Covid fortsätter plåga längdsporten: "Deppigt"

Pandemin är över. Men covid-19 släpper inte greppet om längdsporten – som kan få lära sig att leva med sjukdomen.
–Det är inte farligare för hälsan. Men däremot kan det vara fatalt för prestationen, säger längdskidlandslagets läkare Rickard Noberius.

Calle Halfvarsson behåller munskydd på även efter att coronapandemin förklarats avslutad. Arkivbild.

Calle Halfvarsson behåller munskydd på även efter att coronapandemin förklarats avslutad. Arkivbild.

Foto: Robin Bäckman/TT

Skidor2024-01-18 08:29

Munskydd har åter blivit en ovanlig syn i vardagen. Men det svenska längdlandslaget ser det fortfarande som ett nödvändigt ont.

– Det känns ju lite deppigt att ha munskydd här fortfarande, sade landslagschefen Anders Byström under en intervju i schweiziska Davos i samband med Tour de Ski i början av året.

– Vi var här förra året och då tänkte man att ”nu är vi färdiga med det här”. Men det är bara att fortsätta att hålla i.

Alla vaccinerade

Kanske har landslaget blivit ännu mer på tårna med tanke på smittspridningen inom längdsporten den här vintern. Tour de Skis startfält blev rejält urvattnat på grund av flera covidrelaterade avhopp, samtidigt som nyligen tillfrisknade åkare som Ebba Andersson och Calle Halfvarsson bara visade upp skuggor av sig själva under touren.

– Jag blev inte speciellt sjuk. Det satte sig i bihålorna och blev som en förkylning, och ingen feber eller något. Det är därför som jag tycker att det är konstigt att det tog som det gjorde. Det är lite märkligt, säger Calle Halfvarsson om sina prestationer i spåren under Tour de Ski.

Alla svenska landslagsåkare fyllde på sitt covidvaccin i höstas, inför världscupsäsongen. Med facit i hand hjälpte det väl sådär, säger Halfvarsson.

– Då tänkte jag att det kanske var värt det om man kanske klarar sig undan senare i vinter. Men så åkte man på covid ändå och får de här resultaten. Då börjar man ju tvivla på vaccinet också, vad skulle jag ta det för?

Ingen hälsorisk

Medan Halfvarsson ändå slutförde touren bröt Ebba Andersson efter tre körda etapper. Covidsjukdomen påverkade henne fortfarande och Andersson kände sig "rädd för de konsekvenser som kan bli" om hon skulle tävla vidare.

Landslagsläkaren Rickard Noberius försäkrar dock att touren inte var någon chansning hälsomässigt.

– Vi hade långa samtal med åkarna om det på förhand. De ville göra ett försök och lite låta det bära eller brista, eftersom det var årets stora mål.

TT: Men du bedömer inte att det blev värre av att man chansade?

– Nej, jag bedömer inte att man har riskerat deras hälsa. Sedan är det alltid så när man går in och kör innan man har hunnit återhämta sig tillräckligt efter en infektion, att man kan förlänga tiden innan man kan börja prestera maximalt. Och det kan man kanske förvänta sig, att det tar någon vecka till innan de är tillbaka på hundra procent. Men mer än så ska det inte behöva bli.

Fakta: Sveriges trupp till Oberhof

Damer, sprint: Maja Dahlqvist, Frida Karlsson, Moa Lundgren, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Damer, distans: Ebba Andersson, Sofia Henriksson, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Herrar, sprint: Edvin Anger, Emil Danielsson, Marcus Grate, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Oskar Svensson.

Herrar, distans: Edvin Anger, Gustaf Berglund, Jens Burman, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, William Poromaa.

Tävlingsschema:

Fredag:

12.50: Sprint, kval, klassiskt, damer och herrar.

15.20: Sprint, final, klassiskt, damer och herrar.

Lördag:

10.25: 20 km, masstart, klassisk stil, herrar.

13.30: 20 km, masstart, klassisk stil, damer.

Söndag:

10.50: Stafett, 4x7,5 km, damer.

13.10: Stafett, 4x7,5 km, herrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!