När Västervik återvände till elitserien inför 2018 efter tre år i allsvenskan presenterade klubben en treårsplan där man under 2020 skulle vara med och kämpa om SM-guldet.
Nu kom en pandemi emellan och det gjorde att Västerviks planer omkullkastades rätt rejält.
– Vi var den av de svenska klubbarna som hade flest förare i polska Ekstra Liga. När det infördes karantänregler i Polen blev vi väldigt hårt drabbade, säger Morgan Andersson.
– Vi hade gjort ett jobb bra med föreningen och ekonomin. Vi hade fått ihop ett så pass bra lag inför 2020 att vi hade haft stora chanser att vinna. Det svider lite grand när vi inte kunde fullfölja detta när vi hade gjort det så bra.
När Morgan påbörjade lagbygget inför 2021 var det meningen att Jason Doyle, Jack Holder och Anders Thomsen skulle vara stommen, men när polska Ekstra Liga kom med sina restriktioner för förarna, att de bara fick köra i en liga ytterligare förutom polska ligan, fick Morgan tänka om.
– Klart att det stökade till det, men det var ändå i ett tidigt skede. När vi fick beskeden från Jason, Jack och Anders fick vi ändra lite strategi. Alla våra tre heatledare försvann. Meningen var att vi skulle ha byggt laget runt Jason, men det fick vi ändra på när det blev som det blev med restriktionerna. Istället ville vi bygga ett lag med bredd där vi kan ställa ett bra lag på benen även om det blir några krockar.
Med tanke på restriktionerna i Polen blev utbudet bland danska och australienska förare begränsat. Därmed har lagbygget fått en prägel av ryska och polska förare där ryske Artem Laguta är stjärnan.
– Vi hade haft en starkare topp med Doyle, Holder och Thomsen, men frågan är vi om hade kunnat åka med alla tre samtidigt.
Den kommande säsongen blir lite av en omstart för Västervik med tanke på de ändrade förutsättningarna.
– Restriktionerna i Polen ställer till det. Vi vet inte hur mycket publik som får komma på matcherna och då gäller det att tänka till ekonomiskt samt att förra årets tillfälliga körschema även kommer att gälla i år. Det innebär att vi har fått börja om.
Ersättningen till förarna är alltid ett hett ämne eftersom det är en stor utgiftspost för klubbarna. Inför den stundande säsongen har förarlönerna sänkts generellt sett.
– Jag tror inte att det finns en förare i svenska ligan 2021 som kör mot poängersättning längre. Vi skriver stegar med våra förare. Ju fler poäng föraren tar desto mer tjänar den, även om det inte är stor skillnad på stegarna. Nu vet vi vad maxbeloppet kan bli.
Hur ser du på lagbygget?
– Målsättningen var att ha en riktig topp och det har vi Artem. Han vill åka mycket och det kommer han att få. Jag fick ett bra intryck av Artem när han var här och körde i höstas. Vi bygger långsiktigt igen och då gäller det att få in förare i rätt ålder så att vi köper oss några år. Vi har fått in juniorvärldsmästaren i Jaimon Lidsey som hade en väldig brant kurva under 2020. Vi är nöjda, svarar Morgan.
Hur står sig det här laget jämfört med övriga lag i Bauhausligan?
– Det vet vi inte riktigt. Om vi skulle kika på det i dag tror jag att vi skulle stå oss bra. Dackarna och Indianerna ser starka ut på papperet. Totalt sett ser det ganska jämnt ut.
Förra året var målsättningen att vara med och slåss om SM-guldet, men nu får Västervik alltså backa bandet lite grand.
– Det är det som är så sjukt. Vi hade gjort det så bra och hade verktygen för att kunna bjuda våra partners och fans på en final som vi hade kunnat vinna, så bra lag hade vi. Sedan kom covid-19 och istället för ett steg framåt blev det två steg bakåt, men det är inte bara vi som har blivit drabbade.
Morgan värnar om att Västervik Speedway ska ha en ekonomi i balans.
– Vi kunde ha dragit på med tre heatledare. Vi hade klarat den här säsongen, men det går inte att tänka så kortsiktigt. Jag hoppas att flera speedwayklubbar i Sverige följer vår modell. Något som stör mig är ekonomisk dopning och vi ska inte vara med och vinna någonting om vi inte kan få ihop 1+1. Jag älskar det som Piraterna gjorde. Daniel Davidsson, lagledaren, har varit klar med att föreningen inte har pengar på grund av skulder och därför åkte Piraterna med det lag som de hade råd med.
– Något jag ofta förespråkar på ESS-mötena är att vi ska införa elitlicensen som fanns en gång i tiden för att visa att man har kapital för att få vara med i serien, konstaterar Morgan Andersson.