Larita tilldelas stipendiet för sina insatser i Västervik Simsällskap, men det är inte den enda föreningen som hon är engagerad i. Förutom VSS är det Svenska Föreningen för Oduptionstekniker, Personalklubben Fyren samt Kommunal. I föreningen för oduptionstekniker och Fyren är Larita kassör.
– Självklart är det det jätteroligt att det uppskattas för allt arbete man lägger ner. Lite överraskad blev jag när jag fick beskedet, men jag visste om att jag var nominerad. Jag var även nominerad till TV4:s Eldsjälsgala, men där var jag inte förberedd när de ringde upp, säger Larita Wigander när vi träffar henne på VSS:s kansli.
Just Simhallen och VSS:s kansli har blivit som ett andra hem för Larita eftersom hon har varit verksam i föreningen sedan Simhallen öppnandes 1975.
– Jag var elva år när jag började med simning. Frånsett ett lite uppehåll när jag var au pair i USA så har jag varit verksam i föreningen på något sätt. Först som tävlingssimmare och sedan som ledare.
Rollerna som Larita har haft i föreningen är ett flertal, bland annat ordförande, sekreterare, tränare samt suttit med i flera kommittér.
– Eftersom jag har varit med i föreningen så länge och haft olika roller så är det många som rådfrågar mig i olika saker. Jag är som ett bollplank.
Numera ligger Laritas största ansvar på att planera simlinjegrupperna som innehåller 350 barn uppdelat i 24 grupper och som sysselsätter 16–18 tränare.
– Jag sköter logistiken. Störst tid går åt precis innan grupperna startar när vi ska placera alla barn. Det blir en hel del telefonsamtal eftersom vi har kölista till våra grupper.
Hur kan du förklara att intresset är så stort för simskolan?
– Alla vill lära sina barn att simma och vår simskola har ett bra renommé i Västervik. Dessutom får man lära sig alla simsätten. Vi har aldrig behövt annonsera om vår verksamhet, svarar Larita.
Vad är drivkraften?
– Jag är en föreningsmänniska. Gemenskapen som man får och glädjen att få se barnen att utvecklas.
Varför blev det simning?
– Jag har alltid gillat vatten och det här en härlig känsla att ta sig fram i vattnet. När jag tränade som mest blev det nio pass i veckan. I dag blir det inte lika mycket, det brukar några längder i samband med simlinjegruppernas verksamhet, svarar Larita Wigander, som tänker unna sig en välförtjänt resa för stipendiepengarna.