I en TT-artikel delar legendaren Tony Rickardsson med sig av sina tankar om Sveriges status i speedwayvärlden – och det är inga positiva tankegångar det rör sig om.
23-årige Ludvig Lindgren reagerade på vad som sades och twittrade "Tragiskt Rickardsson". VT ringde upp Ludvig och bad honom utveckla resonemanget.
– Den speedwayen Tony ser är på tv och han borde inte uttala sig med tanke på att han inte har gjort ett dugg för svensk speedway sedan han slutade, säger "Ludde" och fortsätter:
– När jag var junior så frågade Svemo Tony om han kunde komma och hålla ett föredrag för oss i juniorlandslaget. Men det blev det inget av.
– Tony sa också något om att Emil Sajfutdinov ville mer med sin karriär i och med att han kontaktade Tony och hade honom som mentor. Det tror jag bara har att göra med att Emil har samma mekaniker som Tony hade.
Samtidigt som Ludvig är kritiskt mot Rickardssons uttalanden, så betonar han att Tony bara har svarat på reporterns frågor.
– Men han fokuserar för mycket på GP och toppen. Även om det har gått dåligt för svenskarna där i år, så är det inte där som problemet ligger. Det är i division I där de unga förarna knappt får åka och på ungdomssidan, säger Lindgren som identifierar ytterligare en faktor till den dystra situationen i Sverige för tillfället.
– Klubbarna lägger allt fokus på huvudlaget och kämpar för att överleva ekonomiskt varje säsong. Det gör att resurserna till knatteförarna blir väldigt små. Det är ju till stor del pengarna som styr.
Polen har under en lång tid producerat förare som nått en hög nivå internationellt. På senare år har även Danmark kommit igång på allvar.
– Det skiljer hästlängder mellan Polen och Sverige på juniorsidan. Jag vet inte om det är så fortfarande, men förut har det funnit juniorkontrakt i Polen där förarna fått cyklar, service och så vidare betalt av klubben. Det hjälper jättemycket. Danskarna har ju Erik Gundersen heltidsanställd som tränare och han följer ungdomarna hela vägen från 80cc upp till 500cc, sånt ger resultat, säger Ludvig.
I år finns exempelvis endast 50 licensierade svenska förarna i åldern 12-17.
– Jag vet ärligt talat inte vad som ska göras, bara att något måste hända. Fler möjligheter för de unga att träna med de etablerade förarna vore nyttigt. Sedan går det inte att komma ifrån att pengar spelar en stor roll.
Från ett ämne till ett annat – Ludvig Lindgren har stått utanför Västerviks lag i de två senaste matcherna. Så här kommenterar han situationen:
– Det är klart att jag vill köra. Samtidigt förstår jag att Daniel (Davidsson) fick chansen, och han har gjort det bra. Jag tycker att min egen körning har känts bra i mina andra lag och det är en bra sits för Västervik när både jag och Daniel är i form.