I 2024 års upplaga av Bauhausligan var det Lejonen som, i kraft av bättre förarkvot, tog hem seriesegern. Båda lagen från toppduon står över kvartsfinalrundan och kliver in först i semifinalerna, en modell som använts i svensk speedway länge, med något undantag. Men hur viktigt har det varit, historiskt, att äga beslutsrätten kring motstånd och huruvida man kör hemma eller borta först? Sporten har tittat på de tio senaste säsongerna för att få ett svar.
Vi börjar vid 2014. Både då och året efter, alltså 2015, vann Vetlanda såväl grundserie som SM-titel. I samtliga fyra serier man körde under dessa slutspel valde Vetlanda att börja borta. Man förlorade två av bortamatcherna men vann samtliga hemmamatcher med stor marginal. Lyckade val, med andra ord.
2016 vann Rospiggarna grundserien och senare guldet. Man vann den så kallade slutspelsserien som tillämpades istället för semifinaler det här året och i finalen valde man att börja borta. Där föll man med sex poäng men man vände och vann med hela 28 poäng hemma i returen.
Sen följde en rad skräll-år, tack vare eller på grund av Smederna. 2017 slog Eskilstunalaget ut högre rankade lag i kvart, semi och final. Bra prestationer på bortaplan lade grunden för deras oväntade guld det året. I finalserien förlorade man med åtta poäng hemma men vann med 18 på bortaplan.
Året efter, 2018, slutade man trea, valde att börja borta i sin kvartsfinal och gick vidare efter två segrar. Sedan ställdes man återigen mot högre rankade lag och fällde först tvåan Rospiggarna efter att ha vänt ett tolvpoängsunderläge efter bortamatchen till seger med två poäng. I final mötte man seriesegrande Dackarna och inledde hemma i Eskilstuna. Där vann man med två poäng – och drämde därefter till med 16 poängs-vinst i Målilla för ännu ett skräll-guld.
Om Smederna var klara där? Icke då. 2019 blev också deras år, trots en fjärdeplats i grundserien. Man slog ut femteplacerade Lejonen i kvartsfinal efter att ha börjat hemma och vunnit stort, slog sedan serietvåan Vetlanda två gånger i semin och upprepade den modellen mot Dackarna, återigen serievinnare, i finalen.
Även Masarnas guld 2020 går att kategorisera som skräll. Vetlanda valde att köra första kvartsfinalen i Hallstavik – och hemmalaget vann med 32 poäng. I semin därefter förlorade Masarna först borta mot seriesegrande Lejonen innan man ånyo drog till med en storseger, 28 poäng, hemma. Väl framme i finalen ställdes man mot sjätterankade Indianerna, mot vilka man valde att börja hemma. Serien ledde efter första matchen då Masarna vann med fyra. Man följde upp det med att vinna med tolv i Kumla.
Nu närmar vi oss närtid. 2021 vann Dackarna guld efter att ha slutat trea i serien. Deras väg gick via två segrar mot Lejonen (femma) i kvarten, innan man ställdes mot tvåan i tabellen Västervik Speedway i semifinalen. Västervik valde att börja borta, där man föll med fyra poäng. Så långt någorlunda enligt plan för Västervik. Det var dock inte väntat att Dackarna skulle vinna med åtta i Västervik. I finalen sedan var Dackarna lägre rankade än Smederna och man fick någon sorts revansch för de jobbiga finalförlusterna 2018 och 2019. Smederna valde att börja i Målilla, där Dackarna vann med 16, en ledning man försvarade i returen.
2022 var Smederna åter överst på tronen. Laget vann grundserien och gick inte på några minor. Man avfärdade Rospiggarna i semin genom att vinna stort i den första matchen, men mot Lejonen i finalen blev det jämnare. Smederna vann den första matchen, på hemmaplan, med fem poäng, och vann med sex poäng i Gislaved.
Senaste guldet, 2023, minns ni kanske att Dackarna tog efter att ha slagit Västervik i finalen. Dackarna blev trea i grundserien, Västervik etta. Målilla-laget ställdes mot Lejonen i semin, valde att börja borta, gjorde jobbet och vann med åtta i den matchen. I finalen valde Västervik att börja hemma. Trots detta föll man alltså såväl hemma som borta och fick se sina rivaler fira guldet på innerplan.
För att sammanfatta: av de tio semifinaler, tio finaler plus de fem gånger SM-vinnaren kört kvartsfinaler har det lag som rankat högst – och således beslutat i vilken ordning matcherna körs – vunnit 13 av 25 gånger, alltså är det väldigt jämnt fördelat. Av de tio senaste gulden har fem vunnits av ett lag som placerat sig etta eller tvåa i tabellen.