEC-tävlingar, kval till det och en massa annat. Det är så mycket tävlingar så dagarna räcker inte till. Vi lyckades inte ens hitta en helg så vi kunde köra JSM och SM samtidigt och det har vi alltid gjort tidigare, säger Andersson innan vi får ta en paus i vårt samtal.

Banpersonalen är klar med sitt arbete och med en kopp kaffe går förbundskaptenen ut och ställer sig på innerplan. Studerar varje förare i varv efter varv.

När de mörka molnen över Ostrow vid 16-tiden bestämmer sig för att dränka banan i vatten så är dagen slut. Så medan förarna packar ihop och beger sig till hotellet så fortsätter vi vårt samtal.

Och frågan jag ställer under den regnsvarta himmelen är:

Ser svensk speedways framtid ljus ut?

– Skulle jag säga det så skulle jag väl ljuga. Men jag tycker den ser ljusare ut i alla fall. Vi har ju fler nu som åker här i Polen. Vi har tre i Ekstraliga och ett gäng i divisionerna under som får åka varje vecka och det är positivt. För det känns som ett måste att ha två ligor att åka i för att ta steg framåt. Sen har vi fler som håller den nivån men som inte fått åka. Vi har ju flera som hamnat i kylskåpet.

Efter en liten paus så fortsätter han och då svarar han på frågan om hur speedwayen ska hitta framtidens stjärnförare.

– Ska man prata om rekrytering så håller jag inte med om att det bara ligger på klubbarna att jobba med den frågan. Visst de har ett ansvar de också. Men enligt mig är det lika mycket en förbundssak att hitta sätt för att locka fler ungdomar till sporten.

Förarna på plats i Ostrow

Fredrik Lindgren, Eskilstuna-Smederna, Antonio Lindbäck, Masarna, Peter Ljung, Västervik, Andreas Jonsson, Rospiggarna, Oliver Berntzon, Dackarna, Linus Sundström, Piraterna, Kim Nilsson, Masarna, Pontus Aspgren, Eskilstuna-Smederna, Timo Lahti, Lejonen, Thomas H Jonasson, ingen klubb i Sverige, Viktor Palovaara, Vetlanda, Joel Kling, Dackarna, Jonas Davidsson, Piraterna, Joel Andersson, Indianerna, Mathias Törnblom, Lejonen, Filip Hjelmland, Vetlanda, Anton Karlsson, Västervik, Alexander Woentin, Eskilstuna-Smederna, Emil Millberg, Rospiggarna, Jonatan Grahn, Indianerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!