Så klarar stjärnan krisen: "Försöker se det positivt"

Premiären dröjer. Dacke-föraren Jacob Thorssell är ändå positiv. ”Jag är fortfarande hoppfull vad gäller körningen i Sverige och Polen”, säger han.

Jacob Thorssell har sadlat om – från speedwayförare till takläggare. Åtminstone för tillfället.

Jacob Thorssell har sadlat om – från speedwayförare till takläggare. Åtminstone för tillfället.

Foto: Jonas Axelsson

Speedway2020-05-19 10:10

I fredags kom det väntade beskedet från ESS: Det blir inga speedwaymatcher i Sverige under juni månad.

Jacob Thorssell var mentalt inställd på att det skulle bli så.

– Jag hade förstås varit redo att köra i juni, men i bakhuvudet fanns tankarna att det inte skulle bli något.

I väntan på att säsongen ska starta har Åtvidabergskillen hittat flera andra jobb.

– På så sätt har jag haft en jäkla tur. Ekonomiskt har det löst sig. Jag har besiktat åtgärder i skyddsrum, hjälpt farsan med grävjobb och sedan ett par veckor tillbaka jobbar jag på en takfirma. 

Hur är det med speedwayabstinensen?

– Den är stark. Det är ju speedway jag vill hålla på med. Jag försöker ändå se det positivt. I den här unika situationen är det ganska kul att testa på nya yrken.

Hur behåller du formen?

– Det är skitsvårt. Att köra speedway är som att cykla. När man väl sätter sig på hojen fungerar det automatiskt, men det är tävlingsmomenten som behövs för att höja sig de sista procenten. Det är svårt nu. Det enda jag kan göra är att harva på med träningen.
 

Utöver Dackarna har Jacob Thorssell kontrakt med Gdansk i Polen och Wolverhampton i England.

Enligt de senaste rapporterna ska den polska andraligan, där Gdansk kör, starta i mitten av juli. Men hur det ska fungera i praktiken är oklart.

– Än så länge har det varit väldigt tyst. Gdansk har många danska förare och deras starttillstånd har dragits in, på grund av karantänsreglerna. Precis som för oss svenska förare. Jag vet inte alls hur klubben ska lösa det.

Skulle du kunna tänka dig att bryta kontraktet med Dackarna för att köra i Polen?

– Nej, det finns inte på kartan. Ekonomiskt skulle det inte fungera att hyra en lägenhet nere i Polen och bara köra i deras andraliga. I normala fall är ersättningen där något högre än i Elitserien. Men på grund av hela coronasituationen har lönerna halverats. 

Jacob Thorssell har sitt drömscenario klart:

– Det optimala vore om elitseriesäsongen kan starta i juli, samtidigt som restriktionerna i Polen släpper framåt sommaren. Min målsättning är fortfarande att köra i båda länderna.

England...?

– Nej, det känns långt borta. Jag tror inte att den ligan kommer igång i år. De har drabbats hårt av coronan och folk sitter fortfarande i karantän. Dessutom finns det en osäkerhet vad som händer med flygpriserna. Det kan bli problematiskt att köra i England om det blir för dyrt att ta sig dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!