Långläsning: Jason Doyle redo för säsongen

Den forne världsmästaren Jason Doyle förväntas axla en viktig roll i Västervik nästa säsong. Nu ger han sin syn på nya hemmaarenan, valet av Västervik, Morgan Andersson lagbygge och målet att bli världsmästare igen.

Speedway 31 oktober 2019 17:54

2017 års världsmästare har spenderat de fyra senaste säsongerna i Hallstavikklubben Rospiggarna. Poängmaskinen var en starkt bidragande orsak till klubbens SM-guld 2016 och totalt har australiern noterats för över 700 poäng på 65 matcher för klubben.

Men under den föregående säsongen stormade det rejält kring Rospiggarna. Resultaten gick inte vägen, lagledare Conny Ohlsson fick sparken redan i juli och den anrika klubben slutade näst sist i elitserien.

– Det är speedway och ibland funkar det helt enkelt inte. Laget klickade inte riktigt från start och några förare inklusive jag själv presterade inte riktigt under inledningen. Det gjorde det tufft för oss att nå slutspelet. Men det är speedway och jag kan inte tala illa om Rospiggarna. Jag har haft fyra riktigt bra år, mött fantastiska människor och vuxit som person, säger Jason Doyle över telefon från England.

Efter den något struliga inledningen valde Jason att göra en del förändringar i sitt team, vilket gav resultat. Under säsongens andra halva började australiern att köra allt bättre och till slut blev det en sjundeplats i GP-serien. Men när tejpen för 2020:års GP går upp kommer det att vara en Doyle på jakt efter sin andra världsmästartitel.

– Jag siktar definitivt på att komma högre upp än i år. Efter att jag blev världsmästare så har det varit två ganska tunga säsonger i GP-serien för mig. Nu har jag några riktigt bra killar i teamet och förhoppningsvis blir det en bättre GP-säsong för mig där jag kan vara med och slåss om titeln.

Det är målet?

– Självklart, varje år siktar man på att bli världsmästare. Men först och främst gäller det att hamna topp åtta så man är med året efter, men självklart är det medaljerna jag är ute efter.

Föga förvånande blev Jason Doyle återigen Rospiggarnas bäste poängplockare den här säsongen, men någonstans kände han att det var dags för en förändring. När det stod klart att Nicki Pedersen inte fick förlängt kontrakt med Västervik var det många som hoppades på en viss australiensare. Och den 18:e oktober stod det klart: Jason Doyle hade skrivit ett tvåårskontrakt med Västervik Speedway.

– Jag behövde en förändring och visste inte riktigt vad som skulle hända i slutet på säsongen. Men jag pratade med Morgan Andersson och tänkte att Västervik skulle vara ett bra alternativ. Jag har fått frågan av Morgan tidigare, men då har jag alltid sagt att jag ska tillbaka till Rospiggarna. Men nu kände jag att det var dags att göra den där flytten till Västervik.

I elitseriens snittliga slutade Doyle på tionde plats efter att ha kört in ett snitt på 1,865. Flera klubbar var på jakt efter australierns påskrift, men Västervik kändes helt rätt berättar han – bland annat därför att klubben har visionen, men framför allt kapaciteten att gå hela vägen.

Vad säger du om Västerviks lag för tillfället?

– Ett väldigt lovande, ungt lag. Jag kommer att vara en av de äldsta och förhoppningsvis kan jag hjälpa och stötta de yngre i laget. Många av dem har redan kört ett par år i Sverige och förhoppningsvis kan vi gå in i ett slutspel och slåss om guldet. Laget som Morgan har satt ihop är starkt och jämt rakt igenom och vi står inte och faller med några toppförare.  Han har gjort ett riktigt bra jobb.

När Jason Doyle besökt sin nya hemmabana Hejla Arena med Rospiggarna har det blivit tolv (2018) respektive 11 (2019) inkörda poäng.

När man har sett dig i Västervik ser det ut som att det är en bana som passar dig?

– Ja, jag tror att det är en typisk svensk bana med många spår. Det handlar inte bara om att få en bra start, utan det är en bana där man kan åka om på flera ställen. När vi var där i somras var det en bra match och jag hittade bra fart på flera ställen. Så jag hoppas att jag kan fortsätta bygga vidare på det nästa år. 

De senaste åren har du varit en av de absolut största stjärnorna i elitserien, vad kan Västerviksfansen förvänta sig av dig nästa år?

– Jag vet att de förväntar sig att jag ska köra in mycket poäng. Men jag vill också att fansen ska veta att jag kommer ge hundra procent för klubben. Förhoppningsvis tar de emot mig så att vi kan jobba tillsammans. Det här är en nystart för mig och det är lite som ett lotteri när man kommer till en ny klubb, men jag har bara bra vibbar av Västervik och ser verkligen fram emot säsongen.

 

Västervik Speedway 2020

Västervik Speedways trupp i nuläget: Jason Doyle (1,865), Jack Holder (1,771), Bartosz Smektala (1,571), Viktor Kulakov (1,556), Anders Thomsen (1,510), Krzysztof Buczkowski (1,448), Mads Hansen (1,250), Linus Sundström (1,192), Anton Karlsson (0,500), Noel Wahlqvist (0,500).

Trolig startsjua:

1) Jason Doyle (1,865)

2) Jack Holder (1,771)

3) Bartosz Smektala (1,571)

4) Viktor Kulakov (1,556)

5) Anders Thomsen (1,510)

6) Linus Sundström (1,192)

7) Anton Karlsson (0,500)

Totalt: 9,965 av maximala 10,250

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Fin insats av Smektala i SEC-premiären

Fin insats av Smektala i SEC-premiären

Rikard Nilsson: "Istället för att vara i bakgrunden fick de den här gången vara i rampljuset"

"Istället för att vara i bakgrunden fick de den här gången vara i rampljuset"

Detaljen som avgjorde matchen – "Han skulle börjat på andracykeln" • Eriksson och Andersson om seriefinalen

Detaljen som avgjorde matchen – "Han skulle börjat på andracykeln" • Eriksson och Andersson om seriefinalen

Dansken efter segern i seriefinalen: "Jag visste att det gällde att hoppa i väg från start och få det gjort"

Dansken efter segern i seriefinalen: "Jag visste att det gällde att hoppa i väg från start och få det gjort"

Upplev seriefinalen igen – stort bildextra från kvällens match

Upplev seriefinalen igen – stort bildextra från kvällens match
Visa fler